✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Hoeveel pinda en ei moet ik aan mijn kleintje geven?

Uit onderzoek blijkt dat een tijdige introductie van pinda en ei, het risico op een pinda- en/of ei-allergie kan afnemen1,2. Maar wanneer moet je dan precies beginnen met het geven van pinda en ei? En hoeveel geef je aan je kleintje? In deze blog legt kindervoedingscoach Dr. Femke het uit.

Wanneer begin je met het geven van pinda en ei?

Om te bepalen wanneer je het beste pinda en ei aan je kleintje kan geven, zijn twee vragen belangrijk om te stellen:

  1. Heeft je kleintje last van eczeem?
  2. Is er sprake van een allergie binnen de familie?

Zowel eczeem als een allergie binnen de familie brengen namelijk een verhoogd risico op de ontwikkeling van een allergie met zich mee:

  • Bij eczeem ligt de huid van je baby open en kunnen allergenen zoals pinda en ei via de huid in het lichaam komen en leiden tot een allergie3.
  • Bij een allergie binnen de familie kan er sprake zijn van genetische overdraagbaarheid.

Als je op één of beide vragen ‘ja’ hebt geantwoord, is het belangrijk om tussen de 4 en 11 maanden deze allergenen via de mond te introduceren4. Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) geven de voorkeur aan om dit zo snel mogelijk te doen; tussen 4-6 maanden. Overleg met een kindervoedingscoach of arts wanneer en welke aanpak geschikt is voor jouw kindje.

Kan je op allebei de vragen ‘nee’ antwoorden? Dan kan je de allergenen toevoegen op het moment dat je kleintje klaar is voor combinatiesmaken. Het Voedingscentrum en de NVK zien dit het liefst voor de leeftijd van 8 maanden gebeuren.


 

Hoe geef je pinda en ei aan baby’s zonder verhoogd risico op allergieën?

Pinda kan je in de vorm van 100% pindakaas geven. Let erop dat er geen suiker, zout of stukjes pinda in zitten. Een ei kan je hard gekookt of gebakken geven.

Je kan de allergenen door de maaltijd van je kleintje roeren en vervolgens de hapjes aan je kindje geven. Let op: dit doe je pas nadat je kindje klaar is met het oefenen en proeven van enkele (dus losse) smaken. Het is namelijk belangrijk dat je kindje eerst deze smaken leert kennen en waarderen, zonder dat de smaak van ei of pinda erdoorheen zit. Meer informatie over de eerste oefenhapjes lees je in de blog: alles wat je moet weten over oefenhapjes.

Welke hoeveelheden pinda en ei geef je aan je kleintje?

De opbouw van pinda kan je als volgt aanpakken:

  • Dag 1: ½ theelepel pindakaas
  • Dag 2: 1 theelepel pindakaas
  • Dag 3: 3 theelepels pindakaas

Vervolgens bied je per week 3 theelepels aan, in ieder geval tot aan de 1e verjaardag. Het maakt niet uit of je deze 3 theelepels tegelijkertijd aanbiedt of verspreid over de week.

De opbouw van ei kan je zo aanpakken:

  • Dag 1: 1 theelepel ei
  • Dag 2: 1 eetlepel ei
  • Dag 3: 2 eetlepels ei

Vervolgens bied je per week ½ eetlepel ei aan, in ieder geval tot aan de 1e verjaardag.

Tip!

Begin altijd op een doordeweekse dag in de ochtend met het aanbieden van een nieuw allergeen. Als er een reactie plaatsvindt kan je op dat moment terecht bij je eigen huisarts.

Mama Deli babyvoeding

In de babyvoeding van Mama Deli zitten geen ei en pinda. Mama Deli heeft er bewust voor gekozen om deze allergenen niet toe te voegen aan de producten, zodat zoveel mogelijk kindjes de maaltijden, tussendoortjes en havermoutjes kunnen eten. Ben jij benieuwd naar het Mama Deli assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.


Referenties

1 Ierodiakonou, D., Garcia-Larsen, V., Logan, A., Groome, A., Cunha, S., Chivinge, J., Robinson, Z., Geoghegan, N., Jarrold, K., Reeves, T., Tagiyeva-Milne, N., Nurmatov, U., Trivella, M., Leonardi-Bee, J., & Boyle, R. J. (2016). Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA316(11), 1181–1192.

2 Yakaboski, E., Robinson, L. B., Arroyo, A., Espinola, J. A., Geller, R. J., Sullivan, A. F., Rudders, S. A., & Camargo, C. A. (2021). Early Introduction of Food Allergens and Risk of Developing Food Allergy. Nutrients13(7), 2318.

Stadermann, M., Meijer, Y. & Klok, T. (2017). Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voeselallergie. Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Utrecht.

⁴ Du Toit, G., Roberts, G., Sayre, P.H., Bahnson, H.T., Radulovic, S., Santos, A.F., Brough, H.A., Phippard, D., Basting, M., Feeney, M., Turcanu, V., Sever, M.L., Gomex Lorenzo, M., Plaut, M. & Lack, G. (2015). Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. New England Journal of Medicine, 372(9), 803-813.

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen