✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 60,-

Alles wat je moet weten over oefenhapjes

Alles wat je moet weten over oefenhapjes

Maakt jouw kleintje steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit jouw mond? Of probeert hij het zelfs van je af te pakken? Dan kan het zijn dat jouw kindje toe is aan de eerste oefenhapjes. Een spannende nieuwe fase voor jou als ouder en voor je kleintje! Wij vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over oefenhapjes. 

Wat zijn oefenhapjes?

Oefenhapjes zijn niets meer dan een aantal hapjes om, zoals het woord al zegt, te oefenen. De borst- of flesvoedingen leveren namelijk in deze fase nog steeds alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. 

Wanneer start je met het geven van oefenhapjes?

Als je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is, begin je met het geven van de eerste oefenhapjes. Wanneer je precies kan starten met oefenhapjes, hangt helemaal af van de ontwikkeling van jouw kleintje. Begin in ieder geval niet vóór 4 maanden met het geven van oefenhapjes, want dan zijn de darmen van je kindje nog niet klaar voor vast voedsel waardoor hij allergieën kan ontwikkelen. Tegelijkertijd is het ook niet goed om pas ná 6 maanden te beginnen aangezien je kindje vanaf die leeftijd voedingstoffen uit vaste voeding echt nodig heeft naast borst- of flesvoeding. Het is fijn als hij dan alvast gewend is aan andere smaken dan alleen die van melk. Voordat je met de eerste oefenhapjes start, is het wel belangrijk dat je kindje goed rechtop kan zitten en zelf kan slikken.

Twijfel je of je kleintje al klaar is voor de eerste oefenhapjes? No worries, dit doet bijna iedere ouder. Als je het vermoeden hebt dat het zover is en je kleintje goed rechtop kan zitten, bijvoorbeeld in een wipper, probeer het dan gewoon eens. Houd een (kunststof) lepeltje met daarop een klein beetje van het eerste hapje bij zijn mond. Als je kindje interesse heeft, zal hij zelf proberen het eraf te happen. Maakt je kindje geen aanstalten om het hapje te proeven? Forceer dan niets en laat het er even bij. Over een paar dagen kun je het gewoon nog een keer proberen.

Waarom zijn oefenhapjes belangrijk?

Oefenhapjes zijn bedoeld om je kindje te laten wennen aan nieuwe smaken naast die van warme melk, maar komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Het is daarom belangrijk om niet te veel hapjes te geven. Daarnaast leert je kleintje afhappen van een lepeltje en oefent hij zijn mondmotoriek met oefenhapjes. Het beste kun je een zacht kunststof lepeltje gebruiken, dat vindt je kleintje veel prettiger dan een metalen lepeltje. Verder verklein je de kans op een voedselovergevoeligheid bij je kindje als je tussen de 4 en 6 maanden begint met het geven van oefenhapjes. Heeft jouw kleintje ernstige eczeem of familieleden met een heftige voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg (vóór 6 maanden, maar niet voor 4 maanden) verschillende soorten allergene voedingsmiddelen, zoals 100% pindakaas en kippenei, aan te bieden. Doe dit wel altijd in overleg met de behandelend arts of de diëtist van je kindje. 

Wat kun je geven als oefenhapje? En wat juist niet?

Eigenlijk kun je haast alle gezonde voedingsmiddelen die je zelf eet ook aan je kleintje geven, maar dan fijngeprakt. Denk bijvoorbeeld aan een lepeltje geprakte groente of fruit. De meeste kinderen accepteren fruit snel vanwege de lekkere zoete smaak, maar moeten groente echt leren eten. Dit gaat gemakkelijker op jongere leeftijd, omdat kinderen tussen de 4 en 6 maanden openstaan voor nieuwe smaken. Daarom is het verstandig om met groente oefenhapjes te beginnen. Kies hiervoor groente met een zachte smaak, zoals bloemkool, worteltjes, doperwten of pompoen.  

Daarnaast is het van belang om je kindje eerst te laten wennen aan losse smaken. Bied daarom bij de eerste oefenhapjes maar één smaak per keer aan. Op deze manier leert je kindje de losse smaken en structuren herkennen en accepteren. Herhaling is hierbij cruciaal. Dit betekent echter niet dat je je kindje de hele week hetzelfde hoeft te geven. Varieer bijvoorbeeld een paar weken met drie tot vijf verschillende groentesmaken. Je zult zien dat je kleintje hierna in een mum van tijd ook gewend is aan fruitsmaken. Zorg er wel voor dat je alle smaken blijft herhalen.

Rauwe vlees-, vis-, of eierproducten of producten gemaakt van rauwe melk kun je niet als oefenhapje aan je kleintje te geven. Hier kunnen ziekmakende bacteriën inzitten waar jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Leverproducten, kaas, honing en zoetigheden zijn ook niet geschikt om je kindje op jonge leeftijd te geven. Daarnaast is het belangrijk om te wachten met het geven van gewone melk tot je kindje 12 maanden oud is. Geef tot die tijd wel voldoende borst- of flesvoeding.

Hoe maak je oefenhapjes klaar?

Kies een groente- of fruitsoort met een zachte smaak voor je kleintje, bijvoorbeeld broccoli. Was een stronkje verse broccoli goed en snij deze vervolgens in kleine stukjes. Kook deze stukjes in een bodempje water. Liever stomen? Dat kan ook! Voeg in beide gevallen in ieder geval nooit zout toe. De nieren van je kleintje kunnen dit nog niet aan. Is de broccoli zacht? Prak deze dan helemaal fijn met een vork of mix het met een blender of staafmixer. Als het prakje te droog is, kun je deze aanmaken met wat kookvocht, water of lepeltje olijf- of zonnebloemolie. Verdeel het prakje tot slot in kleine porties.

Na de eerste enkele oefenhapjes is het tijd om te beginnen met de producten van Mama Deli! De tussendoortjes en 4+ maaltijden van Mama Deli zijn volledig afgesteld op deze behoefte. Zo bestaan de maaltijden voor 4+ maanden voornamelijk uit groente en de tussendoortjes uit een combinatie van groente en fruit. Daarnaast bevatten de hapjes slechts twee ingrediënten en zijn ze volledig gepureerd. Door de verschillende smaken is er genoeg ruimte om te variëren, zodat je kindje niet verveeld raakt! 

Hoeveel oefenhapjes mag je geven?

Oefenhapjes zijn een extraatje naast borst- of flesvoeding en zijn echt bedoeld om te oefenen. Geef daarom maar één of twee keer per dag zo’n 3 à 4 lepeltjes. Als je meer geeft, kan het zijn dat je kleintje minder trek heeft in zijn melkvoedingen en die heeft hij juist nog hard nodig om alle voedingsstoffen uit te halen. Je kunt het aantal hapjes wel langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt melkvoedingen gaat vervangen. 

Wat is een goed tijdstip om je kindje oefenhapjes te geven?

Het beste kun je je kleintje zijn oefenhapjes direct na een borst- of flesvoeding of tussen twee voedingen door geven. Je kindje is dan ontspannen en wakker, maar heeft geen enorme trek meer. Een goed moment dus om iets nieuws te proeven! 

Wat als je kindje de oefenhapjes steeds uitspuugt?

Het is helemaal niet gek als je kindje zijn oefenhapjes meteen weer uitspuugt. Jonge baby’s hebben namelijk een ingebouwde bescherming tegen verslikken, de zogenaamde kokhalsreflex. Dit reflex zorgt ervoor dat zodra er iets hards in de mond van je kleintje komt, hij dit er direct weer uitwerkt. Heel handig voor een stukje lego, maar wel iets om rekening mee te houden bij het geven van de oefenhapjes. Bij baby’s van vier à vijf maanden zit de kokhalsreflex nog vooraan op de tong. Als je kleintje ouder wordt, verplaatst de reflex zich vanzelf naar achter. Bied de oefenhapjes daarom vlak voor de lippen van je kleintje aan en geef hem de gelegenheid om het hapje er zelf vanaf te happen. En bedenk je ook: kokhalzen en uitspugen betekent dus niet dat je kindje het oefenhapje niet lekker vindt, hij moet alleen nog even wennen aan de nieuwe smaak, structuur en het doorslikken! 

Heel veel succes maar vooral veel plezier met het geven van de oefenhapjes!

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Levering tijdens Pinksteren

Tijdens Pinksteren hebben we aangepaste leveringen.

Meer info

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen