✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Alles wat je moet weten over oefenhapjes

Een nieuwe fase is aangebroken: vaste voeding voor je baby! Maar wanneer start je nu eigenlijk met het geven van vaste voeding? Begin je met groente of juist met fruit? Hoeveel hapjes geef je en wanneer? En hoe maak je oefenhapjes het beste klaar? De eerste hapjes van je baby kunnen een hoop vragen oproepen. Daarom vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je in deze blog alles wat je moet weten over de eerste hapjes van je kleintje.

WAT ZIJN OEFENHAPJES?

Oefenhapjes zijn niets meer dan een aantal hapjes om, zoals het woord al zegt, te oefenen. De borst- of flesvoedingen leveren namelijk in deze fase nog steeds alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. 

WANNEER START JE MET HET GEVEN VAN OEFENHAPJES?

Wanneer je het beste kunt starten met oefenhapjes, hangt helemaal af van de ontwikkeling van jouw kleintje. Dat maakt het lastig om een precieze datum te zeggen. Is het nu bijvoorbeeld 4 maanden, 5 maanden of 6 maanden? Gelukkig zijn er wel een aantal factoren waar je op kunt letten bij het bepalen van het beste startmoment:

  • Signalen van je kleintje
  • Darmrijping
  • Eczeem

In de blog wanneer beginnen met de eerste hapjes? lees je alles over deze factoren, zodat je op basis daarvan kan bepalen wat voor jouw kindje het beste startmoment is.

HOE PAK JE DE EERSTE OEFENHAPJES AAN?

Bied bij de eerste oefenhapjes één ingrediënt per keer aan. Op deze manier leert je kindje alle individuele smaken en structuren van voedingsmiddelen herkennen en accepteren. Herhaling is hierbij cruciaal. Bied daarom een aantal keer dezelfde smaak aan en laat deze smaak ook herhaaldelijk terugkomen.

WELKE OEFENHAPJES KUN JE GEVEN?

Avocado, courgette en banaan zijn erg geschikt om als eerste oefenhapjes te geven. Waarom? Dat lees je in deze blog: geschikte eerste oefenhapjes voor je baby. In dezelfde blog lees je ook of je beter met groente of met fruit kan beginnen en vind je een overzicht van voedingsmiddelen die je beter (nog) niet aan je kleintje kan geven.

HOE MAAK JE OEFENHAPJES KLAAR, HOEVEEL GEEF JE EN WANNEER?

In de blog oefenhapjes: hoe maak je ze klaar, hoeveel geef je en wanneer? lees je alles over de beste bereidingsmethoden (voor het behouden van zoveel mogelijk vitamines en mineralen), de hoeveelheid hapjes die je kleintje nodig heeft en wat een goed tijdstip is om je kindje oefenhapjes te geven.

WAT ALS JE KINDJE DE OEFENHAPJES STEEDS UITSPUUGT?

Mag je kleintje eindelijk iets anders eten dan melkvoedingen, spuugt je kindje de oefenhapjes steeds uit! Geen zorgen, het hoort er bij. Het heeft meestal te maken met de ontwikkeling van de mondmotoriek. In de blog help, mijn baby spuugt de oefenhapjes steeds uit. Wat nu? lees je er meer over.

HOEVEEL OEFENHAPJES MAAK JE KLAAR?

Oefenhapjes zijn echt alleen om te oefenen. Je geeft daarom slechts 1 à 2 keer per dag 3 à 4 lepeltjes voeding per keer. Na de oefenhapjes zal de hoeveelheid hapjes steeds iets meer worden. Alle informatie hierover vind je in de blog: hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

WAT MOET JE VOORAL NIET VERGETEN?

De eerste hapjes zijn een groot moment in jullie leven. Vergeet daarom niet om lekker plezier te hebben en te genieten! Het gaat er in deze periode vooral om dat je kindje ervaring met verschillende smaken en ingrediënten op doet en hieraan gaat wennen. Daarnaast krijgt je kindje door vaste voeding de benodigde behoefte aan ijzer binnen1. Eet je kindje vandaag niet alles op of zelfs niks? Maak je geen zorgen, morgen is er weer een nieuwe dag om een nieuwe smaak uit te proberen!

WANNEER BEGIN JE MET MAMA DELI?

Na de oefenhapjes, waarin je alle individuele groente- en fruitsmaken hebt geoefend, kan je beginnen met de producten van Mama Deli! De tussendoortjes en 4+ maaltijden van Mama Deli zijn volledig afgesteld op deze behoefte. Zo bestaan de maaltijden voor 4+ maanden voornamelijk uit groente en de tussendoortjes uit een combinatie van groente en fruit. Daarnaast bevatten de hapjes slechts twee ingrediënten en zijn ze volledig gepureerd. Door de verschillende smaken is er genoeg ruimte om te variëren, zodat je kindje niet verveeld raakt! Je vindt de Mama Deli producten hier: babyvoeding kopenWij wensen jou en je kindje heel veel succes maar vooral veel plezier met het geven van de oefenhapjes! 

 

REFERENTIES:

1 Keuringsdienst van Waarde (2021). Flesvoeding. Bereikbaar op: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/25-02-2021/KN_1725001

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen