✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Wanneer begin je met de eerste hapjes van je baby?

Wanneer kan je baby het beste beginnen met de eerste hapjes? Is dat nu met 4 maanden, met 5 maanden of met 6 maanden? Er zijn een aantal aanwijzingen die je mee kan nemen in jouw besluit om te starten of juist nog even te wachten met oefenhapjes. In deze blog vertellen wij je alles over deze aanwijzingen.
                                                                           

Oefenhapjes: is jouw baby klaar voor de eerste hapjes?

Om te bepalen of je baby klaar is voor de eerste hapjes, kan je het beste naar drie aspecten kijken:

  1. Signalen van je kleintje
  2. Darmrijping
  3. Eczeem

1. Signalen van je kleintje

Je kleintje kan zelf goed aangeven of hij klaar is voor de eerste hapjes. Duidelijke ‘ik-ben-er-klaar-voor’ signalen van je kindje zijn1:

  • Je baby kan stabiel rechtop zitten.
  • Je baby kan eten naar de mond brengen.
  • Je baby kan kauwbewegingen maken.

Kan je deze signalen voor je kleintje afvinken? Dan is jouw baby hoogstwaarschijnlijk toe aan de oefenhapjes!

2. Darmrijping

Naast de signalen van je kleintje, is het belangrijk naar de darmrijping van je baby te kijken. Niet goed gerijpte darmen kunnen namelijk onder andere voor eczeem2 zorgen.

Hoe komt dat?

  • Als de darmen van je kleintje niet voldoende gerijpt zijn dan noem je dat ook wel een lekkende darm. Oftewel, een darm waar voedingsstoffen door de darmwand heen glippen, die er eigenlijk niet doorheen mogen.
  • Die voedingsstoffen komen in de bloedbaan terecht en kunnen vervolgens het immuunsysteem van je kindje triggeren, met verschillende reacties als gevolg (bijvoorbeeld eczeem)1.
  • Goed gerijpte darmen zorgen daarentegen voor een mooie barrière die deze voedingsstoffen tegenhouden.

De darmen van je kleintje zijn rond de 6 maanden helemaal gerijpt1. Vanuit het perspectief van darmrijping is het daarom verstandig om je baby van 4 of 5 maanden nog niet te laten beginnen met eten, maar pas vanaf 6 maanden te starten met oefenhapjes.

3. Eczeem

Als laatste is het belangrijk om te kijken of er eczeem binnen de familie van je kleintje voorkomt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat:

  • Het risico op een allergie voor pinda significant kleiner wordt, als kindjes met een verhoogd risico op eczeem tussen 4 en 11 maanden dit allergeen via de mond binnen krijgen3.

Bij eczeem ligt de huid van je baby namelijk open (vergelijkbaar met een doorlaatbare darm) en kunnen allergenen zoals kippenei en pinda in het lichaam komen en leiden tot allergieën4.

Op basis van dit onderzoek adviseert het consultatiebureau voor alle baby’s om met 4 maanden te beginnen met oefenhapjes.

Heeft jouw kindje eczeem of komen er ernstige voedselallergieën voor in je familie? Introduceer allergenen dan altijd in overleg met je behandelend arts of (kinder)diëtist.

Als er sprake is van eczeem en je liever nog niet met hapjes wilt beginnen, kan je er overigens ook voor kiezen om alleen kippenei en pinda(kaas) in het lipje van je baby te smeren. Doe dit altijd in samenspraak met je behandelend arts of (kinder)diëtist.

Begin je dus met de eerste hapjes als je baby 4 maanden, 5 maanden of 6 maanden is?

Ook met bovenstaande informatie kan het toch nog een uitdaging zijn om te bepalen of jouw kleintje klaar is voor de eerste hapjes. Het allerbelangrijkste is om goed naar je kleintje (en de signalen van je baby) te blijven kijken. Wat daarnaast goed is om te weten, is dat hoe goed je het ook wilt doen, je van tevoren nooit weet hoe jouw kindje precies zal reageren. Volg dus vooral je eigen gevoel en maak een besluit waar jij je goed bij voelt.

Mama Deli eerste hapjes box 4 maanden

Mama Deli

Omdat Mama Deli jou als ouder/verzorger ondersteunt bij iedere keuze die je maakt, bieden wij voeding aan voor iedere leeftijdsgroep. Je kan de 4+ maanden oefenhapjes dus vanaf 4 maanden geven en ook als hapje vanaf 5 maanden of 6 maanden (en alles daartussen in). Je koopt de Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen.

 

Last but not least

De eerste hapjes zijn een groot en leuk moment in jullie leven. Vergeet daarom vooral ook niet om lekker plezier te hebben en te genieten!

Het gaat er in deze periode vooral om dat je kindje ervaring met verschillende smaken en ingrediënten opdoet en hieraan gaat wennen. Daarnaast krijgt je kindje door vaste voeding de benodigde behoefte aan ijzer binnen5.

Eet je baby vandaag niet alles op of zelfs helemaal niks? Maak je geen zorgen, morgen is er weer een nieuwe dag om een nieuwe smaak uit te proberen!

Wil je meer lezen over de eerste hapjes van jouw kleintje? Dan zijn deze blogs ook interessant: 

Referenties:

¹ Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.

² Tarini, B.A., Carroll, A.E., Sox, C.M., Christakis, D.A. (2006). Systematic review of the relationship between early introduction of solid foods to infants and the development of allergic disease. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 160(5), 502-507.

Du Toit, G., Roberts, G., Sayre, P.H., Bahnson, H.T., Radulovic, S., Santos, A.F., Brough, H.A., Phippard, D., Basting, M., Feeney, M., Turcanu, V., Sever, M.L., Gomex Lorenzo, M., Plaut, M. & Lack, G. (2015). Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. New England Journal of Medicine, 372(9), 803-813.

⁴ Stadermann, M., Meijer, Y. & Klok, T. (2017). Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voeselallergie. Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Utrecht.

5 Keuringsdienst van Waarde (2021). Flesvoeding. Bereikbaar op: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/25-02-2021/KN_1725001

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen