✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Kan je baby thee drinken?

Thee drinken. Als volwassenen doen we dit graag. Het is lekker warm, je kan eindeloos variëren met smaakjes en het drinken zelf gaat vaak gepaard met goed gezelschap. Maar kan je ook samen met je kleintje theeleuten? In deze blog gaat kindervoedingscoach Dr. Femke daar dieper op in en geeft ze antwoord op de vraag: kan je baby thee drinken?

Wat is thee?

Thee is wereldwijd een populair drankje. Het wordt gemaakt van een combinatie van warm water en gedroogde bladeren, afkomstig van de theeplant 'cammellia sinensis'. Zodra thee deze bladeren niet bevat, is het officieel geen echte thee. Thee gemaakt van bijvoorbeeld munt, rooibos of kamille noem je daarom kruidenthee.

Mogen baby’s thee drinken?

Tot 6 maanden krijgt je kleintje voldoende vocht binnen uit borst- of flesvoeding. Daarna is het belangrijk om het vochtgehalte van je kleintje aan te vullen. Dat kan met water, maar thee is ook een goede optie! Je kan dus thee aan je baby geven. Echter zijn niet alle theesoorten geschikt voor kleine kindjes.

Welke thee mag mijn baby niet?

Alle thee die afkomstig is van de theeplant, bevat theïne. Dit is hetzelfde stofje als cafeïne, maar doordat het van thee afkomstig is, noem je het theïne. Je herkent theïne aan de bittere smaak als je thee laat afkoelen. Witte thee, groene thee en zwarte thee zijn allemaal afkomstig van de theeplant en bevatten dus allemaal theïne. Theïne wordt (net als cafeïne) niet aanbevolen aan kleine kinderen. Daarom kan je deze type thee beter niet aan je kleintje geven.

Welke thee mag je baby wel drinken?

kruiden- of fruitthee kan je wel aan je kleintje geven, zoals kamille, munt en rooibos. Deze thee is theïne-vrij en daarmee een gezondere keuze voor je kindje. Je kan voor deze thee verse of gedroogde kruiden/fruit gebruiken. Werk je liever met een theezakje? Dan bestaan er ook verschillende merken kant-en-klare kinderthee, zoals Piramide. Check altijd de ingrediëntenlijst van de kinderthee voordat je hem koopt (o.a. op toegevoegd suiker), zo weet je precies wat je aan je kleintje geeft.

Er zijn een paar soorten kruidenthee die je uit voorzorg beter niet aan je kleintje kan geven. Dat zijn kaneel-, venkel- en anijsthee. Ook wordt er geadviseerd om niet meer dan 1 kopje thee met zoethout per dag aan je kindje te geven. Dit is een advies van het Voedingscentrum uit voorzorg, omdat de effecten van de plantengifstoffen in deze kruiden op het lichaam van kleine kinderen nog niet bekend zijn.

Hoe geef je thee aan je kindje?

  • Het allerbelangrijkste bij thee, is dat je het niet te warm aan je kindje geeft. Wacht daarom altijd tot dat de thee op kamertemperatuur is gekomen of lauwwarm is. Het voordeel van kruiden/kinderthee is dat je het volledig kan laten afkoelen zonder dat er een bittere smaak overblijft. Je kan kruiden/kinderthee dus ook heel goed koud aanbieden. Zo drinkt je kindje net limonade, maar dan zonder ongewenste suikers.
  • Je kan het theemoment goed gebruiken om samen te oefenen met drinken uit een open beker. Maar je kan de thee ook gewoon in een (tuit/rietjes)beker of zuigfles geven. Vergeet in ieder geval de slabber niet.😉
  • Doe geen suiker in de thee. Zo leert je kindje de pure smaak van thee waarderen. Bovendien is het beter voor het gebit1,2 en hormoonhuishouding3,4,5 van je kleintje. Probeer om dezelfde reden ook geen honing toe te voegen. Honing wordt sowieso onder de 1 jaar afgeraden in verband met het risico op botulisme.
  • Begin altijd met kleine hoeveelheden thee om te kijken hoe je kindje erop reageert.
  • Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van (kruiden/fruit)thee op jonge kinderen. Geeft het daarom – zoals met alle voeding – met mate.😊

Mama Deli babyvoeding

Bij Mama Deli willen we niet alleen alle kinderen een goede start geven met onze kraakverse groentehapjes, maaltijden, havermoutjes, tussendoortjes, ijsjes en broodbeleg. We zijn er ook graag voor jou als ouder! Heb je vragen over kindervoeding, dan kan je altijd contact opnemen met onze kindervoedingscoach Dr. Femke. Zij is er speciaal voor jou! Ben je benieuwd naar het volledige assortiment van Mama Deli? Bekijk het hier: babyvoeding kopen.

Mama Deli havermoutjes box 8 maanden

Referenties

1 Chi, D. L., & Scott, J. M. (2019). Added sugar and dental caries in children: a scientific update and future steps. Dental clinics of North America63(1), 17–33.

2 Seow W. K. (2018). Early Childhood Caries. Pediatric clinics of North America65(5), 941–954.

3 Ter Horst, K. W., Schene, M. R., Holman, R., Romijn, J. A., & Serlie, M. J. (2016). Effect of fructose consumption on insulin sensitivity in nondiabetic subjects: a systematic review and meta-analysis of diet-intervention trials. The American journal of clinical nutrition104(6), 1562–1576.

4 Softic, S., Stanhope, K. L., Boucher, J., Divanovic, S., Lanaspa, M. A., Johnson, R. J., & Kahn, C. R. (2020). Fructose and hepatic insulin resistance. Critical reviews in clinical laboratory sciences, 57(5), 308–322.

5 DiNicolantonio, J. J., & O'Keefe, J. H. (2022). Added sugars drive insulin resistance, hyperinsulinemia, hypertension, type 2 diabetes and coronary heart disease. Missouri medicine119(6), 519–523.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen