Na een lange werkdag zet je het eten op tafel en het enige wat er gebeurt is dat jouw kindje de door jou gekookte maaltijd op de grond gooit. Lachend. Je vraagt je af waarom hij dit doet en vooral… wat werkt op die momenten. Orthopedagoog Loes Waanders legt het je uit in deze blog en geeft ook nog een paar goede tips.
De oorzaken
Gooien met eten kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst is het vaak zo dat de warme maaltijd ‘s avonds plaatsvindt. Dat is het moment dat kinderen er al een hele dag op hebben zitten. Een dag vol prikkels en waarop bijna alles voor hen is bepaald. Gooien met eten of het niet luisteren naar jouw grens kan een manier zijn om te ontladen na zo’n dag en even de controle te ervaren die ze overdag hebben gemist.
Ook vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je kindje simpelweg minder zin heeft om te eten. Een andere oorzaak is het eten niet lekker vinden of het spelenderwijs ontdekken van voedsel en bijbehorende texturen. “Hoe voelt dit eten aan?” is namelijk onderdeel van het proefproces. Bij baby’s zie je verder dat ze op een gegeven moment de zwaartekracht ontdekken, waardoor het simpelweg ‘interessant’ is om iets van tafel naar beneden te laten vallen. Herhaling speelt een belangrijke rol bij het leren ontdekken van verbanden (wat gebeurt er als ik dit doe…) dus is het des te interessanter om een paar handen doperwten naar beneden te lanceren in plaats van slechts één erwtje te laten vallen.
Tot slot kan ook de reactie van de omgeving ervoor zorgen dat dit gedrag blijft bestaan of erger wordt. Denk aan een lachende, maar ook boze reactie: alles wat aandacht krijgt groeit. Dat geldt ook voor minder gewenst gedrag. De kunst is dan ook om op een duidelijke, maar liefdevolle en rustige manier grenzen aan te geven.
Wat kun je doen op die momenten?
Uiteraard is elk kind en elke situatie anders. Belangrijk is dus ook om naar de oorzaak te kijken en daar passend op te reageren.
Om wat inspiratie met je te delen, volgen hier vijf tips:
- Heb je er zicht op waarom jouw kindje het doet? Benoem waarom het zo fijn/leuk is voor hem om met eten te gooien of juist lastig om het te laten liggen (“Je bent moe hè?”). Geef vervolgens de grens aan in termen wat je wél wilt zien: eten blijft op ons bord, of in onze mond.
- Van hele jonge kindjes of kinderen die moe zijn, kun je niet altijd verwachten dat ze er vervolgens ook naar handelen. Bied daarom zelf een alternatief: eten wat je niet lekker vindt mag je in dit bordje doen (bied een apart schaaltje aan).
- Zet het bord weg wanneer jouw kind is uitgegeten of te moe is. Benoem kort dat je het bord weghaalt.
- Schep het bord niet te vol. (Te)veel eten op het bord van jouw kindje kan sneller triggeren tot knoeien en minder enthousiasme tot eten. Helemaal als jouw kind al een selectieve of minimale eter is. Schep in plaats liever een tweede keer op.
- Zorg voor een knoeimat onder de kinderstoel zodat jouw vloer enigszins schoon blijft en dit al wat druk bij jou weghaalt.
HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?