✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Wat mag je baby nog niet eten?

Niet al het eten is geschikt voor de allerkleinsten. Dat komt omdat je kindje sommige voedingsmiddelen nog niet goed kan verteren. Ook kan bepaald eten bacteriën bevatten waar je kleintje nog niet tegen opgewassen is. Wil je weten welk eten je beter nog niet aan je baby kan geven? Kindervoedingscoach Dr. Femke vertelt het in deze blog.

Met welk eten kan je beter nog even wachten met geven?

Zodra je kindje toe is aan oefenhapjes, gaat er een wereld aan nieuwe ingrediënten voor je kleintje open. Je baby is echter nog klein, in ontwikkeling en kwetsbaar. Daarom kan je sommige voedingsmiddelen beter (nog even) laten staan. Het gaat om deze ingrediënten:

  • Rauwe dierlijke producten

Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, vis en ei kan je beter niet aan je kleintje geven. Er kunnen namelijk bacteriën in zitten die toxines aanmaken. Toxines zijn gifstoffen die voor je baby gevaarlijk kunnen zijn1. Als je kleintje eten binnenkrijgt dat besmet is met deze bacteriële toxines, kan het dan ook tot ernstige voedselvergiftiging leiden. Bak vis en vlees daarom goed door en kook eitjes hard.

  • Koemelk

Wacht met het geven van koemelk tot je kindje 12 maanden oud is. Koemelk bevat namelijk niet de juiste eiwitsamenstelling voor baby’s (te veel caseïne en te weinig taurine en cystine) en is daardoor moeilijk te verteren2. Daarnaast bevat het te weinig ijzer2. Vanaf 1 jaar kan je wel koemelk geven evenals melk van andere dieren, zoals geit en schaap.

  • Volkoren/vezelrijke producten 

Als je kindje nog heel klein is, kan je ook beter wachten met het geven van volkoren/vezelrijke voeding. Denk aan aardpeer en volkoren granen. Voor het verteren hiervan heeft je kleintje namelijk het enzym amylase nodig3. De ontwikkeling van amylaseaanmaak moet bij baby´s nog toenemen. Dat gebeurt meestal tussen 8/9 maanden en 2 jaar4,5. Dat wil niet zeggen dat je volkoren/vezelrijke producten in de tussentijd moet vermijden. Het eten stimuleert namelijk ook weer de aanmaak van amylase1. In het ideale geval is het advies: geef producten waar veel koolhydraten in zitten pas vanaf 8 à 9 maanden of later en bouw het heel rustig op.

  • Sommige crucifere (kruisbloemige) groenten

Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken. Hier kan je prima vanaf de allereerste oefenhapjes mee beginnen!

  • Honing

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat kinderen onder de 1 jaar beter geen honing kunnen eten. Maar waarom is dat? Dat komt omdat honing sporen van ´clostridium botulinum’ kan bevatten. Een naam die je gelijk weer mag vergeten. Waar het om gaat, is dat deze sporen zich in bacteriën ontkiemen die: (A) de darm van je baby koloniseren en (B) toxines aanmaken die tot verlamming of zelfs overlijden kunnen leiden6. Omdat de darmflora van je kleintje nog volop in ontwikkeling is (lees meer hierover in de blog: de eerste 1000 dagen: de invloed van vaste hapjes op je kindje), zijn kleine kinderen hier gevoeliger voor. Gelukkig is het een zeldzaam verschijnsel 6, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Daarom geen honing voor je uk!

  • Veel rijst(producten)

Ook wordt aangeraden om rijst(producten) in slechts zeer beperkte mate aan je kindje te geven. Rijst kan namelijk veel arseen bevatten. Arseen is een giftig metaal dat van nature voorkomt in de bodem. Het veroorzaakt onder andere kanker7. Ook voor jezelf is het dan ook goed om er niet teveel van te eten. Probeer daarom alternatieven voor rijst te gebruiken. Denk aan mais-, boekweit- of speltwafels als vervenging voor rijstwafels. Of groente rijst (zoals broccoli- of bloemkoolrijst) als alternatief voor volkoren rijst.

  • Bewerkte voedingsproducten

Tot slot kan je het beste je kindje geen bewerkte voedingsproducten geven. Daar zitten vaak onnodige dingen in, zoals toegevoegd suiker en kleur-, geur- en smaakstoffen. Het verstoort de balans van je kleintje en daarmee de gezondheid op de lange termijn. Wil je meer lezen over wat suiker precies met het lichaam van je kleintje doet? Je leest het in de blog: babyvoeding zonder toegevoegd suiker. Babyvoeding van Mama Deli is dan ook zeker vrij van deze overbodige dingen!

Wat geef je dan wel?

Geef je kleintje de beste start door pure en natuurlijke voedingsproducten te geven. Denk aan allerlei soorten groente, hele stuks fruit, zoete aardappel, peulvruchten, gevogelte, vis, ei, noten(pasta), pitten, zaden, tempeh en olijfolie. Door in deze voedingsmiddelen te variëren, krijgt je kindje de juiste bouw- en brandstoffen binnen om goed te kunnen ontwikkelen.


Mama Deli babyvoeding

Geen tijd of zin om te koken? Mama Deli is er voor jou! Bij de ontwikkeling van de Mama Deli producten hebben wij natuurlijk rekening gehouden met de lijst van ingrediënten die je kleintje beter (nog) niet kan eten. Onze maaltijden zijn dan ook volledig afgestemd op de leeftijd en behoefte van jouw kleintje. Benieuwd naar ons assortiment? Mama Deli babyvoeding vind je hier: Babyvoeding kopen.

 

Referenties

1 Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.

2 Leung, A.K.C., & Sauve, R.S. (2003). Whole cow’s milk in infancy. Pediatrics & Child Health8(7), 419-421.

3 Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

4 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

5 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

6 Cox, N., & Hinkle, R. (2002). Infant botulism. American family physician65(7), 1388–1392.

7 Mawia, A. M., Hui, S., Zhou, L., Li, H., Tabassum, J., Lai, C., Wang, J., Shao, G., Wei, X., Tang, S., Luo, J., Hu, S., & Hu, P. (2021). Inorganic arsenic toxicity and alleviation strategies in rice. Journal of hazardous materials408, 124751.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen