✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

De eerste 1000 dagen: de invloed van vaste hapjes op je kindje

Wist je dat de eerste 1000 dagen van je kleintje een kritische periode vormen voor gezonde groei en ontwikkeling? Vooral voeding blijkt veel invloed op je kindje te hebben in deze periode. In de blog ‘waarom zijn de eerste 1000 dagen van je kindje zo belangrijk?’ lees je meer over de invloed van voeding tijdens de start van deze periode; de zwangerschap. In deze blog richt kindervoedingscoach Dr. Femke zich op de invloed van voeding tijdens de laatste (eerste) 1000 dagen; het moment dat je kleintje aan vaste voeding begint tot de leeftijd van 2 jaar. Ben je benieuwd welke invloed voeding op jouw kleintje heeft? Lees dan snel verder!

De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van je kleintje betreft de periode vanaf de start van de zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar. Die 1000 dagen vormen een belangrijke ´window of opportunity´ omdat voedingsstoffentekorten die in deze periode ontstaan, consequenties kunnen hebben voor de groei en ontwikkeling van je kindje op de lange termijn1. Dit klinkt misschien nog abstract, maar wordt duidelijker als je bijvoorbeeld weet dat de meest actieve periode van neurologische ontwikkelingen in die eerste 1000 dagen plaatsvindt2. Deze periode is dan ook bij uitstek van belang om je kleintje van voldoende voedingsstoffen te voorzien.
 

Waar kun je als ouder of verzorger in deze periode op letten?

De belangrijkste twee adviezen om de eerste 1000 dagen van je kindje qua voeding goed te ondersteunen, zijn:

1.     Begin niet te vroeg met het geven van vaste voeding

Met “te vroeg” bedoelen wij het aanbieden van vaste voeding vóór de leeftijd van 4 maanden. Dit wordt afgeraden omdat dit het risico op obesitas (= overgewicht) op 3-jarige leeftijd met 6 keer vergroot. Dit risico geldt voornamelijk voor fles gevoerde baby’s3. Ook in verband met de darmrijping van je kleintje is het verstandig niet te vroeg te beginnen met bijvoeden. Je leest meer over het belang van darmrijping in de blog wanneer beginnen met de eerste hapjes?

Mama Deli Eerste Hapjes Box 4 maanden

2.     Vertroetel het darmmicrobioom van je kindje

Het darmmicrobioom is het geheel aan bacteriën dat in de darmen van je kleintje leeft. Hoewel het een ingewikkeld onderzoeksterrein is, weten onderzoekers er steeds meer over.

Zo weten we bijvoorbeeld dat in het darmmicrobioom van volwassenen er geen plek is voor nieuwe bacteriesoorten4. Je kunt dit vergelijken met een volgezaaid gazon: alle aarde is bedekt, er kan geen ander bloemetje of plantje meer bij. Het enige dat (met de juiste voeding) wel lukt, is dat sommige plantjes beter en hoger groeien dan anderen. Oftewel, je kunt met voeding stimuleren dat sommige bacteriesoorten in hoeveelheid toe- of afnemen.

Bij kinderen wordt het gazon van darmbacteriën daarentegen nog aangelegd. De kritieke stadia van darmkolonisatie door bacteriën vinden namelijk plaats - je raad het vast – in de eerste 1000 dagen3,4. Tijdens de eerste 1000 dagen van je kindje is er dus nog ruimte om de verscheidenheid aan bacteriën (oftewel bloemsoorten) te stimuleren.

Dat is goed nieuws! Niet alle bacteriesoorten in het darmmicrobioom werken namelijk optimaal mee aan de gezondheid van je kleintje. Zo zijn sommige bacteriesoorten bijvoorbeeld minder goed in staat om energie om te zetten voor het lichaam dan andere bacteriesoorten3. Stel nu dat je kindje vooral dit type bacterie van de moeder heeft meegekregen, dan kan dit de groei (en op lange termijn de vetontwikkeling) van je kleintje beïnvloeden3. Gelukkig bestaat er binnen de eerste 1000 dagen dus de mogelijkheid om dit toekomstperspectief nog te beïnvloeden. Je wilt vooral de variatie aan bacteriesoorten binnen deze periode zo veel mogelijk stimuleren, zodat de werking van een bepaalde bacteriesoort niet de overhand krijgt maar alles meer in balans is.

Tegen het einde van die eerste 1000 dagen wordt die beïnvloedingsruimte steeds beperkter, omdat het darmmicrobioom van je kindje dan evolueert naar een microbioom dat vergelijkbaar is aan volwassenen1.

Dat wetende, hoe kun je een zo gunstig mogelijke darmflora van je kindje tijdens de eerste 1000 dagen stimuleren?

Variatie in voeding is de belangrijkste sleutel tot succes. Zo bied je namelijk verschillende voeding voor verschillende bacteriesoorten aan. Maar hoe doe je dat precies, variëren?

Tip 1: geef je kindje alle kleuren van de regenboog

Door kleuren als uitgangspunt te nemen in de maaltijd, breng je automatisch meer variatie in ingrediënten aan. Je leest er meer over in de blog eat the rainbow: waarom het eten van verschillende kleuren groente en fruit belangrijk is voor je kindje.

Tip 2: kijk niet naar variatie in gerechten maar naar variatie in ingrediënten

’s Ochtends een crackertje, ’s middags boterhammen en ’s avonds pasta lijkt gevarieerd, maar in de praktijk betekent het dat je kleintje 3 keer achter elkaar tarwe eet. Probeer het crackertje eens te vervangen door een havermoutje of smoothiebowl en de tarwepasta door pompoenlasagne bladen, courgetti of peulvruchten pasta en je hebt meer variatie op de dag!

Tip 3: geef als ouder het goede voorbeeld

Tijdens de eerste 1000 dagen ontwikkelen ook de voedselvoorkeuren en het eetgedrag van je kindje. Deze werken op latere leeftijd door en vormen dus een belangrijke basis voor de gezondheid van je kleintje op latere leeftijd2. Als ouder ben je de spiegel voor je kind. Geef daarom zelf het goede voorbeeld.

Tip 4: kies voor ‘whole foods’

Whole foods zijn onbewerkte ingrediënten, oftewel puur natuur. Door zo natuurlijk mogelijke ingrediënten aan je kleintje te geven, hoeft het lichaam van je kleintje geen overbodige ingrediënten af te breken (zoals kleurstoffen) en kan alle energie naar een goede spijsvertering en darmontwikkeling gaan.

 

Mama Deli babyvoeding

Mama Deli helpt je graag bij het variëren in de hapjes die je aan je kleintje geeft. Wij ontwikkelen daarom zo veel mogelijk verschillende producten voor je kindje, gemaakt van allerlei diverse whole foods ingrediënten. Wil je ons uitgebreide assortiment zien? Bekijk het hier: babyvoeding kopen.

 

Referenties

1 Beluska-Turkan, K., Korczak, R., Hartell, B., Moskal, K., Maukonen, J., Alexander, D. E., Salem, N., Harkness, L., Ayad, W., Szaro, J., Zhang, K., & Siriwardhana, N. (2019). Nutritional Gaps and Supplementation in the First 1000 Days. Nutrients11(12), 2891.

2 Scott J. A. (2020). The first 1000 days: A critical period of nutritional opportunity and vulnerability. Nutrition & dietetics: the journal of the Dietitians Association of Australia77(3), 295–297.

3 Mameli, C., Mazzantini, S., & Zuccotti, G. V. (2016). Nutrition in the First 1000 Days: The Origin of Childhood Obesity. International journal of environmental research and public health13(9), 838.

4 Edwards, C. A., & Parrett, A. M. (2002). Intestinal flora during the first months of life: new perspectives. The British journal of nutrition88 Suppl 1, S11–S18.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen