✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Groentehapjes geven aan je baby van 4 maanden of ouder

Een goed begin is het halve werk; de eerste klap is een daalder waard; goed begonnen is half gewonnen: deze spreekwoorden zijn natuurlijk niet voor niks ontstaan. Ook als het om een gezonde leefstijl gaat, kloppen ze als een bus. Wat jij je kleintje namelijk in de eerste jaren aan voeding geeft, heeft grote invloed op de leefstijl van je kind op latere leeftijd1,2. Hoogste tijd dus om je kleintje fan te maken van groente! Maar hoe doe je dat? Wanneer begin je met het geven van groentehapjes en hoe pak je dat aan? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles over groentehapjes geven aan je baby van 4 maanden of ouder.

Wanneer begin je met de eerste groentehapjes?

De meeste baby’s beginnen tussen de 4 en 6 maanden met het oefenen van vaste voeding. Om het beste startmoment voor jouw kindje te bepalen, is het vooral belangrijk om goed naar de signalen van je kleintje te kijken. Kan je baby…

  • Stabiel rechtop zitten?
  • Eten naar de mond brengen?
  • Kauwbewegingen maken?

Dat zijn tekenen dat je kindje klaar is voor vaste voeding! Maar er zijn nog twee andere dingen belangrijk om rekening mee te houden. Namelijk de darmrijping van je kleintje en de vraag of er eczeem en/of voedselallergieën binnen de familie voorkomen. In de blog wanneer beginnen met de eerste hapjes? lees je hier alles over en kan je het beste startmoment voor jouw baby bepalen.

Geschikte eerste groentehapjes

Is je kindje klaar voor de eerste hapjes? Dan is het goed om met groentehapjes te beginnen. Geschikte eerste groentehapjes zijn courgette, avocado, bloemkool, broccoli, pompoen en wortel. Je vindt een aantal  van deze smaken dan ook natuurlijk terug in de Eerste Hapjes Box van Mama Deli. De genoemde groentes zijn geschikt, omdat ze een zachte smaak hebben. Ook is een groente zoals courgette fijn voor je kleintje omdat baby´s in het begin nog geen grote hoeveelheden koolhydraten/vezels kunnen verteren3,4, en courgette koolhydraatarm is.Mama Deli eerste hapjes box 4 maanden

Welke groente kan je beter niet geven aan je baby van 4 maanden of ouder?

Sommige kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je kindje. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Hier kan je dan ook beter nog even mee wachten, tot dat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken. Deze kan je dus wel al geven. Wil je weten welke ingrediënten je kleintje – naast deze groente – nog meer beter niet kan eten? Lees dan de blog: wat mag je baby nog niet eten?

Groente leren eten

De ervaring leert dat baby’s fruithapjes vaak een stuk makkelijker eten dan groentehapjes. Dat komt omdat we van nature een voorkeur voor zoet hebben5. De kunst is om het groentehapje aan te blijven bieden. Want wist je dat je kleintje soms wel 10 tot 15 keer proeven nodig heeft om een smaak te accepteren en nog eens zo’n 10 tot 15 keer om een smaak te waarderen6? Dat zijn dus een hele hoop oefenmomenten! Wil je graag nog meer tips om groente te stimuleren? Lees dan deze blog: 10 tips om jouw kleintje meer groente te laten eten.

Hoeveel verschillende groentes geef je?

Als je net begint met hapjes geven, dan is het goed om 1 groentesoort per keer aan te bieden. Zo kan je kleintje gewend raken aan de pure smaak en structuur van dit ingrediënt. Je geeft in het begin slechts 1 à 2 keer per dag 3 à 4 theelepels eten. Vervolgens bouw je de hapjes steeds iets verder uit qua hoeveelheid ingrediënten en aantal hapjes. Mama Deli heeft hiervoor een handig stappenplan gemaakt:

  • Stap 1: je baby proeft losse ingrediënten.
    Je kindje begint met het proeven van losse ingrediënten, zoals in de Eerste Hapjes Box van Mama Deli. Door individuele ingrediënten aan te bieden, leert je kindje de pure smaken van groente en fruit te accepteren en waarderen.
  • Stap 2: je baby proeft twee combinatiesmaken.
    Heeft je kindje herhaaldelijk verschillende losse ingrediënten geproefd? Dan kan je overgaan op twee combinatiesmaken, zoals in de Mama Deli Proefbox 4+ maanden.
  • Stap 3: je baby proeft meer dan twee groente- of fruitsmaken.
    Gaan de twee combinatiesmaken goed en heb je het idee dat je kindje toe is aan meer eten zonder dat de melkvoedingen teruglopen? Dan kan je overgaan op het combineren van meer dan twee groentesmaken, zoals in de Mama Deli Proefbox 6+ maanden. Voeg dus nog geen stevige koolhydraten/vezels toe, zoals zilvervliesrijst of volkoren macaroni.
  • Stap 4: je baby mag wat meer koolhydraten/vezels proberen.
    Gaan de combinatiesmaken goed en is je kindje 8 maanden of ouder? Dan kan je op een rustig tempo een koolhydraatcomponent toevoegen aan de maaltijd zoals volkoren granen of havermout. Mama Deli heeft speciaal hiervoor de 8+ maanden lijn ontwikkeld. Deze kan je uitproberen met de 8+ maanden Proefbox. Tussen 8 à 9 maanden en 2 jaar maakt je kleintje steeds beter de verteringsenzymen aan die nodig zijn om deze koolhydraten te verteren3,4. Krijgt je kleintje na het introduceren van meer koolhydraten/vezels last van obstipatie oftewel verstopping? Dan is het verstandig om weer even een stapje terug te doen en de koolhydraatrijke producten op een later moment te herintroduceren.
  • Stap 5: je dreumes mag met de pot mee-eten.
    Is je kleintje 12 maanden of ouder? Dan mag je kindje met de pot mee-eten. Toch is het fijn om een paar ingrediënten (nog) niet te geven. Je leest er meer over in de blog: wanneer mag je kind met de pot mee-eten? Ondanks dat je kindje met de gezamenlijke maaltijd mee kan eten, zal je regelmatig ervaren dat Mama Deli nog een superfijne uitkomst kan zijn. Benieuwd naar de 12+ maanden lijn? Bekijk dan de Proefbox 12+ maanden.

Mama Deli babyvoeding

Bij Mama Deli staan groente hoog in het vaandel. Vooral omdat we ieder kindje die spreekwoordelijke goede start willen geven. We voegen dan ook zoveel mogelijk groente aan de Mama Deli producten toe. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de groente en fruit tussendoortjes en ijsjes van Mama Deli. Wil je het gehele Mama Deli assortiment even rustig bekijken? Bezoek dan de shop: babyvoeding kopen.

Referenties

1 D'Auria, E., Borsani, B., Pendezza, E., Bosetti, A., Paradiso, L., Zuccotti, G. V., & Verduci, E. (2020). Complementary Feeding: Pitfalls for Health Outcomes. International journal of environmental research and public health17(21), 7931.

2  Beauchamp, G. K., & Mennella, J. A. (2009). Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition48 Suppl 1, S25–S30.

3 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

5 Podzimek, Š., Dušková, M., Broukal, Z., Rácz, B., Stárka, L., & Dušková, J. (2018). The evolution of taste and perinatal programming of taste preferences. Physiological research67(Suppl 3), S421–S429.

6 Scaglioni, S., De Cosmi, V. Ciappolino, V., Parazzini, F., Brambilla, P., & Agostoni, C. (2018). Factors influencing children’s eating behaviours. Nutrients, 10(6), 706.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen