✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Hoe ontwikkelt de smaak van je kindje zich?

“Bah, ik lust dat niet!” Deze uitspraak van kinderen horen we natuurlijk niet graag. Tenminste, bij snoep zou het geen probleem zijn. Maar laat dat nou nèt vrijwel nooit voorkomen. ‘Ik lust het niet’ zegt je kleintje meestal bij een bord vol gezonde dingen. Hoe komt dat toch? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles over hoe de smaak van je kindje zich ontwikkelt en hoe smaakvoorkeuren ontstaan.

 

Smaakontwikkeling van kinderen

De smaakontwikkeling van je kleintje begint sneller dan je waarschijnlijk denkt. Want wist je dat de smaak- en reukreceptoren van je kindje zich al in week 7-8 van de zwangerschap ontwikkelen?1,2 Die ontwikkeling duurt vervolgens een aantal weken, maar in het tweede trimester van de zwangerschap functioneren ze al!2 Vanaf dat moment kan je kindje dus al smaken gaan herkennen.

Wat interessant is, is dat je kindje tegen het einde van de zwangerschap behoorlijk wat vruchtwater tot zich neemt.1 Dat vruchtwater bevat (net als moedermelk) smaakcomponenten die de moeder inademt en via haar voeding binnenkrijgt.1 Door het drinken van het vruchtwater komt je kleintje daardoor dus al voor zijn geboorte met verschillende smaken in aanraking!2

Misschien raad je het al: wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, heeft dan ook echt impact op de acceptatie en het genot van voeding op latere leeftijd.1,2 Misschien is dat ook wel dé reden waarom moeders een verminderde smaakgevoeligheid hebben tijdens de zwangerschap. Zo kunnen moeders namelijk tegen hun eigen voorkeuren in goed gevarieerd eten!

Smaakvoorkeuren van kinderen

De 5 basissmaken1 die we kennen zijn:

  1. Zoet
  2. Zout
  3. Bitter
  4. Zuur
  5. Umami

Kleine kinderen blijken van nature een voorkeur te hebben voor zoete smaken en een afkeer tegen bittere smaken.1 Vroeger was dit beschermende zintuigmechanisme super handig:

  • Een voorkeur voor zoete voedingsmiddelen zorgt er namelijk voor dat je daar extra veel van eet. Zoete voedingsmiddelen zijn vaak koolhydraatrijk en geven dus energie. De energie die je op dat moment niet direct nodig hebt, wordt in het lichaam opgeslagen voor tijden van schaarste. De voorkeur voor zoet helpt je dus in feite om een voorraad energie op te slaan, voor momenten waarop minder eten voorradig is.

  • De afkeer tegen bitter is een beschermingsmechanisme tegen voedsel dat gifstoffen bevat. Deze planten smaken namelijk vaak bitter.1 Reuze handig, je had vroeger immers nog geen Google om op te zoeken wat je wel en niet kon opeten.

Tegenwoordig leven we in tijden van overvloed en is ‘veilig’ eten vrijwel altijd en overal te koop. Hierdoor is dit beschermende smaakmechanisme niet echt meer nodig. We zijn het zelfs wat onhandig gaan vinden en bestempelen onze kleintjes nu als ‘kieskeurige eters´. Terwijl ze dus eigenlijk niets aan hun smaakvoorkeuren kunnen doen.😉
 

Er is hoop!

Gelukkig leren we door onderzoek dat de smaakontwikkeling van je kleintje dus al heel vroeg begint. Het is daarom zinvol om de (kritische) smaakvoorkeuren van je kleintje al tijdens de zwangerschap (en eventueel daaropvolgende borstvoedingsperiode) lekker te prikkelen en te verbreden, door als moeder goed gevarieerd te eten.

Maar wat nu als je kleintje al lang en breed geboren is en je inmiddels in de fase van ‘kritisch eetgedrag’ bent beland? Dan zijn de volgende twee tips behulpzaam:

  1. Besef dat ieder kindje deze smaakvoorkeuren heeft en dat dit gedrag bij de ontwikkeling van je kleintje hoort. Dit helpt om het eetgedrag van je kleintje niet als persoonlijk te zien en houdt daardoor de maaltijd gezellig.
  1. Creëer een stimulerende (let op: niet dwingende) omgeving waarin je kleintje geprikkeld wordt om te experimenteren met allerlei soorten eten. Hoe je dat doet, lees je in deze twee blogs:

Mama Deli babyvoeding

Bij Mama Deli streven wij continu naar het realiseren van de lekkerste smaaksensaties voor je kleintje. Zo worden alle groentes gestoomd voor het beste smaakbehoud en is er een heus panel van kleine smulpapen die kritisch alle Mama Deli maaltijden, tussendoortjes en havermoutjes test. Wil jij de smaakpapillen van je kleintje vertroetelen? Koop dan onze Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen.

Referenties

1 Podzimek, Š., Dušková, M., Broukal, Z., Rácz, B., Stárka, L., & Dušková, J. (2018). The evolution of taste and perinatal programming of taste preferences. Physiological research67(Suppl 3), S421–S429.

2 Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. (2022). Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological science, 9567976221105460. Advance online publication.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen