✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 60,-

8 tips voor uitdagende eters

Snel nog even boodschappen halen en in een race tegen de klok een gezonde maaltijd voor je kleintje maken. Eenmaal het eten op tafel, wilt je kindje het niet eten. Wat balen! Is dat voor jou herkenbaar? Dr. Femke geeft 8 tips voor deze lieve uitdagende eters. 

Tip 1: Maak het leuk

Kleed het eten van je kleintje leuk aan en je zult zien dat de interesse om te gaan eten ineens wordt vergroot! Je kunt het eten van je kindje op verschillende manieren leuk maken:

 • Zet bijvoorbeeld het favoriete speelgoed van je kindje naast het bord en zeg “laat jij je dino (of een ander speelgoed) eens zien hoe goed je kunt eten!”. Een simpel maar buitengewoon effectieve truc.
 • Je kunt met stickers werken: plak bijvoorbeeld een sticker voor elk nieuw ingrediënt dat je kindje proeft.
 • Je kunt er een spelletje van maken: hier komt een prinsessenhap aan, hier komt een neushoornhap aan… Bij iedere hap een ander diertje zijn ze vol verwachting wat er na komt!
 • Maak het bord leuk met de ingrediënten, bijvoorbeeld in de vorm van een gezichtje of diertje. Je kunt op internet hier heel veel inspiratie voor op doen.  

Tip 2: Geef het niet te veel aandacht

Wist jij dat alles wat je aandacht geeft, groeit? Dat betekent dat als je veel aandacht geeft aan het feit dat je kindje niet wilt eten, dit een steeds groter punt wordt. Enerzijds gebeurt dit in je hoofd. Anderzijds kan deze vorm van aandacht interessant zijn voor je kindje, waardoor het motiveert om inderdaad niet te gaan eten. Stimuleer en beloon daarom vooral de momenten dat het goed gaat! Door daar veel aandacht aan te geven, zul je zien dat het eten steeds beter gaat. 

Tip 3: Herhaal, herhaal, herhaal

Zoals we ook bij vijf tips om jouw kleintje meer groente te laten eten deelden; de kracht van herhaling is superbelangrijk. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen tot wel 15 keer (!) nodig hebben om aan een nieuw voedingsmiddel te wennen en nog eens 10-15 keer om het te waardere. De neiging is groot om het specifieke ingrediënt niet meer klaar te maken als het zo vaak geweigerd wordt. Maar echt, de kracht van herhaling werkt dus hou vol papa’s, mama’s en verzorgers! 

Tip 4: Bied geen nieuw ingrediënt of smaak aan als je kindje moe is

Als je zelf moe bent wil je waarschijnlijk liever iets vertrouwds, dat geldt ook voor je kindje! Wat is dan wel een geschikt moment om een nieuwe smaak aan te bieden? Als je kindje voldoende energie heeft, bijvoorbeeld ’s middags of tussen twee slaapjes in. Het idee dat groenten alleen bij het avondeten gegeten worden, is niet meer van deze tijd. Je kunt groentehapjes dus ook gerust overdag aanbieden! 

Tip 5: Geef het goede voorbeeld

Wilt je kindje niet eten? Neem dan je eigen eetgewoontes eens onder de loep. Jij bent namelijk de spiegel voor je kleintje. Alles wat jij doet, kijkt je kindje af. Eet jij dus bijvoorbeeld veel in de keuken en niet echt aan tafel, dan is het logisch dat je kindje ook niet snel aan tafel eet. Geef daarom zelf altijd het goede voorbeeld en geniet vooral lekker van je maaltijd.

Tip 6: Maak het jezelf gemakkelijk met de kraakverse maaltijden van Mama Deli

Als je de maaltijden van Mama Deli in huis hebt, hoef je slechts de verpakking uit de vriezer te halen, het in een pannetje met warm water te leggen en binnen no time is jouw gezonde maaltijd voor je kleintje klaar. Ideaal dus! Geen boodschappen stress, geen maaltijdbereiding stress, er zit weinig werk aan en wel een gezonde maaltijd. Win-win dus! 

Tip 7: Vertrouw op je gevoel

Er kan natuurlijk altijd iets meer aan de hand zijn, waardoor je kindje niet wilt eten. Als je gevoel het niet vertrouwt, neem dan altijd contact op met de huisarts. De huisarts kan helpen bij het uitsluiten van medische oorzaken, zodat je met een gerust hart verder kunt gaan met het aanbieden van hapjes.  

Tip 8: Don’t push it

Je verzadigingssignaal is een heel belangrijk signaal als het om eten gaat. Voor veel mensen geldt dat we een beetje verleerd zijn hier goed naar te luisteren. Denk aan het principe dat je bord leegeten netjes is; dan eet je misschien wel meer dan dat je lichaam nodig heeft omdat je niet naar je verzadigingssignaal luistert. Probeer het verzadigingssignaal bij je kind intact te houden. Als je kindje niet meer hoeft te eten, dan is het klaar. Jij bepaalt als ouder wat je kindje eet, je kindje bepaalt hoeveel hij eet. Ook komt hier tip 2 weer om de hoek kijken: als je het veel aandacht geeft, dan willen kindjes het vaak juist niet.

Hopelijk helpen deze 8 tips jou en je kindje op weg om weer lekker te gaan smikkelen! Wil jij tip 6 direct in werking stellen? Bestel dan hier jouw babyvoeding van Mama Deli. 

Referenties

¹ Scaglioni, S., De Cosmi, V. Ciappolino, V., Parazzini, F., Brambilla, P., & Agostoni, C. (2018). Factors influencing children’s eating behaviours. Nutrients, 10(6), 706.

 

Heb jij Mama Deli al geprobeerd?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
  Oudere berichten
  Nieuwere berichten
  Sluit

  Jij bent onze Valentijn!

  Vandaag 14% korting met code: LOVE14

  Bekijk de locaties

  Age verification

  By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

  Zoek

  Toegevoegd aan winkelwagen