‘Hik spik sprauw, ik geef de hik aan jou, ik geef hem aan een ander man, die de hik verdragen kan’. Helaas werkt het niet om dit versje voor een ander te zeggen. Anders had je dit waarschijnlijk allang gedaan voor al die keren dat je baby de hik kreeg. Hoe komt het nou dat baby's zo vaak de hik krijgen en is er iets anders dat je als ouders wel kan doen? Op deze vraag geeft kindervoedingscoach Dr. Femke antwoord in deze blog.
Wat is de hik?
Als je kindje de hik heeft, dan trekt het middenrif krachtig en onwillekeurig samen1,2. Het middenrif is de belangrijkste spier waarmee we ademhalen. Door die samentrekking ontstaat een abrupte sluiting van de stemspleet (= de spleet tussen de stembanden). Dit zorgt voor het typische ‘hik geluid’1.
Wat is het nut van de hik?
Vind jij de hik hinderlijk? Dat is goed te begrijpen. Er is namelijk vooralsnog geen nut gevonden voor het hebben van de hik. Het is dan ook logisch dat we er vaak zo snel mogelijk weer vanaf willen. Maar de kennis die er op dit moment niet is, kan natuurlijk altijd nog komen3.
Hoe komt het dat baby’s vaak de hik hebben?
De hik kan door verschillende dingen ontstaan. Onder andere door het eten van grote maaltijden waardoor de maag uitzet en door het teveel inslikken van lucht1,2. Beide prikkelen het middenrif. Bij baby’s komt het regelmatig voor dat ze te snel drinken, te veel drinken of lucht naar binnen zuigen tijdens het drinken. Daarom komt de hik ook vaak bij baby’s voor.
Hoe voorkom je de hik?
Het is niet altijd mogelijk om de hik te voorkomen, maar er zijn wel een aantal tips om de kans op de hik te verkleinen:
- Neem regelmatig een pauze tijdens het voeden en laat je kindje even boeren. Door het boeren komt namelijk lucht vrij dat anders mogelijk voor de hik kan zorgen.
- Probeer je kindje in rustige toestand te voeden (dus niet huilend omdat hij te lang heeft moeten wachten).
- Controleer bij borstvoeding of je kindje goed aanhapt.
- Controleer bij flesvoeding of de opening van de fles niet te groot is en vervang deze eventueel.
- Hou je kleintje rechtop na een voeding.
Hoe kan je de hik laten stoppen?
Heeft je kleintje de hik gekregen? Dan gaat deze vaak vanzelf snel weer over. Kan je niet wachten? Dan kan je de volgende twee dingen proberen. Let op, geen garantie tot succes.😉
- Doe een spelletje met je baby om hem af te leiden. Bijvoorbeeld kiekeboe.
- Laat je baby even op je pink of speen zuigen.
Maak jij je zorgen over de hik?
Houdt de hik van je baby lang aan of merk je dat je kindje ook last heeft van ademhalen of eten? Neem dan contact op met je huisarts.
HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?
Referenties
1 Cole JA, Plewa MC. Singultus. [Updated 2022 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538225/