Heeft jouw kindje last van een jeukende huid, die er rood en/of geïrriteerd uitziet, droog is en waar misschien ook pukkeltjes en/of blaasjes opzitten? Grote kans dat je kleintje dan eczeem1 heeft. Zalfjes kunnen de eczeemklachten van je kindje verlichten. Maar wist je dat voeding dit mogelijk ook kan? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles over de relatie tussen eczeem en babyvoeding.
Hoe ontstaat eczeem?
De oorzaak van eczeem is complex. Het gaat vaak om een interactie tussen1:
- Genen (in andere woorden: het zit in de familie)
- Omgeving
- Het immuunsysteem van je kleintje
- Dysfunctie of aantasting van de huidbarrière
Maar ook voeding kan een belangrijke rol spelen. Eczeem en voedselallergie zijn namelijk nauw met elkaar verbonden1. Dat eczeem vaak voorafgaat aan een voedselallergie, daar is in de literatuur al veel consensus over2. Daarom wordt ook geadviseerd om je kleintje in ieder geval voor de leeftijd van 8 maanden allergenen te geven als eczeem bij je kindje zelf of in de familie voorkomt. Je leest meer over dit advies in de blog wanneer beginnen met de eerste hapjes?
Waar in de literatuur nog wel over getwist wordt, is of voeding ook een rol kan spelen bij de totstandkoming van eczeem. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat voedselallergenen jeuk en eczeem kunnen verergeren3. Dit maakt het dus wel degelijk interessant om de voeding van je kleintje (en als je borstvoeding geeft, ook die van jezelf) onder de loep te nemen als er sprake is van huidproblemen.
Allergenen
Allergenen die het vaakst voor klachten kunnen zorgen zijn4:
- Melk (onder andere wei, lactose)
- Glutenbevattende granen (tarwe, spelt, rogge, gerst, haver)
- Schaaldieren (zoals kreeft, garnalen, krab)
- Eieren
- Vis
- Aardnoten (bijvoorbeeld pinda’s)
- Soja
- Noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten)
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfieten
- Lupine
- Weekdieren (zoals slakken, mosselen en oesters)
Daarnaast kunnen ook histaminerijke voedingsproducten zoals tomaat een rol spelen3.
Wellicht heb je al een onderbuikgevoel wat de boosdoener voor jouw kindje´s eczeem is en kan je met het tijdelijk weglaten van dit verdachte voedingsmiddel gelijk verbetering aan de huid van je kleintje zien. Maar soms is het lastiger, ook omdat je kindje (en jijzelf) vaak meerdere dingen op een dag eten. In dat geval kan het goed helpen om een kindervoedingscoach in te schakelen, die jullie bij dit zoekproces gericht kan begeleiden.
Kun je verder nog iets doen?
Doordat eczeem een complex geheel aan oorzaken kan hebben, is er niet één middel dat voor ieder kindje goed werkt. Wel blijkt dat het gebruik van (baby/kinder) probiotica (bijvoorbeeld de bacteriën lactobacillus and bifidobacterium) een gunstige invloed kan hebben op eczeem5. Daarnaast is het fijn om de huid vet te houden door middel van een 100% natuurlijke zalf, zoals sheabutter6. Probeer tot slot het gebruik van water zoals bij badderen en douchen te beperken7, dit droogt de huid uit.
Mama Deli babyvoeding
Bij Mama Deli ontzorgen wij je graag. In de blog hebben wij daarom alle allergeeninformatie van onze producten helder op een rijtje gezet. Spoiler alert: gluten is het enige allergeen dat in enkele Mama Deli producten voorkomt. De overige allergenen komen er niet in voor. Wil jij Mama Deli voor je kleintje in huis halen? Je bestelt Mama Deli hier: babyvoeding kopen
Referenties
4 Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (2021). Allergenen op etiket levensmiddelen. Geraadpleegd op 2 mei 2022, van https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/allergenen.
6 Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.
HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?