Eczeem, een loopneus tijdens het eten, darmkrampjes, diarree en een piepende ademhaling van je kindje zijn allemaal voorbeelden van signalen die een overgevoeligheid of allergie voor bepaald voedsel kunnen aangeven. Welke allergenen zijn meestal de boosdoeners? En waar kun je qua allergenen op letten bij het kopen van babyvoeding? Kindervoedingscoach Dr. Femke vertelt het in deze blog!
Wat is een allergie of overgevoeligheid bij voeding?
Hoewel de klachten van een allergie en overgevoeligheid hetzelfde kunnen zijn, zijn het twee verschillende verschijnselen1:
- Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een bepaalde stof, waar het normaal gesproken niet heftig op hoeft te reageren.
- Bij een overgevoeligheid of intolerantie worden bepaalde voedingsstoffen niet goed verteerd of opgenomen door het lichaam (en is het immuunsysteem er in eerste instantie dus niet direct bij betrokken).
Beide verschijnselen worden dus getriggerd door bepaalde (voedings)stoffen. Dit worden ook wel allergenen genoemd.
The big 14: meest voorkomende allergenen
In principe kan zowat elk voedingsmiddel tot een allergische reactie of overgevoeligheid leiden. Sommige producten springen er echter meer uit, omdat zij vaker een allergische reactie geven dan andere producten. Vooral de volgende 14 ingrediënten zijn hoog allergeen:
- Koemelk (inclusief lactose)
- Kippenei
- Soja
- Pinda
- Noten
- Vis
- Schaaldieren
- Schelpdieren
- Gluten (tarwe, spelt, haver, rogge, gerst, kamut)
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfiet
- Lupine
Hoe herken je deze 14 allergenen in voeding?
De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken, vermeld moeten worden op voedingsproducten2. Daarnaast moeten ze duidelijk zichtbaar zijn (bijvoorbeeld met behulp van hoofdletters of dikgedrukte letters), zodat het voor de consument direct opvalt dat er allergenen in het product zitten. Dé manier om allergenen in voeding te herkennen, is dan ook door de ingrediëntenlijst op het etiket van het voedingsproduct te checken.
Het kan zijn dat het allergeen niet in de ingrediëntenlijst staat, maar de volgende tekst wel op de verpakking staat: ‘dit product kan sporen bevatten van …’. Wat betekent dat dan? In dat geval wordt het allergeen niet toegevoegd voor het specifieke voedingsmiddel, maar kan er onverhoopt wel een spoor van het allergeen in het product zitten. Dit is het geval als er bijvoorbeeld in de fabriek ook andere voedingsmiddelen worden gemaakt waar het allergeen wel in zit. Reageert jouw kindje sterk op de allerkleinste sporen van allergenen (denk aan buikpijn, diarree, ziek zijn of erger)? Dan kun je producten waar mogelijke sporen van het betreffende allergeen in zit, beter niet geven. In andere gevallen kan dit gelukkig meestal wel gewoon!
Waar kun je qua allergenen op letten bij babyvoeding?
Vermoed je dat je kindje een allergie heeft, maar weet je het niet zeker? Neem dan contact op met je huisarts of een kindervoedingscoach om je bij dit uitzoekproces te begeleiden. Is jouw vermoeden al bevestigd en heeft jouw kindje inderdaad een allergie of voedselovergevoeligheid? Check dan goed de etiketten van de (babyvoeding)producten die je wilt kopen. Laat je daarnaast vooral niet verleiden door marketingteksten op verpakkingen. Zo hoeft ´een bodem van haver´ niet te betekenen dat er uitsluitend haver in het product verwerkt is. Je kunt hier alleen achter komen door op het product het etiket te checken.
Allergeneninformatie voor Mama Deli babyvoeding
Bij Mama Deli ontzorgen wij ouders graag, daarom hebben we alle allergeneninformatie van Mama Deli babyvoeding voor je op een rijtje gezet. Goed nieuws: het overgrote deel van het Mama Deli aanbod is vrij van alle 14 allergenen.
GLUTEN
Gluten is het enige allergeen dat in enkele Mama Deli producten voorkomt, namelijk in de volgende:
- Mama Deli 8+ mnd. havermoutjes
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd couscous, broccoli en rode biet
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd volkoren macaroni, courgette en wortel
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd orzo, courgette, rode paprika & maïs
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd volkoren macaroni, tomaat, wortel, courgette en basilicum
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd orzo, bloemkool, spinazie, basilicum & knoflook
Heeft jouw kindje een glutenallergie of -intolerantie? Vermijd dan deze producten.
OVERIGE ALLERGENEN
De overige onderstaande Mama Deli producten zijn allemaal vrij van alle 14 allergenen:
Babyvoeding 4+ maanden tussendoortjes:
- Mama Deli tussendoortje avocado en banaan
- Mama Deli tussendoortje pompoen en appel
- Mama Deli tussendoortje rode biet en mango
- Mama Deli tussendoortje courgette en peer
- Mama Deli tussendoortje wortel en banaan
Babyvoeding 4+ maanden maaltijden:
- Mama Deli 4+ mnd. maaltijd doperwt en courgette
- Mama Deli 4+ mnd. maaltijd zoete aardappel en pompoen
- Mama Deli 4+ mnd. maaltijd wortel en mais
- Mama Deli 4+ mnd. maaltijd rode biet en pastinaak
- Mama Deli 4+ mnd. maaltijd bloemkool en wortel
Babyvoeding 8+ maanden maaltijden:
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd zoete aardappel, kikkererwt en pompoen
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd zilvervliesrijst, doperwt en mais
- Mama Deli 8+ mnd. maaltijd rode linzen, broccoli en pompoen
Babyvoeding 12+ maanden maaltijden:
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd zoete aardappel, kikkererwt en courgette
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd aardappel, rode kool en appel
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd quinoa, bloemkool en doperwt
- Mama Deli 12+ mnd. maaltijd bruine bonen, wortel, tomaat, maïs en peterselie
Heeft je kleintje een overgevoeligheid of allergie? Dan kun je bovenstaande Mama Deli producten dus gerust geven. Alle 14 allergenen komen namelijk niet voor in deze producten van Mama Deli. Dit is een bewuste keuze: Mama Deli wil namelijk zoveel mogelijk kindjes een goede start geven, ongeacht het voedingspatroon dat zij volgen.
Wil jij voor je kleintje ook een goede start? Je koopt de Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen.
Ps.: alle allergeneninformatie van Mama Deli staat uiteraard ook op iedere individuele verpakking en je kunt het lezen bij de productomschrijvingen in de webshop. Aarzel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons op!
Referenties
1 Gargano, D., Appanna, R., Santonicola, A., De Bartolomeis, F., Stellato, C., Cianferoni, A., Casolaro, V., & Iovino, P. (2021). Food allergy and intolerance: a narrative review on nutritional concerns. Nutrients, 13(5), 1638.
2 Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (2021). Allergenen op etiket levensmiddelen. Geraadpleegd op 31 december 2021, van https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/allergenen.