✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Mag mijn baby honing eten?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: nee, je baby kan beter geen honing eten. Maar waarom is dat? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je er alles over.

Honing

De reden dat honing in het eerste levensjaar wordt afgeraden, is omdat honing sporen van ‘clostridium botulinum’ kan bevatten. Dat is een naam die je direct weer kan vergeten. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat deze sporen zich in bacteriën ontkiemen die:

  • De darm van je baby koloniseren1.
  • Toxines (= giftige stoffen) aanmaken die tot verlamming of zelfs overlijden kunnen leiden1.

Om het risico hierop te voorkomen, wordt afgeraden om honing aan je kindje onder de één jaar te geven2.

Maar waarom mogen dan alleen baby´s geen honing eten?

Dat komt omdat er een verschil zit in de darmflora van een baby en dat van oudere kinderen en volwassen3. De darmflora van een baby is nog volop in ontwikkeling3. In andere woorden: de samenstelling van micro-organismen in de darmen is nog volop gaande. Zie het als een tuin die grotendeels nog aangelegd moet worden; er is nog ruimte voor verschillende soorten planten om te groeien. De darmflora van oudere kinderen en volwassenen is daarentegen zoals een volgezaaid gazon3. Doordat het volledig is bezet, is het voor de sporen van clostridium botulinum lastiger te koloniseren.

Mama-Deli-proefbox-8-maanden

Wat als je baby toch honing heeft gegeten?

Gelukkig is besmetting door clostridium botulium een zeldzaam verschijnsel1,2. Dus hopelijk is er niks aan de hand. Mocht je kindje door het eten van honing toch besmet zijn met clostridium botulium, dan noem je dat ‘infantiel botulisme’. Deze infectieziekte kent onder andere de volgende ziekteverschijnselen1, 2.

  • Slechter zien
  • Slecht slikken
  • Moeilijk praten
  • Ademhalingsproblemen
  • Slap lichaam of zelfs verlammingsverschijnselen

Ook kan vooraf sprake zijn van voedselweigering, kwijlen, op hoge toon huilen en verstopping van de darm2. Neem bij bovenstaande klachten altijd contact op met je huisarts.

Zijn er naast honing meer dingen die je baby beter niet kan eten?

Wil je weten welke voedingsmiddelen je baby nog meer beter kan laten staan? Lees dan deze blog: wat mag je baby nog niet eten? Is je kindje ouder dan 1 jaar? Lees dan in deze blog welke 5 voedingsmiddelen je beter ook (nog) niet kan geven: wanneer mag je kind met de pot mee-eten?

Mama Deli babyvoeding

De babyvoeding van Mama Deli is volledig plantaardig. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van honing. Ben je benieuwd naar het Mama Deli assortiment? Bekijk dan alle producten hier: babyvoeding kopen.

Referenties

1 Cox, N., & Hinkle, R. (2002). Infant botulism. American family physician65(7), 1388–1392.

2 RIVM. (z.d.). Botulisme. Geraadpleegd op 9-6-2023, van https://www.rivm.nl/botulisme#:~:text=Baby's%2C%20tot%201%20jaar%20oud,bacterie%20in%20de%20darmen%20terecht.

3 Edwards, C. A., & Parrett, A. M. (2002). Intestinal flora during the first months of life: new perspectives. The British journal of nutrition88 Suppl 1, S11–S18.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen