✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Help, mijn baby spuugt de oefenhapjes steeds uit. Wat nu?

Spuugt je kleintje je met liefde klaargemaakte groente of fruit oefenhapjes elke keer uit? Maak je geen zorgen, bij de allereerste hapjes hoort dat er vaak bij! In deze blog vertellen we je de meest voorkomende verklaringen hiervoor en geven we tips voor wat je eraan kunt doen.

Overal eten behalve in de mond

Op de tafel, op de kleertjes, op het gezicht; alles zit van top tot teen onder het eten. Terwijl je het hapje toch echt in het mondje van je kleintje deed. Hoe komt dat toch? Dit zijn de drie meest voorkomende verklaringen waarom het eten van je baby er weer uit komt:

1. Souplesse van de tong is nog in ontwikkeling

In het begin sabbelt en zuigt je kleintje het eten van de lepel af. Door de voorwaartse beweging die de tong hierbij maakt, werkt je kleintje tegelijk ook weer wat eten naar buiten1. Wat je hieraan kunt doen? Oefenen! Kindjes hebben (ongeacht wanneer ze met eten beginnen) zo’n vijf weken nodig om van een lepeltje te leren eten2. Komen de hapjes na vijf weken nog steeds naar buiten? Neem dan contact op met een preverbale logopedist. Deze specialist kijkt met liefde met je mee.

2. Kokhalsreflex

Dit reflex is eigenlijk super fijn, want het voorkomt dat er eten in de luchtwegen van je baby terechtkomt. Maar, je raadt het misschien al, ditzelfde reflex kan er ook voor zorgen dat je kindje de oefenhapjes snel uit zijn mondje werkt. Bij jonge baby’s zit de kokhalsreflex namelijk vooraan in de mond (waar je het eten naar binnen brengt). Tijdens het eerste levensjaar verplaatst deze zich naar achteren1. Zowel training als de neurologische ontwikkeling van je kleintje remmen de kokhalsreflex steeds iets meer3. Laat je kleintje dus vooral oefenen met bijvoorbeeld zijn handjes en (groot) speelgoed in de mond, voor een positieve stimulans.


3. Ziekteverwekker

Als de oefenhapjes er goed ingaan, maar het eten er later met een sneltreinvaart weer uitkomt, dan bestaat de kans dat er een ziekteverwekker in het spel is. In dat geval kun je je kleintje het beste vooral goed laten drinken, zodat hij gehydrateerd blijft. Zodra het beter gaat, kun je weer wat eten aanbieden. Vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

De kunst van het leren eten

Kokhalzen en het eten weer naar buiten duwen met de tong betekent dus niet dat je kindje het oefenhapje niet lekker vindt. Hij moet alleen nog even wennen aan de nieuwe smaak, structuur en het doorslikken. Blijf het oefenhapje dus vooral lekker aanbieden!

Mama Deli

Zijn de spuugpraktijken achter de rug en heeft je kleintje de oefenhapjes met verschillende losse smaken inmiddels onder de knie? Dan kun je overgaan op de combinatiesmaken van Mama Deli! Deze koop je hier: babyvoeding kopen bij Mama Deli en bij de Albert Heijn bij jou in de buurt.

Referenties

1 Da Costa, S.P., Remijn, L., & Van der Schans, C. (2014). Gewenning aan nieuwe texturen bij kinderen tussen de 8 en 9 maanden. Nederlands Tijdschrift voor Logopedie, 10, 6-11.

2 Van den Engel-Hoek, L., Van Hulst, K.C.M., Van Gerven, M.H.J.C., Van Haaften, L., De Groot, S.A.F. (2014). Development of oral motor behavior related to the skill assisted spoon feeding. Infant Behavior and Development, 37(2), 187-191.

3 Senez, C., Guys, J.M., Mancini, J., Paz Paredes, A., Lena, G., & Choux, M. 1996.  Weaning children from tube to oral feeding. Child’s Nervous System, 12(10), 590-594.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen