Variëren is het allerbelangrijkste als het om voeding gaat. Met variatie krijgt je kleintje namelijk zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen. Dit is fijn voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Variëteit bedenken is alleen niet altijd even makkelijk. Daar helpt Mama Deli je dan ook graag bij. In deze blog deelt kindervoedingscoach Dr. Femke 5 ontbijtideeën voor je kleintje, waarmee je eindeloos kan variëren!
Ontbijtrecepten voor je kind
Ben je op zoek naar een snel te maken ontbijt of heb je juist tijd om lekker in de keuken te staan? Wat de situatie ook is, hier ben je aan het juiste adres voor lekkere en voedzame ontbijtideeën voor je kleintje. Wat ga jij binnenkort klaarmaken?
1. Smoothiebowl
Een smoothiebowl is de perfecte start van de ochtend. Een smoothiebowl bestaat namelijk hoofdzakelijk uit groente en fruit en bevat daardoor lekker veel vitamines, mineralen en vezels! Wat daarnaast super fijn is aan een smoothiebowl, is dat je er eindeloos mee kan variëren. Je kan bijvoorbeeld een prinsessen smoothiebowl maken van rode bietjes, frambozen en kokosyoghurt. Of een groene monster smoothie van verse spinazie, avocado en banaan. Of wat dacht je van een Halloween smoothie van pompoen, banaan en sinaasappel?
Welke smoothiebowl je ook wilt maken, je bouwt hem zo op:
Stap 1: de basis
De basis bestaat altijd uit groente en fruit. Dit kan je eventueel aanvullen met (Griekse/geiten/kokos) yoghurt of bijvoorbeeld amandel- of havermelk. Voorbeelden van groente en fruit die je goed kan gebruiken in een smoothiebowl zijn:
- Verse spinazie
- Verse boerenkool
- Pompoen
- Rode bietjes
- Avocado
- Bloemkoolroosjes
- Appel
- Peer
- Banaan
- Mango
- Bosfruit (zoals frambozen, aardbeien, bessen)
- Meloen
- Kiwi
Het is een kwestie van even mixen in een blender en de basis is klaar!
Stap 2: smaakmakers
Soms kan het lekker zijn om de smoothie nog iets meer smaak mee te geven. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld met:
- Limoen of citroen (sap en rasp)
- Vanille extract of poeder (dus geen aroma)
- Notenpasta (denk aan amandel- of cashewpasta)
- Specerijen zoals Ceylon kaneel, cacao, kardemom of speculaaskruiden
Je kan deze smaakmakers gewoon door de basismix roeren.
Stap 3: toppings
Kauwen is ontzettend belangrijk voor een goede spijsvertering. Versier daarom de smoothiebowl van je kleintje met ingrediënten waarop lekker gekauwd kan worden. Denk aan:
- Vers fruit in stukjes
- Pitten en zaden zoals hennep- en chiazaad.
- Cacao nibs (deze bestaan alleen uit cacao, verder niks)
- Gehakte nootjes
- Kokosrasp
Et voilà, het ontbijt kan op tafel!
Heb je hier nou allemaal geen tijd voor, maar wil je wel een smoothiebowl aan je kindje geven? Gebruik dan een Mama Deli tussendoortje! Deze bestaat uit gepureerde groente en fruit en vormt daarmee het perfecte alternatief voor een smoothiebowl! Je kan het tussendoortje uitknijpen in een kommetje en versieren met bovenstaande toppings.
2. Yoghurt met versiersels
Vooral met warme temperaturen is het heerlijk om met een fris kommetje yoghurt te ontbijten. De yoghurt kan je ‘kaal’ aan je kindje geven, maar het is ook Lekker en voedzaam om deze aan te kleden met vers fruit, wat granola (zonder toegevoegd suiker) en/of zaden. Extra leuk als je kindje dit er zelf overheen kan strooien.
Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten yoghurt. Dit is ideaal om wat meer variatie aan te brengen in het voedingspatroon van je kleintje! Wissel bijvoorbeeld af tussen:
- Griekse yoghurt (kies bij voorkeur de echte, dus niet ‘Griekse stijl’)
- Geiten yoghurt
- Kokosyoghurt
- Schapenyoghurt
- Normale yoghurt
3. Havermout of overnight oats
Havermout is een echte krachtpatser om aan je kleintje te geven. Het is namelijk een bron van vezels, kalium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en B1!1 Wist je dat je havermout zowel warm als koud aan je kleintje kan geven?
Voor warme havermout vul je een pannetje met havermout. Vervolgens doe je daar water of (plantaardige) melk bij, zodat de havermout nét onder water ligt. Let op: dierlijke melk mag pas vanaf 1 jaar! Daarna zet je het vuur aan en laat je de havermout op het laagste pitje zacht worden en indikken. Als het klaar is, is de havermout heerlijk romig (en is al het vocht dus opgenomen). Vervolgens kan je er geraspte wortel doorheen roeren of gepureerde biet. Beide groentesoorten zijn heerlijk om af te toppen met Ceylon kaneel en eventueel stukjes appel of banaan.
Voor koude havermout (ook wel overnight oats genoemd) meng je ‘s avonds 30 gram havermout met 100 tot 150 gram yoghurt naar keuze of (amandel)melk in een kommetje. Vervolgens kan je wat smaakmakers toevoegen zoals kaneel of notenpasta en zaden zoals chiazaad. Dit kommetje dek je af en zet je in de koelkast. De volgende ochtend kan je dit direct serveren aan je kleintje. Garneer het eventueel met wat toppings naar keuze, zoals vers fruit of cacaopoeder.
Tip: heb je weinig tijd om havermout klaar te maken? Gebruik dan de Havermoutjes van Mama Deli! Knijp de inhoud uit het zakje in een kommetje en geef dit aan je kleintje. In de koudere maanden zoals de herfst en winter kan het ook heel lekker zijn om de havermout een paar tellen te verwarmen, bijvoorbeeld in een pannetje.
4. Mini pannenkoekjes
Pannenkoekjes vinden kleine kinderen vaak om te smullen. Plus je kan er eindeloos mee variëren. Een ideaal ontbijtje dus! Misschien ken je de populaire en supermakkelijke ei-banaan pannenkoekjes al? Hiervoor heb je 2 eieren en 1 banaan nodig. Dit mix je in de blender en bakken maar! Maar je kan ook heel makkelijk groente verwerken in pannenkoekjes, zoals courgette en bietjes. Dit maak je door bietjes of courgette met eieren te mixen in een blender. Vervolgens voeg je wat (boekweit/haver/spelt)meel toe om tot een pannenkoekenbeslag naar wens te komen. Is het beslag per ongeluk wat te dik geworden? Geen probleem, voeg dan wat water toe. Daarna kan je de pannenkoeken in de pan bakken. Tip: voeg wat Ceylon kaneel toe aan de pannenkoeken, dat geeft een extra lekkere smaak!
5. Zuurdesem boterham of cracker met Mama Deli broodbeleg
Is je kindje 8 maanden of ouder? Dan kan je kleintje ook (zuurdesem)brood eten. Maar hoe varieer je met brood? Simpel! Namelijk door variatie in het broodbeleg aan te brengen.
Met de volgende voedzame broodbeleg opties kan je variëren:
- Groente zoals avocado en tomaat
- Fruit zoals aardbei en banaan
- Zelfgemaakte jam van fruit en chiazaad (dus zonder toegevoegd suiker)
- Kipfilet
- Ei
- Amandelpasta
- Hazelnootpasta
- Cashewpasta
- Humus (evt. met kiemgroente erop)
- 100% pindakaas
En natuurlijk ook met het broodbeleg van Mama Deli! Deze vind je in de smaken:
- Kikkererwt, pompoen, wortel
- Witte bonen, paprika, courgette
- Rode linzen, doperwten en mango
Tip: begin je net met broodgeven? Hou dan de ontlasting van je kindje goed in de gaten. Merk je dat je kleintje last van obstipatie krijgt? Dan is het beter om nog even te wachten met het geven van brood. In brood zitten namelijk veel koolhydraten/vezels. Om dit goed te kunnen verteren heb je het verteringsenzym amylase nodig2. Dit maken kleine kinderen pas goed aan tussen 8 á 9 maanden en 2 jaar3,4. Ieder kindje ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Kijk daarom goed naar de signalen die je kleintje geeft!
Mama Deli babyvoeding
Hopelijk heb je lekker inspiratie opgedaan om te variëren met het ontbijt van je kleintje. Wil je ook graag meer variatie in het avondeten? Bekijk dan eens de maaltijden van Mama Deli! Alle maaltijden zijn vriesvers en afgestemd op de leeftijd van je kleintje. Je vindt het assortiment hier: babyvoeding kopen.
Referenties
1 RIVM (2023). Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd op 27 oktober 2023, van https://nevo-online.rivm.nl/.
2 Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports, 16(10), 102.
3 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry, 29(6), 1119-1123.
4 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta, 104(3), 265-273.