✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Groente is gezond voor je kind, maar waarom?

Bij Mama Deli hebben we niet voor niks alle groenten op de verpakking letterlijk een vrolijk gezicht gegeven. Groente eten is namelijk echt een feestje voor het lichaam van je kleintje. Het doet zoveel goeds. Maar waarom is groente toch zo gezond voor je kindje? Dr. Femke legt het je uit in deze blog!
 

De drie grootste voordelen van groente op een rij

Groente bevat drie (of eigenlijk zelfs vier) bijzonder krachtige eigenschappen:

  • Vezels
  • Vitamines en mineralen
  • Antioxidanten

Benieuwd wat deze power eigenschappen voor het lichaam van je kleintje doen? Lees dan snel verder!

Vezels

Vezels zorgen er onder andere voor dat de ontlasting van je kindje goed en makkelijk gaat. Het zijn specifiek de zogeheten ‘onoplosbare vezels’ die hieraan bijdragen. Zij vergroten namelijk de ontlasting (ook wel bulkvorming genoemd1) waardoor de spieren van de darmwand gestimuleerd worden om te gaan werken2. Bij het eten van te weinig vezels worden die spieren minder gestimuleerd en kan je kleintje last krijgen van obstipatie (= verstopping). In deze blog lees je daar meer over: Welke babyvoeding bij obstipatie? 

Er bestaan ook ‘oplosbare vezels’. Deze vezels hebben een andere functie: zij zorgen ervoor dat de bacteriën in de darmen goed gevoed worden. Dat is heel belangrijk, want te weinig vezels eten kan tot een verminderde diversiteit aan bacteriesoorten leiden1. Die disbalans kan vervolgens weer bijdragen aan het ontstaan van chronische ontstekingsziekten, zoals auto-immuunziekten en allergieën1.

Voor een goede werking van het lichaam is voldoende vezels eten dus ontzettend belangrijk. Naast groente vindt je vezels ook in peulvruchten, noten, zaden, fruit en granen. Let wel op: in het allereerste begin kan je kleintje vezels nog niet heel goed verteren. Later gaat dat steeds beter. Bouw de hoeveelheid vezels in de maaltijd dus langzaam op.
 

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze zorgen er namelijk voor dat het lichaam ‘iets’ met de energie en bouwstoffen die je kleintje binnen krijgt uit koolhydraten, vetten en eiwitten kan doen. Zonder vitamines en mineralen lopen de processen in het lichaam dus eigenlijk vast!

Iedere vitamine en mineraal draagt op zijn eigen manier bij aan het lichaam. Zo is vitamine A bijvoorbeeld belangrijk voor de ogen en vitamine C voor een gezonde werking van het immuunsysteem3. Magnesium ondersteunt onder andere een normale werking van spieren en calcium is nodig voor de instandhouding van botten3. Wist je dat je door verschillende groente- en fruitsoorten te eten een zo rijk mogelijk pallet aan vitamines en mineralen binnenkrijgt? Varieer dus lekker met de groente en fruit die je aan je kleintje geeft!
 

Antioxidanten

Groente bevat tot slot ook antioxidanten. Het goede van antioxidanten is dat ze vrije radicalen vangen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die onder andere vrijkomen door luchtvervuiling, verkeerde voeding en stress. Ze beschadigen weefsels waardoor deze hun werk niet meer goed kunnen doen2. Het fijne van antioxidanten is dat ze deze beschadigingen dus kunnen voorkomen.

Wist je dat je antioxidanten vooral in donkere bladgroenten en kleurrijke groentes vindt? Iedere antioxidant heeft een unieke werking. Laat je kindje daarom alle kleuren van de (groente)regenboog eten!

Groente: bah!

Weten waarom groente eten goed voor je kindje is, is één ding. Je kindje daadwerkelijk groente laten eten is soms hele andere koek. Is je kleintje niet happig op groente? Lees dan deze blog: 5 tips om jouw kleintje meer groente te laten eten. Nog een handige tip: beperk het geven van groente niet tot het avond eten. Ook op andere eetmomenten kun je heel goed groente geven, zoals bijvoorbeeld een lekker Mama Deli tussendoortje als snack in de ochtend!

Mama Deli babyvoeding

Met de babyvoeding van Mama Deli stimuleren we het eten van groente volop. In de maaltijden en tussendoortjes van Mama Deli vind je dan ook lekker veel groente terug. Daarbij gaat Mama Deli nog een stapje verder. Doordat alle producten vriesvers zijn, worden de krachtige eigenschappen van groente namelijk ook nog eens zo optimaal mogelijk behouden. Hoe dat precies zit, lees je in onze blog: Waarom is vriesverse babyvoeding zo goed voor je kindje? Wil jij je kleintje met lekkere groente ondersteunen? Koop dan de Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen.
 

Referenties

1 Makki, K., Deehan, E. C., Walter, J., & Bäckhed, F. (2018). The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell host & microbe23(6), 705–715.

2 Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.

3 RIVM (2021). Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd op 27 december 2021, van nevo-online.rivm.nl.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen