✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Hoe je het kerstdiner met jonge kinderen gezellig houdt

Kerst vieren met jonge kinderen. Op de foto’s ziet het er altijd idyllisch uit: witte overhemdjes en een mooi gedekte tafel. Maar de werkelijkheid is vaak anders: nog even snel die saus maken met een dreinende dreumes hangend aan je been en zit je eenmaal aan tafel, dan hebben jouw kinderen het na tien minuten alweer gezien. Hoe zorg je ervoor dat het kerstdiner gezellig is voor jullie allemaal? Orthopedagoog Loes Waanders geeft 7 tips.

7 tips voor een gezellig kerstdiner mét kids

  1. Maak eventuele afspraken vooraf, bijvoorbeeld thuis of door de kinderen even apart te nemen in een andere ruimte. In gezelschap van anderen zijn kinderen vaak zo bezig met alle nieuwe indrukken en hetgeen wat er om hen heen gebeurt. Dat wat jij vertelt, komt dan vaak niet meer binnen.
  2. Benoem wat je wél wilt zien. Vaak zijn we geneigd om te zeggen wat we niet willen: “Ik wil niet dat je van tafel loopt straks”. Maar veel duidelijker en positiever geformuleerd is: “Ik wil dat je eerst aan mij vraagt of je van tafel mag als je klaar bent met eten”.
  3. De decembermaand is voor veel kinderen een intensieve maand. Dit kan je terugzien in bijvoorbeeld drukker gedrag of een korter lontje. Kijk wat jouw kind en jij als ouder nodig hebt om enigszins opgeladen aan het kerstdiner te verschijnen. Vink je overdag tig sociale activiteiten af of maak je als gezin een wandeling, zodat ze even kunnen rondrennen om alles van die dag (en de dagen ervoor) te verwerken? Maak keuzes die werken voor jou in plaats van iedereen te willen pleasen om vervolgens met een stel oververmoeide kinderen aan het diner te verschijnen.
  4. Wees realistisch. Urenlang tafelen zit er voor veel kinderen niet in. Om te bepalen hoelang het realistisch is voor je kids om aan tafel te blijven, kun je kijken hoelang ze thuis gemiddeld aan tafel zitten. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de gemiddelde spanningsboog van jonge kinderen, die bij de maaltijd op +/- 15-20 minuten ligt. Veel langer zorgt vaak voor verveling = meer kans op uitdagend gedrag.
  5. Sommige kinderen hebben een wisselwerking op elkaar. Gooit jouw dreumes met eten en weet je dat zijn broer dan een tegenaanval inzet? Dan kan het helpen om ze aan dezelfde zijde van de tafel te zetten. Eventueel met een volwassene ertussen. Op deze manier zitten ze niet in elkaars gezichtsveld en wordt de aandacht automatisch verlegd naar de andere personen aan tafel.
  6. Laat jouw kind(eren) helpen. Jonge kinderen vinden het vaak leuk om taakjes te doen. Het lange stilzitten is daarnaast ook best ‘saai’ voor ze. Het is fijn voor ze om tussendoor even te bewegen. Kleine taakjes zoals de glazen water bijvullen, borden afruimen of het bestek verzamelen zijn simpele opdrachten maar zorgen bij jonge kinderen voor een fijne onderbreking!
  7. Stel verwachtingen bij. We worden gevoed met perfecte instaplaatjes en mooi gedekte tafels op pinterestfoto’s. Dit is niet de werkelijkheid. Jonge kinderen hebben ook met kerst weinig zin om lang te tafelen, een halfuur stilzwijgend te luisteren als volwassen praten of laat te eten. Laat hooggespannen verwachtingen los. Want hoe hoger jouw lat ligt, hoe groter de kans op teleurstelling. 

Tot slot…Laat het perfecte plaatje los over hoe het ‘zou moeten zijn’ en focus je vooral op de gezelligheid en het samenzijn. 

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen