✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Waarom je niet moet straffen als je kindje zijn bord niet leegeet

Herken je dat: heb jij je uitgesloofd in de keuken om een lekkere maaltijd op tafel te zetten, eet je kindje het niet of nauwelijks op. Gevalletje stank voor dank! Het is logisch dat jij je kindje de maaltijd het liefst alsnog ziet opeten. Toch is het belangrijk om dit niet te veel te pushen of er gevolgen aan te verbinden. Waarom je dat beter niet kunt doen, legt kindervoedingscoach Dr. Femke uit in deze blog: waarom je niet moet straffen als je kindje zijn bord niet leegeet.

Verzadigingssysteem

Waarom je geen consequenties moet verbinden aan het wel of niet opeten van eten, is omdat je daarmee het verzadigingssysteem van je kleintje uit balans brengt1. Het verzadigingssysteem geeft aan wanneer je kindje genoeg heeft gegeten2. Krijgt jouw kindje straf als hij niet eet? Of een beloning als hij iets wel eet? Dan is de kans groot dat je kleintje toch gaat eten terwijl hij eigenlijk vol zit3. Het gevolg: je kindje krijgt meer energie binnen dan nodig3 en zo ontstaat een disbalans in het lichaam. Dit kan uiteindelijk tot overgewicht leiden met alle gevolgen van dien3.

 

Jij bepaalt wat je kindje eet, je kindje bepaalt hoeveel hij eet

Om het verzadigingssysteem van je kleintje zo goed mogelijk intact te houden, kun je daarom het beste de volgende richtlijn hanteren: jij bepaalt wat je kindje eet, je kindje bepaalt hoeveel hij eet. Je kindje is immers de enige die aan kan voelen of hij genoeg heeft gegeten.


Toepassing in de praktijk

Het is een makkelijke richtlijn. Toch kan de toepassing soms voor uitdagingen zorgen. Daarom hierbij gelijk de tips om deze uitdagingen te kunnen trotseren:

  • Uitdaging 1: het is niet duidelijk of je kindje genoeg heeft gegeten of het eten niet lekker vindt. Tip: kijk of je – zonder druk uit te oefenen – het eten kunt stimuleren. In deze blog vind je hiervoor handige manieren: 8 tips voor uitdagende eters. Wil je kindje ondanks deze stimulans niks eten? Dan heeft je kleintje waarschijnlijk echt genoeg gegeten.
  • Uitdaging 2: je kindje zegt dat hij genoeg heeft gegeten, maar je vermoedt dat je kleintje dit zegt omdat hij het eten niet lekker vindt. Tip: kinderen zijn niet voor één gat te vangen. Grote kans dat je kleintje dus zo vindingrijk is om de regel in te zetten voor eten dat hij niet lekker vindt. Geef in dat geval bij het avondeten duidelijk aan dat dit de laatste maaltijd van de dag is. Dan weet je kleintje dat er geen ander eetmoment meer komt. Als je kindje stiekem wel nog trek heeft, kiest hij meestal eieren voor zijn geld 😉. Wil je trouwens weten waar deze ´lust ik niet´ fase vandaan komt? Lees dan de blog van orthopedagoog Loes Waanders: mijn kind wil niets eten, wat nu?                                                 
  • Uitdaging 3: je maakt je zorgen want door het niet opeten van de avondmaaltijd, heeft je kindje geen groente op vandaag. Tip: probeer voortaan je kleintje overdag de belangrijkste voedingsstoffen te geven. Denk aan een lekkere voedzame smoothiebowl als ontbijt, een soep als lunch of bijvoorbeeld een heerlijk groente en fruit Mama Deli tussendoortje. Het overdag aanbieden van belangrijke voedingsstoffen haalt de druk van de ketel bij het avondeten.
  • Uitdaging 4: je vreest dat je kindje vannacht wakker wordt van de trek en een goede nachtrust is schaars. Er is maar één manier om hier achter te komen: toch gewoon de nacht in gaan. Slaapt je kindje net als alle andere dagen? Dan kun je er voortaan op vertrouwen dat je kindje echt genoeg heeft gegeten. Wordt je kleintje wakker van trek? Dan kun je ervoor kiezen om nog één eetmoment na het avond eten in te plannen. Tijdens dit moment bied je een voedzame ‘snack’ aan die je kindje lekker vindt, waardoor je weet dat dit er waarschijnlijk wel in zal gaan. Denk aan een eitje, een bakje (kokos)yoghurt, een stukje avocado gewikkeld in kipfilet, een Mama Deli havermoutje, een pannenkoekje van ei en banaan of wat snackgroente met humus of notenpasta.

Maak je je zorgen over de eetlust van je kleintje? Dan is het uiteraard altijd goed om bij twijfel de lengte/groei even te laten checken of contact op te nemen met een kindervoedingscoach.

Mama Deli babyvoeding

Het fijne aan Mama Deli babyvoeding is dat je in een handomdraai een kraakverse maaltijd op tafel zet. Dat betekent geen frustraties meer over de met veel tijd en liefde klaargemaakte maaltijden die niet worden opgegeten. Ook de Mama Deli havermoutjes en tussendoortjes bieden een welkome uitkomst om overdag lekker groente en fruit aan te bieden. Wil jij Mama Deli in huis halen? Je koopt het hier: babyvoeding kopen, of bij de Albert Heijn bij jou in de buurt!

Referenties

1 Silva, G. A., Costa, K. A., & Giugliani, E. R. (2016). Infant feeding: beyond the nutritional aspects. Jornal de pediatria92(3 Suppl 1), S2–S7.

2 Tremblay, A., & Bellisle, F. (2015). Nutrients, satiety, and control of energy intake. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme40(10), 971–979.

3 Birch, L. L., & Doub, A. E. (2014). Learning to eat: birth to age 2 y. The American journal of clinical nutrition99(3), 723S–8S.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen