✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Mijn kind wil het avondeten niet opeten en wil iets anders. Geef ik dit?

Vanaf ongeveer 1,5 jaar begint het; de ´lust-ik-niet fase´. Vaak maakt je kindje dit eerst vooral duidelijk met (wilde) lichaamstaal zoals het demonstratief wegschuiven van de maaltijd. Als je kindje ouder wordt, komen daar meestal ook teksten bij zoals ‘bah, ‘dat lust ik niet’ of ‘ik ga dit niet eten’. Bijna ieder kindje gaat door deze fase heen en bijna iedere ouder zal dan ook een situatie meemaken waarin je kindje het avondeten niet wil opeten en om iets anders vraagt. De vraag is dan: geef je dit? Kindervoedingscoach Dr. Femke vertelt je in deze blog wat je het beste kan doen.

Lust-ik-niet fase

De periode waarin kinderen selectiever of minder gaan eten wordt ook wel de ‘lust-ik-niet’ fase genoemd. Het ontstaan van deze fase is geheel logisch als je naar de ontwikkeling van kinderen kijkt. Orthopedagoog Loes Waanders legt het in de blog ‘mijn kind wil (opeens) niets eten, wat nu?’ uitgebreid uit, maar in het kort komt het er op neer dat zich tijdens deze fase twee ontwikkelingen bij je kind voordoen: allereerst de ontwikkeling in zelfstandigheid en autonomie en daarnaast de intrede van neofobie (lees: weerstand tegen nieuwe voedingsmiddelen; een cadeautje vanuit de evolutie). Na het lezen van Loes haar blog wordt dan ook direct duidelijk dat er altijd iets schuil gaat achter gedrag!

6 lust-ik-niet tips voor aan tafel

De lust-ik-niet fase is dus zo goed als een gegeven; je ontkomt er waarschijnlijk niet aan. Er zal dan ook ongetwijfeld een moment komen dat je kindje het eten abrupt opzij schuift en misschien zelfs zegt ‘bah, dit lust ik niet’. Vervolgens vraagt je kleintje om iets anders, wat hij liever eet. Wat dan volgt is een lastige keuze: ga je iets anders geven (met het risico dat je spruit dit vaker zal vragen), of geef je niks anders (met de kans dat je kindje met trek naar bed gaat)?

Net als het leven, is het antwoord niet zwart-wit. Kijk, idealiter geef je in principe niets anders. Waarom? Als je kindje niet blootgesteld wordt aan het te proeven gerecht, zal hij het ook nooit leren eten. Maar met honger naar bed gaan, is ook geen fijn alternatief. Het beste kan je een dergelijke situatie dus voorkomen. Maar hoe doe je dat? Hier volgen 6 tips:

  1. Zorg ervoor dat er altijd ingrediënten op het bord van je kleintje liggen die je kindje wel lust en die ook voedzaam zijn. Denk aan ei, avocado of favoriete groenten.
  2. Hou alle ingrediënten van de maaltijd gescheiden voor zover dat mogelijk is. Zo voorkom je dat niet de hele maaltijd weg wordt geschoven doordat er één ingrediënt inzit dat je kindje minder aan staat.
  3. Werk eventueel met een ‘nee dankje’ kommetje waarin je kindje één of meerdere ingrediënten mag leggen dat je kindje niet wilt eten. Dit is vooral fijn voor kinderen die het te spannend of ingewikkeld vinden als het ingrediënt anders op hun bord blijft liggen. Het kommetje zorgt zo voor meer rust en autonomie bij je kind.
  4. Geef kleine porties. Het is immers makkelijker om dit op te eten dan een berg eten dat je niet lust.
  5. Geef overdag ook al groente en fruit zodat de druk bij het avondeten vermindert om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  6. Biedt geen nieuwe dingen aan als je kindje moe is. Dan is er vaak weinig puf om iets nieuws uit te proberen.

Proefbox Mama Deli 8 maanden

Wil je kindje echt niets eten? Geef dan aan wanneer het volgende eetmoment is. Meestal kiezen (wat oudere kindjes) dan eieren voor hun geld.😉 Ook kan je per situatie bepalen hoe je het aanpakt. De ene dag is immers de andere niet. Het kan zijn dat je kindje de ene dag al super veel andere dingen heeft geprobeerd, dan kan je rustig zijn favoriete ingrediënt alsnog naar de eettafel brengen. Net als dat je soms ook haarfijn kunt aanvoelen dat je even voet bij stuk moet houden bij je deugniet. Zie het maken van verschillende keuzes hierin dus niet als falen in consistentie. Laat je daarnaast bij je keuze ook niet leiden door angst (bijvoorbeeld bang zijn dat je kindje dit morgen weer gaat vragen), maar ga uit van vertrouwen. Twijfel je over je keuze? Dan kan het helpen om daarbij de vraag te stellen: wat zou je doen als je zeker wist dat het goed kwam?

Push je kindje niet om te eten

Push in ieder geval je kindje niet om te gaan eten. Bijvoorbeeld door een toetje in het vooruitzicht te stellen als beloning of door het geven van straf (‘als je niet eet, dan….’). Waarom niet? Allereerst wordt eten zo gekoppeld aan emoties. Op latere leeftijd kan zich dit in emotie-eten uiten. Daarnaast kan je zo ook voorbij gaan aan het verzadigingsgevoel van je kleintje en het is belangrijk om deze goed sensitief te houden.

 

Mama Deli babyvoeding

Het goede nieuws is: de lust-ik-niet fase is een fase en gaat op een gegeven moment dus weer voorbij. Het slechte nieuws is dat deze fase best even kan duren. Gelukkig zijn er binnen deze fase vaak wel periodes waarbij het proeven beter gaat. Om je door die andere minder soepele periodes te loodsen, is Mama Deli er voor jou. Mama Deli maakt namelijk kraakverse maaltijden die je in een handomdraai op tafel zet voor je kleintje. Hiermee vangen wij een groot deel van de frustratie op. Want: geen tijd kwijt in de keuken aan een maaltijd die niet of nauwelijks wordt opgegeten. Al onze maaltijden worden met super veel liefde en expertise voor jouw kleintje bereid. Ben je benieuwd naar het assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen