✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Wat betekent de leeftijdsindicatie op Mama Deli verpakkingen?

Op iedere verpakking van Mama Deli staat een leeftijdsindicatie aangegeven zoals ‘4+ maanden’ of ‘6+ maanden’. Je vindt deze leeftijdsindicatie linksonder op de voorkant van het product. Maar wat betekent de leeftijdsindicatie op Mama Deli verpakkingen eigenlijk? Kindervoedingscoach Dr. Femke legt het uit.

Wat is een leeftijdsindicatie?

Een leeftijdsindicatie op voedingsmiddelen geeft aan vanaf welke leeftijd het voedingsmiddel gegeten kan worden. Staat er bijvoorbeeld ‘8+ maanden’ op de verpakking? Dan betekent het dat de voeding geschikt is voor een baby van 8 maanden en ouder. Kan een kindje van 9 of 10 maanden dit hapje ook eten? Jazeker! Mag een kindje van 7 maanden dit hapje eten? Liever niet, omdat het spijsverteringsstelsel van een 7 maanden oude baby deze hapjes hoogstwaarschijnlijk nog niet optimaal kan verteren.

Welke leeftijdscategorieën onderscheidt Mama Deli op de verpakkingen?

Mama Deli onderscheidt op dit moment vier leeftijdsindicaties:

 • 4+ maanden: deze babyvoeding is geschikt voor kindjes van 4 maanden en ouder.
 • 6+ maanden: deze babyvoeding is geschikt voor kindjes van 6 maanden en ouder.
 • 8+ maanden: deze babyvoeding is geschikt voor kindjes van 8 maanden en ouder.
 • 12+ maanden: deze babyvoeding is geschikt voor dreumesen van 12 maanden en ouder.

Mijn baby is 6 maanden oud en gaat voor het eerst vaste voeding eten. Kan hij met de 6+ maanden groentehapjes van Mama Deli beginnen?

Nee. Als je kindje voor het eerst vaste voeding gaat eten, is het belangrijk om niet alleen naar de leeftijdsindicatie te kijken maar ook naar het ‘leren eten stappenplan’.Wat is het ‘leren eten stappenplan’?

Niet alle baby’s beginnen op hetzelfde moment met vaste voeding. Het hangt namelijk helemaal af van de ontwikkeling van je kleintje wanneer je kindje het beste met de eerste hapjes kan beginnen. Hierdoor beginnen sommige baby’s eerder of later met vaste voeding dan andere baby’s. De opbouw van leren eten is echter altijd hetzelfde. Ongeacht de leeftijd van je kleintje, volg je de volgende vijf stappen:

 • Stap 1: je baby proeft losse ingrediënten.
  Je kindje begint met het proeven van losse ingrediënten, zoals in de Eerste Hapjes Box van Mama Deli. Door individuele ingrediënten aan te bieden, leert je kindje de pure smaken van groente en fruit (of andere voedingsmiddelen) te accepteren en waarderen.

 • Stap 2: je baby proeft twee combinatiesmaken.
  Heeft je kindje herhaaldelijk verschillende losse ingrediënten geproefd? Dan kan je overgaan op twee combinatiesmaken, zoals in de Mama Deli proefbox 4+ maanden.

 • Stap 3: je baby proeft meer dan twee groente- of fruitsmaken.
  Gaan de twee combinatiesmaken goed en heb je het idee dat je kindje toe is aan meer eten zonder dat de melkvoedingen teruglopen? Dan kan je overgaan op het combineren van meer dan twee groentesmaken, zoals in de Mama Deli proefbox 6+ maanden. Voeg dus nog geen stevige koolhydraten/vezels toe, zoals zilvervliesrijst of volkoren macaroni.

 • Stap 4: je baby mag wat meer koolhydraten/vezels proberen.
  Gaan de combinatiesmaken goed en is je kindje 8 maanden of ouder? Dan kan je op een rustig tempo een koolhydraatcomponent toevoegen aan de maaltijd zoals volkoren granen of havermout. Mama Deli heeft speciaal hiervoor de 8+ maanden lijn ontwikkeld. Deze kan je uitproberen met de 8+ maanden proefbox. Tussen 8 à 9 maanden en 2 jaar maakt je kleintje steeds beter de verteringsenzymen aan die nodig zijn om deze koolhydraten te verteren1,2. Krijgt je kleintje na het introduceren van meer koolhydraten/vezels last van obstipatie oftewel verstopping? Dan is het verstandig om weer even een stapje terug te doen en de koolhydraatrijke producten op een later moment te herintroduceren.

 • Stap 5: je dreumes mag met de pot mee-eten.
  Is je kleintje 12 maanden of ouder? Dan mag je kindje met de pot mee-eten. Toch is het fijn om een paar ingrediënten (nog) niet te geven. Je leest er meer over in de blog: wanneer mag je kind met de pot mee-eten? Ondanks dat je kindje met de gezamenlijke maaltijd mee kan eten, zal je regelmatig ervaren dat Mama Deli nog een super fijne uitkomst kan zijn. Benieuwd naar de 12+ maanden lijn? Bekijk dan de proefbox 12+ maanden.

Bovenstaand stappenplan betekent het volgende: start je baby met 6 maanden met de eerste hapjes? Dan begin je met de Mama Deli 4+ Eerste Hapjes Box! We hebben een handig schema hiervoor gemaakt!

 Mama-Deli-schema-4-6-maanden

 

Mama Deli babyvoeding

Mama Deli hanteert dus vier verschillende leeftijdscategorieën. Bij de samenstelling van producten binnen iedere leeftijdscategorie kijken we niet alleen naar de vraag ‘wat mag je kleintje eten’, maar ook naar ‘wat kan je kleintje op dit moment goed verteren’. Zo sluiten de maaltijden optimaal aan bij de behoefte en ontwikkeling van je kleintje. Ben je benieuwd naar het gehele Mama Deli assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.


Referenties

1 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen