Wat is het ideale voedingsschema voor een baby van 4 maanden oud? Daar kun je in deze blog alles over lezen! We beginnen kort met ondersteunende informatie om te bepalen of jouw baby klaar is voor de eerste oefenhapjes. Daarna kun je lezen hoeveel melkvoedingen je kleintje nodig heeft en welke andere voedingsstoffen voor je kindje essentieel zijn. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Oefenhapjes
Ouders starten vaak met het geven van de allereerste hapjes als baby’s tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Om te bepalen wat voor jouw kleintje het meest geschikte moment is om te starten, kun je naar drie aspecten kijken¹:
- ‘Ik-ben-er-klaar-voor’ signalen van je kleintje
- Darmrijping
- Eczeem
In onze blog ‘Wanneer beginnen met de eerste hapjes?’ kun je alles over deze drie punten lezen, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken of jouw baby klaar is voor de eerste hapjes.
Het moment van starten met oefenhapjes is een persoonlijke keuze. Mama Deli ondersteunt iedere ouder ongeacht welke keuze zij hierin maakt. Daarom kun je in deze blog het standaard voedingsschema vinden voor alle baby’s van 4 maanden oud, met een extra onderdeel voor baby’s die beginnen met oefenhapjes.
Samenvatting voedingsschema voor baby 4 maanden
Hieronder kun je in één oogopslag het voedingsschema van je kleintje zien. De uitleg over waarom je kleintje deze voedingsstoffen nodig heeft, lees je eronder.
BORSTVOEDING
- Aantal melkvoedingen: voed op verzoek of houd vaste tijden aan als je graag meer ritme wilt creëren.
- Vitamine D3: 10 mcg p.d.
- Omega 3 en 6: je kleintje krijgt deze vetzuren via de borstvoeding binnen. Eet of suppleer als moeder daarom voldoende omega 3. Van omega 6 krijgen we vaak te veel binnen, daarom is suppletie hiervan niet nodig.
FLESVOEDING
- Aantal melkvoedingen: circa 5 voedingen per dag. Richtlijn: 150 ml/cc per dag per kg lichaamsgewicht.
- Vitamine D3: check op het etiket of er 10 mcg p.d. in zit. Zo niet, suppleer deze apart.
- Omega 3 en 6: kies voor flesvoeding waar DHA en AA aan toegevoegd zijn.
OEFENHAPJES – voor baby’s die daar aan toe zijn
- 1 (à 2) oefenhapje(s) per dag.
- 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer. Let op: 1 ingrediënt!
Uitleg voedingsschema voor baby 4 maanden
De belangrijkste voedingsbron voor je baby van 4 maanden oud is borst- of flesvoeding. Daarnaast zijn vitamine D3 en omega 3 en 6 essentieel. Hoeveel je kleintje van alles precies nodig heeft, staat in bovenstaande samenvatting. Uitleg over wat deze voedingsstoffen precies voor je kleintje betekenen, lees je hieronder.
Melkvoedingen voor baby 4 maanden
Geef je borstvoeding?
- Dan kun jij je baby van 4 maanden oud op verzoek blijven voeden.
- Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.
- Mocht je graag meer structuur willen hebben bij het geven van borstvoeding, dan kun je eventueel vaste tijden aanhouden om meer ritme te creëren.
Geef je flesvoeding?
- Over het algemeen wordt 150 ml/cc per dag per kg lichaamsgewicht als richtlijn gehanteerd2.
- Weegt jouw baby 6,5 kg? Dan drinkt je kleintje zo’n 5 voedingen van (6,5 x 150 / 5 = ) 195 ml melk per voeding.
- Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau.
Vitamine D3 voor baby 4 maanden
Belangrijk voor?
O.a. goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei3.
Waarom suppletie nodig?
Bij suppletie voeg je vitamine D3 aan het voedingspatroon van je kleintje toe. Dit is nodig omdat blootstelling van baby’s aan direct zonlicht (de belangrijkste bron voor vitamine D aanmaak) wordt afgeraden. Ook schijnt niet het hele jaar door de zon even sterk.
Hoe krijgt je kleintje vitamine D3 binnen?
- Borstvoeding: via suppletie.
- Flesvoeding: via flesvoeding (controleer hiervoor het etiket).
Wanneer geven?
Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kun je vitamine D3 het beste (in één keer) direct na de (avond)voeding geven.
Hoeveel moet je kleintje innemen?
- De beste hoeveelheid staat ter discussie in de wetenschappelijke literatuur4.
- De Nederlandse Gezondheidsraad raadt aan om 10 mcg/p.d. (400 IU/p.d.) te suppleren5.
- Orthomoleculaire adviezen liggen over het algemeen ietsjes hoger.
Omega 3 en 6 voor baby 4 maanden
Ook omega 3 (alfolinoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten.
Uit deze twee specifieke vetzuren kan het lichaam weer andere omega 3 en 6 vetzuren aanmaken, zoals DHA (docosahexaeenzuur) uit alfolinoleenzuur en AA (arachidonzuur) uit linolzuur.
Waarom zijn omega 3 en omega 6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?
- Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen6, 7, 8, 9.
- DHA helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie10.
Belangrijk om te weten over omega 3 en omega 6:
- Je kindje kan dus zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaken. Het is daarom essentieel dit (net als volwassenen) uit voeding te halen.
- Borstvoeding bevat verschillende omega 3 en omega 6 vetzuren9. De hoeveelheden kunnen fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder: omega 6 krijgen we vaak rijkelijk binnen, maar omega 3 niet. Vul daarom als mama de voorraden goed aan door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten. Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
-
Het is belangrijk dat flesvoeding ook verrijkt is met omega 3 en 6. Het gaat specifiek om de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)9. Check daarom op het etiket of er DHA en AA in de flesvoeding van je kleintje zit.
Oefenhapjes voor baby 4 maanden
Als jouw baby klaar is voor de eerste hapjes, kun je beginnen met het oefenen van groente en/of fruit geven. Borst- of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron, het zijn dus puur hapjes om te oefenen.
Hoeveel hapjes geef je nu en waar begin je mee? Hieronder een kort overzicht met de belangrijkste informatie:
- Begin met 1 oefenhapje per dag. Gaat dit goed, dan kun je op den duur een 2e oefenhap moment aan de dag toevoegen.
- Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
- Let op: geef 1 ingrediënt per keer! Lees in deze blog wat geschikte eerste oefenhapjes zijn en met welke voeding je beter nog even kunt wachten.
- Herhaal hetzelfde ingrediënt een aantal dagen achter elkaar. Daarna ga je over op een andere groente- of fruitsoort en deze smaak herhaal je ook een aantal dagen. Deze aanpak pas je vervolgens toe op andere groente- en fruitsoorten, voordat je aan combinatiesmaken begint.
- Zorg ervoor dat de oefenhapjes geen melkvoeding gaan vervangen. Melk blijft voor je 4 maanden oude baby echt de belangrijkste voedingsbron.
- Heeft je kindje de losse smaken groente en fruit voldoende geoefend? Dan kun je pindakaas en ei aan de hapjes toevoegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Je kunt deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week.
-
Wist je dat je bij Mama Deli een Eerste Hapjes Box kan bestellen met vijf verschillende enkele smaken voor je kleintje? In de box zitten 20 zakjes, maar elk zakje is goed voor 2-3 oefenmomenten. Je bestelt deze kraakverse box hier: babyvoeding kopen.
OOK INTERESSANT
Ben je benieuwd hoe het voedingsschema van je baby de volgende maand eruitziet? Bekijk dan het voedingsschema voor baby's van 5 maanden.
Wil je graag een overzicht van alle voedingsschema’s?
Die vind je hier: voedingsschema voor baby's.
Wil je bekend raken met het gehele assortiment van Mama Deli?
Je vindt een overzicht van onze producten hier: babyvoeding kopen.
Referenties:
¹ Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.
² Centrum voor Jeugd en Gezin (2021). Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar.
3 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.
5 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.
10 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.