✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Welke supplementen heeft je baby nodig?

Gezonde voeding speelt een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van je kleintje. Maar is gezonde voeding genoeg om de groei en ontwikkeling van je kind optimaal te ondersteunen? Of heeft je baby aanvullende voedingsstoffen nodig in de vorm van supplementen? En zo ja, welke supplementen? Deze vragen en meer beantwoordt kindervoedingscoach Dr. Femke in deze blog!
 

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn voedingsstoffen die je als een aanvulling op de dagelijkse voeding van je kleintje kan geven. Het vervangt dus geen voeding, maar vult eventuele tekorten aan. Meestal komen supplementen voor in capsule of pil vorm, maar er bestaan ook vloeibare varianten van sommige voedingsstoffen.

Heeft je baby supplementen nodig?

In principe zou de natuur voldoende moeten voorzien in de voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Het aanpassend vermogen van borstvoeding op de behoefte van je kleintje is daar het perfecte voorbeeld van. Toch wordt er geadviseerd om bepaalde supplementen aan je kindje te geven. Meestal gaat het om vitamine D3, vitamine K, omega-3 en omega-6. Wat doen deze vitamines en waarom worden ze geadviseerd?

Vitamine D3

Vitamine D3 draagt onder andere bij tot een normale werking van het immuunsysteem, is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van botten en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels1,2. Vitamine D3 is dan ook onmisbaar bij opgroeiende kinderen!

Je kleintje krijgt vitamine D3 vooral binnen via zonlicht, maar het zit ook in borstvoeding en dierlijke voeding zoals vette vis (denk aan zalm, makreel, haring, etc.) en eieren3.

De zorg bestaat dat baby´s die borstvoeding krijgen, niet voldoende vitamine D3 binnenkrijgen door (1) te weinig blootstelling aan zonlicht en (2) een tekort aan vitamine D3 in moedermelk door een lage vitamine D status van de moeder4. De vitamine D3 status van borstgevoede baby’s blijkt namelijk vaak laag te zijn4. Daarom wordt geadviseerd om vitamine D3 aan je kindje te suppleren. Je kan je natuurlijk wel afvragen of en waarom de natuur bij deze vitamine een foutje zou hebben gemaakt.

Het advies is om je kind 10 mcg vitamine D3 per dag te geven, vanaf de 8e dag na de geboorte5. In principe geldt dit advies t/m 4 jaar maar er zijn twee uitzonderingen:

  • Heeft je kindje een donkere of getinte huid? Dan kan je de extra vitamine D een leven lang geven.
  • Heeft je kindje in de zomer te weinig zon gezien? Dan is er wellicht niet voldoende vitamine D voorraad opgebouwd voor de winter. Die voorraad is nodig omdat in de winter de zon te laag staat om vitamine D aan te maken. Je kan de vitamine D status van je kleintje laten controleren bij de huisarts. Is het te laag? Dan kan je extra suppleren.

Aangezien vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de ochtendvoeding geven. Geef je flesvoeding? Dan wordt daar vaak standaard 10 mcg vitamine D3 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Als het in de flesvoeding zit, hoef je het niet apart te suppleren, maar vergeet niet om dit wel te doen zodra de flesvoeding stopt.

Vitamine K

Vitamine K draagt bij tot een normale bloedstolling1. Omdat 1 op de 5000 kinderen het risico loopt op een tekort aan vitamine K, wordt geadviseerd om vanaf de 8e dag na de geboorte 150 mcg vitamine K per dag te suppleren tot de leeftijd van 3 maanden6. Dit geldt alleen voor kinderen die borstvoeding krijgen, omdat vitamine K meestal al in flesvoeding zit (check hiervoor het etiket). Aangezien vitamine K een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je vitamine K het beste direct na de voeding geven, samen met (de hierboven beschreven) vitamine D3.

Omega-3 en omega-6

Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze vetzuren via voeding binnen te krijgen (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

  • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen7, 8, 9, 10.
  • DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie1.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)10 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren10. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan, bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.

Waar kan je op letten bij het kopen van supplementen?

Koop niet zomaar het eerste het beste supplement dat je tegenkomt in de drogist, maar check altijd eerst de ingrediëntenlijst van het product. In sommige vitamine D supplementen voor kinderen zit bijvoorbeeld toegevoegd suiker, maar dat is nergens voor nodig. Dus wees kritisch in je aankoop. Waar kan je allemaal op letten?

  • Kies voor een supplement zonder onnodige toevoegingen zoals suiker.
  • Check of de dosering klopt voor kinderen. Als er bijvoorbeeld 75 mcg vitamine D3 in één druppel zit, dan is deze verpakking niet geschikt voor een kind die 10 mcg per dag nodig heeft.
  • Controleer of het supplement de juiste voedingsstoffen Een omega-3 supplement kan bijvoorbeeld voor een groot deel uit ALA bestaan, maar je kindje heeft vooral DHA en EPA nodig. Bij de ingrediëntenlijst moet dan ook duidelijk DHA en EPA vermeld staan.
  • Kies het liefst voor vloeibare varianten, deze kunnen kinderen makkelijk innemen.

Mama Deli babyvoeding

Gezonde en evenwichtige voeding is altijd de basis. Supplementen zijn daar een aanvulling op. Mama Deli helpt jou graag met het geven van die evenwichtige basis aan je kleintje. Dat doen we door groente en fruit altijd centraal te stellen in alle producten en dit aan te vullen met volkoren granen en peulvruchten. Wist je dat Mama Deli tussendoortjes, havermoutjes, broodbeleg, groentehapjes, maaltijden, sauzen en ijsjes heeft?! Je vindt het gehele assortiment hier: babyvoeding kopen.

Mama Deli eerste hapjes box

Referenties

1 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 20 oktober 2023, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

2 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

3 Van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017). The Synergistic Interplay between vitamins D and K for bone and cardiovascular health: a narrative review. International journal of endocrinology2017, 7454376.

4 Tan, M. L., Abrams, S. A., & Osborn, D. A. (2020). Vitamin D supplementation for term breastfed infants to prevent vitamin D deficiency and improve bone health. The Cochrane database of systematic reviews12(12), CD013046.

5 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

6 Gezondheidsraad (2017). Vitamine K bij zuigelingen. Gezondheidsraad, Den Haag.

7 Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

9 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

10  Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen