✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Wanneer start je met vaste voeding als je baby prematuur is geboren?

Als een kindje voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt, spreek je van een premature baby1. Prematuur betekent ‘te vroeg’. Idealiter had het kindje dus nog wat langer in de buik gezeten om verder te ontwikkelen, maar dat is onverhoopt niet gelukt. Omdat de ontwikkeling korter is geweest, wordt voor premature baby's vaak een gecorrigeerde leeftijd gebruikt1. De vraag is, gebruik je deze leeftijd ook als ijkpunt voor het starten met babyvoeding? Kindervoedingscoach Dr. Femke vertelt het in deze blog.

Kalenderleeftijd en gecorrigeerde leeftijd

Als je puur naar de kalenderleeftijd van een baby kijkt, dan tel je het aantal dagen, weken of maanden vanaf het moment dat je kindje geboren is. Stel je kindje is 8 weken geleden geboren, dan is je kleintje dus 8 weken oud. Maar bij premature baby’s wordt geen kalenderleeftijd maar een gecorrigeerde leeftijd gehanteerd1. In dat geval ga je niet uit van het moment waarop een kindje geboren is, maar van de uitgerekende datum. Stel je kindje is 6 weken te vroeg geboren, dan heeft je kleintje na 8 weken een gecorrigeerde leeftijd van 2 weken. Een veel gestelde vraag is of je de kalenderleeftijd of gecorrigeerde leeftijd gebruikt bij het bepalen van het beste startmoment van oefenhapjes.

Spijsverteringontwikkeling van premature baby’s

Om deze vraag te beantwoorden moeten we onder andere naar de spijsverteringontwikkeling van premature baby’s kijken. Hoewel de capaciteit om te verteren lager ligt ten opzichte van voldragen (à terme) baby’s, laat onderzoek zien dat premature baby’s direct na de geboorte een flinke inhaalslag maken2. Het lichaam van een premature baby gaat dus gelukkig zelf hard aan de slag om op termijn vaste voeding goed te kunnen verwerken. Door deze inhaalslag kan je in principe de gecorrigeerde leeftijd van je kindje aanhouden bij het starten met vaste voeding2.

Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen baby’s die na 26 weken of na 34 weken zwangerschap geboren worden. Stel je hanteert de gecorrigeerde leeftijd van een baby die na 26 weken geboren wordt, dan is deze baby rond de 10 maanden kalenderleeftijd wanneer hij begint met de eerste hapjes. Omdat juist premature baby’s een hoger risico lopen op voedingsproblematiek2, zou tot 10 maanden wachten ook weer problematisch kunnen zijn. Gelukkig is er een oplossing die eigenlijk voor alle baby’s geldt (te vroeg geboren of niet):

Begin met bijvoeding op het moment dat je baby bijvoedingssignalen vertoont2.


Wat zijn bijvoedingssignalen?

Bijvoedingssignalen zijn de signalen van je kleintje dat hij klaar is voor vaste voeding. Duidelijke bijvoedingssignalen zijn3:

  • Rechtop kunnen zitten en het hoofd stabiel kunnen houden.
  • Eten naar de mond kunnen brengen.
  • Kauwbewegingen kunnen maken.

Herken je deze bijvoedingssignalen bij je kleintje? Dan is jouw baby waarschijnlijk toe aan de eerste hapjes. Wil je meer weten over hoe je de eerste hapjes aanpakt? Lees dan deze blog: alles wat je moet weten over oefenhapjes.

Mama Deli babyvoeding

Wist je dat Mama Deli een Eerste Hapjes Box aanbiedt? In deze box vind je allemaal vriesverse groente- en fruithapjes die je in een handomdraai op tafel zet. Ook ontvang je een antilekbeker, oefenbord en oefenlepel van Mepal cadeau, waardoor je écht direct aan de slag kan met het geven van de eerste hapjes. Je bestelt de Eerste Hapjes Box hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.

Referenties

1 Federatie Medisch Specialisten. (2013, 1 maart). Correctie onderzoeksleeftijd vroeggeboorte. Geraadpleegd op 13 maart 2023, van Correctie onderzoeksleeftijd vroeggeboorte - Richtlijn - Richtlijnendatabase.

2 King, C. (2009). An evidence based guido to weaning preterm infants. Peadiatrics and Child Health, 19(9), 405-414.

3 Gottenbos, N. (2018). De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen