✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Waarom wortel een goede keuze is voor het eerste hapje van je kindje

Een zoet en zacht eerste wortelhapje voor je baby, boordevol vitaminen en antioxidanten, maar zonder te veel onnodige suikers. Klinkt ideaal, toch? Dat is precies waarom wortel een perfecte keuze is als eerste hapje voor je baby. In deze blog ontdek je alles over deze oranje krachtpatser en natuurlijk vertellen we hoe je het eerste wortelhapje klaar kunt maken.

Lekker zoet hapje

Eindelijk is het zover: het eerste groentehapje voor je baby! Wortel is een ideale keuze, omdat het van nature wat zoeter is dan veel andere groenten. Dit maakt de overgang van borst- of flesvoeding naar groente nét wat gemakkelijker. Wortels bevatten verrassend weinig suiker, – slechts 4 gram per 100 gram. Kook of stoom je de wortel? Dan proeft hij zelfs nog zoeter, terwijl het suikergehalte hetzelfde blijft. 

Vanaf wanneer mag mijn baby wortel eten?

Je mag beginnen met het aanbieden van wortel zodra je baby klaar is voor zijn eerste hapje. Duidelijke signalen die aangeven dat je baby klaar is voor vaste voeding zijn:

  • Je baby kan stabiel rechtop zitten.

  • Je baby kan eten naar de mond brengen.

  • Je baby kan kauwbewegingen maken.

Interessant? Lees meer over wanneer je kunt beginnen met de eerste hapjes.

Zijn wortelen gezond voor mijn baby?

Worteltjes zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond.  Ze zitten vol met biotine (vitamine B8), wat helpt bij de energievoorziening van de hersenen en zorgt voor een stralende babyhuid – extra fijn als je kleintje last heeft van eczeem. Daarnaast zijn worteltjes een geweldige bron van bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en bijdraagt aan een goed zicht, een sterk immuunsysteem en een gezonde groei. Ook vitamine K is volop aanwezig en speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en sterke botten, iets wat baby’s van nature nog niet veel hebben. En laten we vitamine C niet vergeten. Dit helpt niet alleen bij de weerstand, maar ook bij de opname van ijzer, wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. 


Pssst… het leven met een baby en een rondhuppelende peuter kan best lastig zijn! Wist je dat we sinds kort ook vriesverse stamppotjes verkopen voor peuters en kleuters? De stamppotjes zijn om te smullen! 

Niet elke baby reageert goed op vezels

Een wortelhapje zit boordevol vezels. Hoewel voedingsvezels de spijsvertering ondersteunen en bijdragen aan een gezonde darmwerking, reageert niet elke baby hier even goed op. Baby’s verteren eiwitten en vetten makkelijker dan koolhydraten (vezels). Krijgt je kleintje last van zijn buikje na wortel? Probeer dan een vezelarm alternatief zoals avocado, gestoomde courgette of banaan. 

Kan mijn baby een allergische reactie krijgen van wortel?

Allergieën voor wortels zijn zeldzaam 1, maar ze komen wel voor. Mensen met een berkenpollenallergie 2 kunnen mogelijk ook reageren op rauwe wortels en last krijgen van het Orale Allergiesyndroom (ook wel pollen-voedselallergie genoemd). Dit kan leiden tot een jeukend, tintelend of branderig gevoel in de mond, maar ernstige reacties zijn zeldzaam. Gelukkig kan koken of stomen de kans op een reactie verkleinen.

Net als bij elk nieuw voedingsmiddel is het verstandig om met een kleine hoeveelheid te beginnen en deze los aan te bieden. Als er geen reactie optreedt, kun je de porties vergroten.

Kan ik wortel het beste stomen of koken? 

Door wortels eerst te stomen, wordt bètacaroteen beter opgenomen en blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Koken kan ook, maar snijd de wortels bij voorkeur pas na het koken om het verlies van voedingsstoffen te verkleinen. 


Ook leuk: de zomer komt er weer aan! Zorg dat onze wortel - peer ijsjes alvast klaar liggen in de vriezer! 

Kopen en bewaren

Bospeen, winterpeen, of waspeen: welke heb je nodig? In principe maakt dit niet zoveel uit. De wortels moeten stevig aanvoelen en niet buigzaam zijn. Een verse wortel moet direct breken als je hem buigt. Bewaar wortelen niet in de omgeving van appels, deze scheiden een gas af wat de wortelen bitter kan maken. Het liefst koop je biologische wortels uit het versvak van de supermarkt, deze zijn het langst houdbaar en bevatten geen synthetische bestrijdingsmiddelen. 

Wortelhapje klaarmaken voor je baby

Was de wortel en stoom ‘m in zo’n 25 minuten zacht. Ja, dat is best lang! Heb je geen tijd ( en vooral geen zin) om bij elk wortelhapje 25 minuten in de keuken te staan? Maak dan wat extra en vries het restant in of bestel onze Eerste Hapjes Box, met daarin 20 zakjes in verschillende smaken, waaronder 4 zakjes met gestoomde wortel. Maak het hapje extra voedzaam door een klein klontje roomboter, een theelepeltje extra vierge olijfolie of koudgeperste kokosolie toe te voegen. Deze vetten helpen ook nog eens bij de opname van vetoplosbare vitamines. Volg je de Rapley-methode? Snijd de zachte wortel dan doormidden en laat je kindje lekker sabbelen.

Vanaf wanneer mogen baby’s en peuters rauwe wortel eten?

Het hangt ervan af, maar meestal is het het veiligst om te wachten tot je kindje ongeveer twee jaar oud is. Rauwe worteltjes kunnen namelijk een verstikkingsgevaar vormen door hun stevige structuur en vorm. Wil je zeker zijn van een veilig hapje? Dan kun de wortel het beste eerst koken of stomen tot ze lekker zacht zijn, zodat baby’s en jonge peuters ze makkelijker kunnen eten. Wil je het risico nog verder verkleinen? Snijd de worteltjes dan in de lengte doormidden of in kwarten. Geef nooit een hele rauwe wortel aan een baby en bied ze pas aan een peuter aan als je zeker weet dat hij of zij goed kan kauwen. Dit is meestal rond de leeftijd van twee jaar of zodra je kind gewend is aan het kauwen met de kiezen. 


Wil je meer weten over gezonde babyvoeding? Ontdek onze producten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5,- korting op je eerste bestelling!




1 Berkeley Wellness. (n.d.). Carrots: A Beta-Carotene Wonder. Retrieved April 6, 2021, 

2 Arscott, S. A., & Tanumihardjo, S. A. (2010). Carrots of Many Colors Provide Basic Nutrition and Bioavailable Phytochemicals Acting as a Functional Food. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(2), 223–239. 

3 Livny, O., Reifen, R., Levy, I., Madar, Z., Faulks, R., Southon, S., & Schwartz, B. (2003). Beta-carotene bioavailability from differently processed carrot meals in human ileostomy volunteers. European Journal of Nutrition, 42(6), 338-345. .

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen