Koude ijsjes in de zomer en warme stampotjes in de winter. Hoe komt het toch dat we deze eetvoorkeuren hebben? En wat betekent dat voor het wel of niet opwarmen van babyvoeding tijdens de verschillende seizoenen van het jaar? In deze blog legt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles uit over de verwarmende effecten van eten en beantwoordt zij de vraag waarom je babyvoeding (wel of niet) opwarmt.
Wist je dat…
Eten – ongeacht of de maaltijd warm of koud is – je lichaamstemperatuur verhoogt?1 Bij de ‘verbranding’ van eten komt namelijk warmte vrij. Eten werkt dus verwarmend. Dit geeft gelijk een verklaring voor het feit dat we in de winter vaak wat meer eten dan in de zomer. In de winter willen we namelijk vaker opgewarmd worden.
Als eten an sich het lichaam al verwarmt, moet ik het eten van mijn kleintje dan nog opwarmen?
Dat is een goede vraag. Er zijn drie factoren die het antwoord op deze vraag beïnvloeden:
Dierlijke producten of kiemgroenten
Zitten er dierlijke producten of kiemgroenten in de babyvoeding? Dan is het verstandig de maaltijd goed te verhitten voordat je het aan je kleintje geeft. Door de hitte dood je namelijk eventueel aanwezige bacteriën. De Mama Deli maaltijden zijn volledig plantaardig en bevatten geen kiemgroenten, daarom hoeven onze producten niet sterk verhit te worden.
Smaak
Het opwarmen van eten versterkt de geur en smaak van eten2,3. Voor een intensere belevenis van de maaltijd, kun je daarom de babyvoeding van je kleintje opwarmen. Wil je weten hoe je de maaltijden van Mama Deli het beste opwarmt? Je leest het in deze blog: babyvoeding opwarmen, do’s & don’ts!
De temperatuur van je kleintje
Door te eten, stijgt de lichaamstemperatuur van je kindje. Eet je kindje warm, dan heeft dit een versterkend effect op de lichaamstemperatuur1. Vooral in de herfst, winter en het koude voorjaar kan het daarom erg lekker zijn om de maaltijd van je kleintje op te warmen.
In de zomermaanden kun je de maaltijd (mits mogelijk) daarentegen ook goed zonder opwarmen aanbieden. In de zomer stijgt namelijk de omgevingstemperatuur, waardoor je kindje het sowieso al warmer heeft. Eten verhoogt deze lichaamstemperatuur en warm eten doet dat nog meer. Het kan fijn zijn voor je kleintje als die laatste boost achterwege blijft.
Ook is het goed om te weten dat je kindje in de zomer van nature minder trek kan hebben. Bij hogere temperaturen heeft je kindje het namelijk warm en eten zal de lichaamstemperatuur alleen maar meer verhogen. Het is dan ook cruciaal om bij hitte je kindje niet te dwingen tot eten. Dat kan namelijk tot een te hoge lichaamstemperatuur leiden1. Forceren tot eten is sowieso niet verstandig om te doen. Waarom? Dat lees je hier: Waarom je niet moet straffen als je kindje zijn bord niet leegeet. Kan je kindje de voeding wel ontzettend hard gebruiken? Zoek dan de verkoeling op en kijk of dit tot meer eetlust leidt.
Mama Deli babyvoeding
Op basis van bovenstaande drie factoren kan je nu zelf goed bepalen of je de babyvoeding van je kindje opwarmt of niet. Het fijne van de Mama Deli babyvoeding is dat je deze zowel koud als warm aan je kleintje kan aanbieden. Dus welk seizoen het ook is, met Mama Deli zit je altijd goed! Wil je de Mama Deli producten in huis halen? Dat kan hier: babyvoeding kopen.
Referenties
2. Kays, S.J. & Wang, Y. (2000). Thermally induced flavor compounds. HortScience, 35(6), 1002-1012.