Hoe zorg je ervoor dat je baby, peuter of kleuter gezond eet, zonder dat je uren in de keuken staat? Hoe doen andere moeders dat? Na een pittige nacht vol onderbrekingen een gezond ontbijt neerzetten, of na een drukke werkdag een voedzame maaltijd op tafel. Welke truc passen alle moeders toe die het wel voor elkaar zien te krijgen? De titel van deze blog verraadt het al: mealpreppen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is ruimte in de vriezer en ga een heerlijke week zonder (maaltijd)stress tegemoet.
Drie manieren om te mealpreppen
- Maak wat extra
- Plan eens per week een kookmiddag in
- Reserveer een lade in de vriezer voor de vriesverse babyvoeding van Mama Deli
Mealpreppen kan echt een uitkomst zijn! Je kunt bijvoorbeeld extra maken tijdens het koken, of plan eens per week een kookmiddag in om lekker vooruit te werken. En een handige tip: reserveer een lade in je vriezer voor de vriesverse babyvoeding van Mama Deli, zodat je altijd een gezonde maaltijd voor je kleintje klaar hebt staan. Super makkelijk! Wist je dat we ook heerlijke ijsjes met groente en stamppotjes voor kindjes vanaf 1,5 jaar verkopen? Bekijk het in de webshop van Mama Deli.
Hoelang kan ik gerechten bewaren in de vriezer?
Je kunt gerechten meestal 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren, afhankelijk van wat je hebt klaargemaakt. Soepen en stoofschotels blijven vaak het lekkerst tot 3 maanden, terwijl vleesgerechten of maaltijden met pasta soms wel 4 tot 6 maanden goed blijven. Het belangrijkste is dat je alles goed in luchtdichte zakken of bakjes verpakt, zodat ze geen vriesbrand krijgen. En vergeet niet om een datum op te schrijven, dan weet je precies hoelang ze al in de vriezer liggen! Alle Mama Deli producten blijven minimaal 6 maanden goed in je vriezer. Op elke verpakking wordt de uiterlijke houdbaarheidsdatum aangegeven.
Zelf aan de slag
Wil je zelf aan de slag met mealpreppen maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze kindervoedingscoach Alice heeft een paar lekkere recepten voor jullie verzameld, dus laat het mealprep-avontuur maar beginnen! Je vindt hieronder verschillende recepten voor ontbijt, lunch en diner voor baby’s, peuters en kleuters. Genieten maar!
Makkelijk groentehapje om te mealpreppen
Pompoen & pastinaak – romig en lichtzoet
Zodra je merkt dat je kindje enthousiast reageert op de eerste hapjes, kun je langzaam uitbreiden naar combinaties van twee groenten. Pompoen en pastinaak is zo’n lekkere combinatie: beide zacht van smaak en mild voor het buikje. De structuur blijft lekker romig en de lichtzoete smaak maakt het extra aantrekkelijk voor beginnende eters.
Tip van onze kindervoedingscoach: varieer rustig, maar houd nieuwe combinaties een paar dagen achter elkaar aan. Zo geef je de smaakpapillen de tijd om te wennen én zie je goed hoe je kindje erop reageert.
Ingrediënten (voor 4–6 porties):
- 1/2 flespompoen (geschild en in blokjes)
- 1 kleine pastinaak (geschild en in plakjes)
- 1 tl olijfolie (optioneel)
Bereiding:
- Kook of stoom de pompoen en pastinaak samen in ca. 15 minuten gaar.
- Pureer tot een gladde of iets grovere structuur – afhankelijk van wat jouw baby al gewend is.
- Voeg een beetje gekookt water of moedermelk toe als het nog wat dik is.
-
Laat afkoelen, portioneer en bewaar in de koelkast of vriezer.
Makkelijk ontbijtrecept om te mealpreppen
Havermout appeltaart
Dit recept maak je klaar tijdens, of direct na het avond eten. Het is namelijk nog geen 5 minuten werk en dit heerlijke havermout appeltaartje kan de oven in. Hup de koelkast in en jij hebt voor de komende 2 a 3 dagen een gezond en heerlijk ontbijtje klaar staan. Door chia en lijnzaadjes toe te voegen maak je het recept nog voedzamer. Echter kunnen deze kleine krachtpatsers voor de allerkleinsten lastig te verteren zijn. Met zaadjes maak je dit recept voor kinderen vanaf 1 jaar. Laat je de zaadjes weg, dan kun je dit taartje al aanbieden vanaf 8 maanden.
Ingrediënten:
- ● 100 gram biologische havermout (ja, haver wordt ook bespoten)
- ● Twee rijpe bananen
- ● 230 ml plantaardige melk
- ● 2 EL chiazaad
- ● 1 EL lijnzaad
- ● 1 EL ceylon kaneel
-
● 1 appel kleingesneden
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180 graden
- Prak de twee bananen in een ovenschaal
- Verdeel daarover de havermout met de overige ingrediënten en meng goed door elkaar
- Plaats de schaal 45 minuten in de oven
- Laat afkoelen en plaats in de koelkast. Heerlijk om te serveren met een dot (plantaardige) yoghurt en wat rood fruit als topping.
Heb je na het lezen van dit recept trek gekregen in havermout maar geen tijd om het te maken? Probeer dan eens de Mama Deli box met kraakverse havermoutjes! In de box vind je verschillende smaken zoals onder andere:
- Havermoutje appel - peer
- Havermoutje meloen - ananas
- Havermoutje perzik - passievrucht
Pure ingrediënten en binnen twee minuten op tafel. Bekijk de havermoutjesbox in de webshop.
Makkelijk lunchrecept om te mealpreppen
Boekweitpannenkoeken/ wraps
Maak op zondagmiddag een uurtje vrij en maak een hele bups boekweitwraps. Deze wraps zijn eigenlijk een soort pannenkoeken maar dan met boekweitmeel in plaats van tarwemeel. De pannenkoeken blijven ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Beleg ze met een laagje roomkaas, kipfilet en komkommer. Roomkaas met avocado, avocado met kipfilet of wat stukjes banaan met notenpasta. Of probeer een van de lekkere groentespreads uit de broodbeleg-box van Mama Deli!
Ingrediënten:
- 100 gram boekweitmeel
- 300 ml plantaardige melk
- Twee eieren
Bereiding:
- Meng boekweitmeel met zout en eieren met een garde. Voeg beetje bij beetje (plantaardige) melk toe tot een glad beslag ontstaat.
- Verhit een koekenpan goed en voeg boter of olie toe. Schep een lepel beslag in de pan en verdeel het door de pan te draaien.
- Als de bovenkant droog is en er luchtbellen verschijnen, draai je de pannenkoek om. Bak beide zijden lichtbruin en serveer direct, of bewaar voor later.
Makkelijke pastasaus om te mealpreppen
Groene saus met spinazie/ avocado
Maak een batch saus met een berg groenten voor op de (volkoren)pasta en vries gelijk een voorraadje in. Zo hoef je op drukke dagen alleen even de pasta te koken en je bent klaar.
Ingrediënten:
- 2 avocado’s
- 150 g spinazie
- 2 knoflooktenen
Bereiding: Schil de avocado’s, halveer ze en verwijder (veilig!) de pit. Doe avocado, spinazie en knoflook in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Heerlijk met cherrytomaten, kip, rucola en pijnboompitjes voor mama en papa. Voeg olijfolie, peper en zout naar smaak toe.
Psssst… wist je dat we bij Mama Deli ook kraakverse pastasauzen verkopen tjokvol groente? Lekker makkelijk! Bekijk het product in de webshop van Mama Deli.
Mama Deli babyvoeding
Mama Deli wil ieder kindje een goede start geven op het gebied van voeding. Een goede start is namelijk belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kleintje 1. Maar er is meer. De start bepaalt ook de smaakvoorkeuren en voedingsgewoontes die je kindje ontwikkelt, die weer van invloed zullen zijn op de gezondheid van je kleintje in de toekomst 1. Mama Deli is dan ook ontzettend trots dat er vanaf nu niet alleen babyvoeding maar ook kraakverse stamppotjes voor oudere kindjes in het assortiment opgenomen zijn. Zo blijft je kindje genieten van de producten van Mama Deli, ook als ze wat ouder zijn. Benieuwd? Neem eens een kijkje in de webshop van Mama Deli.
Wil je meer weten over gezonde babyvoeding? Ontdek onze producten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5,- korting op je eerste bestelling!