✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 60,-

6-8 maanden: steeds meer en uitgebreidere hapjes

6-8 maanden: steeds meer en uitgebreidere hapjes

Wat gaat de tijd toch snel: je kleintje is alweer een halfjaar oud! Dat betekent dat vaste voeding een steeds grotere rol gaat spelen in zijn voedingsschema. Vanaf 6 maanden heeft jouw kindje namelijk niet meer genoeg aan alleen borst- of flesvoeding maar heeft hij ook vaste voeding nodig om voedingsstoffen uit te halen. Tijd dus om de oefenhapjes uit te breiden!  

Van zuigelingenvoeding naar opvolgmelk

Geef jij flesvoeding aan je kindje? Dan kun je vanaf 6 maanden overgaan op opvolgmelk met nummer 2 op de verpakking. Rond deze leeftijd raakt de ijzervoorraad die je kleintje tijdens de zwangerschap heeft opgebouwd namelijk op. De samenstelling van opvolgmelk is hierop aangepast: deze bevat meer ijzer dan zuigelingenvoeding. Ook zit er meer calcium in opvolgmelk. Dit heeft je kindje nodig omdat hij door de overgang naar vaste voeding minder calcium via melk binnenkrijgt. 

Als je borstvoeding geeft, hoef je je geen zorgen te maken of je kindje wel voldoende ijzer en calcium binnenkrijgt. De samenstelling van moedermelk past zich namelijk vanzelf aan aan de behoeftes van je kind! Je kunt dus zolang als je wilt borstvoeding blijven geven. Wil je na zes maanden toch liever stoppen met borstvoeding? Ga ook dan over op opvolgmelk. 

Je kunt je kindje beter geen gewone melk geven tot hij 1 jaar oud is. In gewone melk zit namelijk te weinig ijzer en te veel eiwitten en zout. Dit kunnen de nieren van je kleintje nog niet aan. Een keer een beetje gewone melk kan geen kwaad, maar het mag zeker niet de borst- of flesvoeding vervangen. 

Good to know: tot 8 maanden blijft melkvoeding de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor je kindje. Wel zal hij vanaf 6 maanden waarschijnlijk minder vaak drinken -nog zo’n vier voedingen per dag- omdat hij minder snel groeit dan in het begin en nu ook voedingsstoffen haalt uit vaste voeding.   

Naast melk mag je kindje ook zijn eerste slokjes water en lauwe thee

In het eerste halfjaar krijgt je kindje genoeg vocht binnen door borst- of flesvoeding en heeft hij verder geen extra water nodig, maar vanaf 6 maanden kun je hem tijdens de eetmomenten of tussendoor ook water of lauwe thee zonder suiker geven. Net als bij de oefenhapjes zal hij hier aan moeten wennen. In het begin drinkt je kindje waarschijnlijk dan ook maar een paar slokjes. Dat is heel normaal!

 Als je kindje zelfstandig rechtop kan zitten, kun je beginnen met oefenen om uit een gewone beker te drinken. Een tuitbeker of zuigfles voorkomt dan misschien geknoei, maar ze kunnen ook de mondspier- en spraakontwikkeling van je kleintje tegenhouden. Daarom is het verstandig om je kindje zo vroeg mogelijk uit een gewone beker te leren drinken. Houd in het begin zelf de beker vast terwijl je kindje kleine slokjes neemt. Het kan zijn dat hij zich verslikt of een beetje water of thee terug spuugt, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je kleintje moet gewoon nog wennen aan het slikken en de nieuwe smaak. Je zult zien dat als je regelmatig oefent het vanzelf beter gaat. 

Van oefenhapjes naar een volledige maaltijd

Met oefenhapjes heeft jouw kleintje kunnen wennen aan verschillende smaken en het afhappen van een lepel. Nu je kindje 6 maanden is, heeft hij vaste voeding ook echt nodig naast borst- of flesvoeding. Je kunt de oefenhapjes daarom stapje voor stapje gaan uitbreiden totdat je vanaf 8 maanden een melkvoeding vervangt door een volledige maaltijd. Geef je kleintje rustig de tijd om aan de grotere hoeveelheden vaste voeding te wennen. De ene dag zal hij meer eten dan de andere, maar dat geeft helemaal niets. Je kindje haalt namelijk ook nog genoeg voedingsstoffen uit de melkvoedingen. 

Je kan haast alle gezonde voedingsmiddelen die je zelf eet ook aan je kleintje geven, maar dan fijngeprakt. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten groente en fruit, maar ook pasta, aardappelen, rijst en pap van rijstebloem. Begin met helemaal glad gepureerde of fijngeprakte hapjes, zoals onze 4+ maanden maaltijden en tussendoortjes. Is je kindje hieraan gewend? Dan kun je hem langzaam laten wennen aan grover geprakt voedsel. Verder is het van belang om in het begin witte pasta- en rijstsoorten te geven. Zo kunnen de darmen van je kleintje rustig wennen aan vezels in de voeding. Gaat dat goed, dan kun je geleidelijk overstappen op volkorenpasta en zilvervliesrijst. 

Rauwe vlees-, vis-, of eierproducten of producten gemaakt van rauwe melk kun je beter nog niet aan je kleintje geven. Hier kunnen ziekmakende bacteriën inzitten waar jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Leverproducten, kaas, honing en zoetigheden zijn ook niet geschikt om je kindje op jonge leeftijd te geven.

 Je hebt de afgelopen weken met veel zorg en aandacht je kindje van een drinker naar een eter gebracht. Je kleintje heeft leren wenen aan andere smaken en vast voedsel. Nu is gevarieerde voeding, goede ingrediënten en de juiste balans tussen alle nutriënten van groot belang. Tijd om jezelf iets te ontzorgen en je zelfgemaakte hapje aan te vullen met verse en voedzame maaltijden van Mama Deli. 

Tijd voor de eerste stukjes brood

Wist je dat je kindje vanaf 6 à 7 maanden ook brood nodig heeft? Hier haalt hij onder andere zijn koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer uit. Ga in het begin voor licht bruinbrood zonder pitten of zaden met ongeveer 4,5 gram vezels per 100 gram. Zo kunnen de darmen van je kindje rustig wennen aan vezels in de voeding. Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenbrood. Ook is het verstandig om in het begin kleine stukjes brood zonder korst te geven zodat je kleintje eerst kan wennen aan de nieuwe structuur. Wel kun je de broodkorst los aanbieden om op te sabbelen. Sabbelen en bijten op een broodkorst helpen namelijk de mondspieren en -motoriek van je kindje te ontwikkelen. Gaan de kleine broodstukjes er goed in? Dan kun je de stukjes iets groter maken en op den duur kan je ook de broodkorst er gewoon lekker aan laten zitten. Zo leert je kleintje gelijk kauwen! 

Brood beleggen kan, maar eigenlijk hoeft dat nog niet. Wel is het advies van het Voedingscentrum om een dun laagje boter op het brood te smeren. Kleine kinderen hebben in verhouding veel goede vetten nodig, maar de meeste baby’s krijgen hiervan juist te weinig binnen. Het beste kun je hiervoor zachte margarine met 80% vet uit een kuipje gebruiken, omdat dit de meeste gezonde vetten bevat. Kun je dit niet vinden in de supermarkt? Kies dan een kuipje margarine met 60 of 70 procent vet of anders halvarine. 

Wil je graag iets anders op het brood van je kleintje smeren? Dan is dit een goed moment om allergenen te introduceren. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig zelf eiersalade maken door een hardgekookt eitje fijn te prakken met een lepeltje mayonaise. Of wat dacht je van 100% pindakaas of 100% notenpasta? Vroeger raadde men aan om minimaal een jaar te wachten met het geven van allergene voedingsmiddelen. Tegenwoordig is het advies om juist vroeg, in ieder geval vóór je kindje 8 maanden is, te beginnen met het geven van pindakaas en ei om de kans op voedselallergieën te verkleinen. Als jouw kleintje ernstige eczeem of familieleden met een heftige voedselallergie heeft, is het extra belangrijk om vroeg (vóór 6 maanden, maar niet voor 4 maanden) verschillende soorten allergene voedingsmiddelen aan te bieden. Doe dit wel altijd in overleg met de behandelend arts of de diëtist van je kindje. 

Nog een laatste tip: onze tussendoortjes zijn ook heerlijk als broodbeleg!

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Levering tijdens Pinksteren

Tijdens Pinksteren hebben we aangepaste leveringen.

Meer info

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen