✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Voedingsschema voor een baby van 6 maanden

Hoera! Je baby is een half jaar oud. Wat een verschil alweer hè, met hoe groot je baby was bij de geboorte. De melkvoedingen hebben een cruciale rol gespeeld bij deze groei. Dat blijven ze voorlopig ook nog doen. Wel mag je, als je daar nog niet mee bent gestart, beginnen met oefenhapjes! Zo kan je kleintje langzaamaan wennen aan andere voeding dan melk. Wil je weten hoeveel voeding je baby van 6 maanden nodig heeft? Bekijk dan het voedingsschema voor een baby van 6 maanden hieronder, opgesteld door kindervoedingscoach Dr. Femke.

HOEVEEL MELKVOEDINGEN PER DAG VOOR EEN BABY VAN 6 MAANDEN?

Melk is de allerbelangrijkste voedingsbron voor je baby van 6 maanden oud. Het biedt namelijk de essentiële voedingsstoffen die je kindje nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Maar hoeveel melkvoedingen heeft je baby dan precies nodig per dag? Dat hangt ervan af of je borst- of flesvoeding geeft.

Geef je borstvoeding?

 • Dan kan jij je baby op verzoek voeden. Dat betekent dat je borstvoeding geeft op het moment dat je baby hongersignalen laat zien. Gemiddeld genomen is dat om de 3 a 4 uur, afhankelijk van de behoefte van je kleintje. Laat je baby per voeding vooral goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding (lees: kunstvoeding)?

 • Dan kan jij je baby circa 3-4 flesvoedingen per dag aanbieden, van 200 ml per voeding of 5 voedingen van 160 ml. Gemiddeld genomen is dat een voeding om de 3,5 – 4 uur. De ene baby heeft echter meer melk nodig dan de andere. Bovenstaande richtlijn is dus slechts een gemiddelde. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk altijd contact op met het consultatiebureau.

  Vanaf 6 maanden kan je overstappen op opvolgmelk 2. Uit een rapportage van Keuringsdienst van Waarde blijkt echter dat je ook nummer 1 kan blijven gebruiken, mits je daarnaast gezonde voeding aan je kindje geeft voor de benodigde behoefte aan bijvoorbeeld ijzer1. Geef in ieder geval nooit gewone koemelk. De samenstelling van koemelk is namelijk niet geschikt voor baby’s.
   

WATER VOOR EEN BABY VAN 6 MAANDEN

Wist je dat je kindje vanaf 6 maanden ook water mag drinken (naast melk)? Bied in het begin een paar slokjes water per keer aan. Dit kan je vervolgens steeds verder gaan uitbreiden naar 4 glazen water per dag bij 12 maanden.

OEFENHAPJES VOOR EEN BABY VAN 6 MAANDEN

IS JOUW KINDJE MET 4 MAANDEN GESTART EN GAAT HET GOED?

Dan kan je de 2 proefmomenten blijven uitvoeren en eventueel overgaan van 2-ingrediënten hapjes naar 3-ingrediënten hapjes, zoals in de Mama Deli Groentehapjes Box 6+ maanden. Zorg ervoor dat de vaste voeding geen melkvoeding vervangt. Zodra je merkt dat dit wel gebeurt, verminder dan de oefenhapjes.
Mama Deli groentehapjes box 6 maanden

IS JOUW KINDJE MET 5 MAANDEN GESTART EN GAAT HET GOED?

Dan kan je van 1 proefmoment naar 2 proefmomenten per dag overstappen. Heb je ook al herhaaldelijk verschillende 1-ingredient hapjes aangeboden (denk aan broccoli, avocado, courgette, bloemkool, pompoen, wortel, bietjes, banaan, mango, papaya, appel, peer)? Dan kan je overgaan op 2-ingrediënten hapjes, zoals in de Mama Deli Proefbox 4+ maanden. Zorg ervoor dat de vaste voeding geen melkvoeding vervangt. Zodra je merkt dat dit wel gebeurt, verminder dan de oefenhapjes.

IS JOUW KLEINTJE NOG NIET BEGONNEN MET OEFENHAPJES?

Dan kan je nu van start! Borst- of flesvoeding blijft nog de belangrijkste voedingsbron, maak je dus geen zorgen als je kindje nog niet gelijk zo happig is op vaste voeding. Veelal komt dat vanzelf! Maar hoeveel hapjes geef je nou en waar begin je mee? Hieronder een kort overzicht met de belangrijkste informatie:

 • Begin met 1 oefenhapje per dag, om de darmen van je kleintje rustig aan vaste voeding te laten wennen. Gaat dit goed, dan kan je op den duur een 2e oefenmoment aan de dag toevoegen.
 • Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
 • Geef 1 ingrediënt per keer! Je kan bijvoorbeeld beginnen met courgette, avocado, banaan, mango en peer. Lees in deze blog wat je baby van 6 maanden verder allemaal mag eten en met welke voeding je beter nog even kan wachten.
 • Herhaal hetzelfde ingrediënt een aantal dagen achter elkaar. Daarna ga je over op een andere groente- of fruitsoort en deze smaak herhaal je ook een aantal dagen. Deze aanpak pas je vervolgens toe op andere groente- en fruitsoorten, voordat je aan combinatiesmaken begint.
 • Zorg ervoor dat de oefenhapjes geen melkvoeding gaan vervangen. Melk blijft voor je 6 maanden oude baby echt de belangrijkste voedingsbron.
 • Heeft je kindje de losse smaken groente en fruit voldoende geoefend? Dan kan je de allergenen pindakaas en ei aan de hapjes toevoegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Als het goed gaat, kan je deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week.
 • Het beste kan je de oefenhapjes in de ochtend of middag direct na een borst- of flesvoeding geven of tussen twee voedingen in. Je kindje is dan ontspannen en wakker, maar heeft geen enorme trek meer. Een goed moment dus om iets nieuws te proeven!
 • Nog een voordeel van een hapje in de ochtend geven: je kan de uitwerking van het hapje op je kleintje overdag goed zien. Geef je een hapje ’s avonds, dan is de uitwerking in de avond en/of ’s nachts en dus minder goed zichtbaar. Geef je het ’s ochtends, dan kan je eventueel nog langs je eigen huisarts gaan, mocht er iets zijn.

Wist je dat je bij Mama Deli een Eerste Hapjes Box kan bestellen met vijf verschillende enkele smaken voor je kleintje? In de box zitten 20 zakjes, maar elk zakje is goed voor 2-3 oefenmomenten. Je bestelt deze kraakverse box hier: babyvoeding kopen.

Mama-Deli-Eerste-Hapjes-Box-4-mnd

VOORBEELD DAGMENU VOOR EEN BABY VAN 6 MAANDEN

Hoe groot is de maaltijd voor een baby van 6 maanden? Oftewel, hoeveel fruit en groente kan je aan je baby geven? Onderstaand dagmenu geeft een indicatie. Omdat ieder kindje op een ander moment met oefenhapjes start, is onderstaand voedingsschema zowel afgestemd op kindjes die met de eerste hapjes beginnen, als op kindjes die hier al mee gestart zijn.

 • Ontbijt (07.00 uur): borst- of flesvoeding + 10 mcg vitamine D3 (bij borstvoeding).
 • Tussendoor (08.00 à 09.00 uur): 3 à 4 lepeltjes groente of fruit.
 • Lunch (11.00 uur): borst- of flesvoeding.
 • Tussendoor (14.00 uur): borst- of flesvoeding.
 • Warme maaltijd (17.30 uur): borst- of flesvoeding + 3 à 4 lepeltjes groente of fruit. Let op: dit hapje kan je overslaan als je kindje met 6 maanden start met vaste voeding.
 • Voor het slapen gaan (19.30 uur): borst- of flesvoeding.

MAG MIJN BABY OOK AL BROOD?

Brood bevat veel vezels/koolhydraten en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig2 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats3,4. Geef je te vroeg te veel vezels/koolhydraten? Dan kan je kindje bijvoorbeeld verstopping ervaren, omdat de vertering nog niet lekker loopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het geven van brood.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 6 maanden is het advies om 600-800 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

SUPPLEMENTEN VOOR EEN BABY VAN 6 MAANDEN

Vitamine D3 en omega-3 en -6 zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor je kindje. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

VITAMINE D3

Vitamine D3 is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheidimmuunsysteem en celgroei5, 6. Omdat vitamine D3 vooral wordt aangemaakt door blootstelling aan direct zonlicht en dit voor baby’s wordt afgeraden, wordt suppletie van vitamine D3 geadviseerd7, 8. Suppletie betekent dat je de vitamine toevoegt aan het voedingspatroon van je kindje.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zit daar de benodigde 10 mcg vitamine D3 vaak al in (check hiervoor het etiket). In borstvoeding zit ook vitamine D3, maar de zorg bestaat dat kinderen te weinig binnenkrijgen als de vitamine D status van de moeder laag is. Daarom is het advies om bij borstvoeding 10 mcg vitamine D3 te suppleren (zoals in het voedingsschema hierboven staat aangegeven)8. Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de voeding geven.

OMEGA-3 EN OMEGA-6

Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen6, 9, 10, 11, 12.
 • DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie6.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)12 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren12. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan! Bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.

OOK INTERESSANT

REFERENTIES:

1 Keuringsdienst van Waarde (25 februari 2021). Flesvoeding. Seizoen 2021, aflevering 8.

2  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

3  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

4 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

5 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

6 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

Tan, M. L., Abrams, S. A., & Osborn, D. A. (2020). Vitamin D supplementation for term breastfed infants to prevent vitamin D deficiency and improve bone health. The Cochrane database of systematic reviews12(12), CD013046.

8 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

10 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

11 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

12 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen