✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Voedingsschema voor baby van 6 maanden

Hoera! Je baby is een half jaar oud. Wat een verschil alweer hè, met hoe groot je baby was bij de geboorte. De melkvoedingen hebben een cruciale rol gespeeld bij deze groei. Dat blijven ze voorlopig ook nog doen. Wel mag je, als je daar nog niet mee bent begonnen, beginnen met oefenhapjes! Zo kan je kleintje langzaamaan wennen aan andere voeding dan melk. Wil je weten hoeveel voeding je baby van 6 maanden nodig heeft? Bekijk dan het voedingsschema voor een baby van 6 maanden hieronder.

Samenvatting voedingsschema baby 6 maanden  

Hieronder vind je het voedingsschema voor een baby van 6 maanden. Meer uitleg over het schema lees je eronder.

BORSTVOEDING

  • Aantal melkvoedingen:
    • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven.
    • Als je graag iets meer ritme wilt creëren, kun je ook vaste tijden aanhouden.
    • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.
  • Vitamine D3: 10 mcg p.d.
  • Omega 3 en 6: je kleintje krijgt dit via de borstvoeding binnen. Eet of suppleer als moeder daarom voldoende omega 3. Van omega 6 krijgen we vaak al te veel binnen, daarom is suppletie hiervan niet nodig.

FLESVOEDING

  • Aantal melkvoedingen: 3-4 flesvoedingen van 200 ml melk per voeding.
  • Vitamine D3: check op het etiket of er 10 mcg p.d. in zit. Zo niet, suppleer deze apart.
  • Omega 3 en 6: kies voor flesvoeding waar DHA en AA aan toegevoegd zijn.

OEFENHAPJES

  • 1 (à 2) oefenhapje(s) per dag.
  • 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer. Let op: 1 ingrediënt!

Uitleg voedingsschema baby 6 maanden

De hoofdvoeding van je 6 maanden oude baby bestaat uit borst- of flesvoeding. Daarnaast is het essentieel dat je kleintje vitamine D3 en omega 3 en 6 binnenkrijgt. Ook is het belangrijk dat je baby met oefenhapjes aan de slag gaat, zodat je kindje aan ander eten dan melk leert wennen. Hoeveel je kleintje van alles precies nodig heeft, staat in bovenstaande samenvatting. Uitleg over waarom je baby deze voedingsstoffen nodig heeft, lees je hieronder.

Melkvoedingen voor baby 6 maanden

Melkvoeding blijft de basis voor je kleintje van 6 maanden oud. Wel mag je kindje vanaf nu ook wat water drinken. 

Geef je borstvoeding?

  • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan1. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven.
  • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding?

  • Vanaf 6 maanden kun je overstappen op opvolgmelk 2. Uit een rapportage van Keuringsdienst van Waarde blijkt echter dat je ook nummer 1 kunt blijven gebruiken, mits je daarnaast gezonde voeding aan je kindje geeft voor de benodigde behoefte aan bijvoorbeeld ijzer2.
  • De aanbevolen hoeveelheid is 3-4 flesvoedingen van 200 ml melk per voeding. Dit kunnen uiteraard ook 5 voedingen zijn van 160 ml.
  • Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. 

Vitamine D3 voor baby 6 maanden

Vitamine D3 is o.a. belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei3 van je kleintje. Hieronder hebben we de belangrijke informatie over vitamine D3 voor je op een rijtje gezet.

Waarom suppletie van vitamine D3 nodig?

Bij suppletie voeg je vitamine D3 aan het voedingspatroon van je kleintje toe. Dit is nodig omdat blootstelling van baby’s aan direct zonlicht (de belangrijkste bron voor vitamine D aanmaak) wordt afgeraden. Ook schijnt niet het hele jaar door de zon even sterk.

Hoe krijgt je kleintje vitamine D3 binnen?

  • Borstvoeding: via suppletie.
  • Flesvoeding: via flesvoeding (controleer hiervoor het etiket).

Wanneer geven?

Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kun je vitamine D3 het beste (in één keer) direct na de (avond)voeding geven.

Hoeveel moet je kleintje innemen?

  • De beste hoeveelheid staat ter discussie in de wetenschappelijke literatuur4.
  • De Nederlandse Gezondheidsraad raadt aan om 10 mcg/p.d. (400 IU/p.d.) te suppleren5.
  • Orthomoleculaire adviezen liggen over het algemeen ietsjes hoger.

Omega 3 en 6 voor baby 6 maanden

Ook omega 3 (alfolinoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten.

Uit deze twee specifieke vetzuren kan het lichaam weer andere omega 3 en 6 vetzuren aanmaken, zoals DHA (docosahexaeenzuur) uit alfolinoleenzuur en AA (arachidonzuur) uit linolzuur.

Waarom zijn omega 3 en omega 6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

  • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen6, 7, 8, 9.
  • DHA helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie10.

Belangrijk om te weten over omega 3 en omega 6:

  • Je kindje kan dus zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaken. Het is daarom essentieel dit (net als volwassenen) uit voeding te halen.
  • Borstvoeding bevat verschillende omega 3 en omega 6 vetzuren9. De hoeveelheden kunnen fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder: omega 6 krijgen we vaak rijkelijk binnen, maar omega 3 niet. Vul daarom als mama de voorraden goed aan door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten. Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
  • Het is belangrijk dat flesvoeding ook verrijkt is met omega 3 en 6. Specifiek gaat het om de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)9. Check daarom op het etiket of er DHA en AA in de flesvoeding van je kleintje zit.

Oefenhapjes baby 6 maanden

Met 6 maanden is het belangrijk om te gaan oefenen met andere voeding dan melk. Borst- of flesvoeding blijft voor nu wel de belangrijkste voedingsbron. Maak je dus geen zorgen als je kindje nog niet gelijk zo happig is. Veelal komt dat vanzelf.

Maar hoeveel hapjes geef je nou en waar begin je mee? Hieronder een kort overzicht met de belangrijkste informatie:

  • Begin met 1 oefenhapje per dag. Gaat dit goed, dan kun je op den duur een tweede oefenhap moment aan de dag toevoegen.
  • Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
  • Let op: geef 1 ingrediënt per keerLees in deze blog wat geschikte eerste oefenhapjes zijn en met welke voeding je beter nog even kunt wachten.
  • Herhaal hetzelfde ingrediënt een aantal dagen achter elkaar. Daarna ga je over op een andere groente- of fruitsoort en deze smaak herhaal je ook een aantal dagen. Zo ga je door met andere groente- en fruitsoorten.
  • Begin met één oefenmoment per dag. Gaan deze eerste oefenhapjes goed? Dan kun je op een gegeven moment de oefenhapjes uitbreiden naar 2 oefenmomenten per dag. Bijvoorbeeld ’s ochtends fruit en ’s middags groente.
  • Zorg ervoor dat de oefenhapjes geen melkvoeding gaan vervangen. Melk blijft voor je zes maanden oude baby de belangrijkste voedingsbron.
  • Heeft je kindje de losse smaken groente en fruit voldoende geoefend? Dan kun je pindakaas en ei aan de hapjes toevoegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Je kunt deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week.
  • Wil jij 60 vriesverse oefenhapjes voor je kleintje op voorraad in huis? Bestel dan hier de Eerste Hapjes Box van Mama Deli: babyvoeding kopen.

Mag mijn baby ook al brood?

Brood bevat veel vezels/koolhydraten en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig11 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats12,13. Geef je te vroeg te veel vezels/koolhydraten? Dan kan je kindje bijvoorbeeld verstopping ervaren, omdat de vertering nog niet lekker loopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het geven van brood.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

  • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
  • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
  • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 6 maanden is het advies om 600-800 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

OOK INTERESSANT

Ben je benieuwd wat je kleintje volgende maand nodig heeft?
Bekijk dan het voedingsschema voor baby's van 7 maanden.

Wil je graag een overzicht van alle voedingsschema’s?
Die vind je hier: voedingsschema's voor baby's.

Alvast bekend raken met het gehele assortiment van Mama Deli?
Je vindt een overzicht van onze producten hier: babyvoeding kopen.

 

Referenties

¹ Andreas, N.J., Kampmann, B., & Le-Doare, K.M. (2015). Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Human Development, 91(11), 629-635.

2 Keuringsdienst van Waarde (25 februari 2021). Flesvoeding. Seizoen 2021, aflevering 8.

3 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

4 Carbonare, L.D., Valenti, M.T., Del Forno, F., Caneva, E., Pietrobelli, A. (2017). Vitamin D: Daily vs. monthly use in children and elderly: what is going on? Nutrients, 9(7), 652.

5 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

6 Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

7 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

8 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

9 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

10 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

11  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

12  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

13 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen