✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Voedingsschema voor een baby van 7 maanden

Het voedingsschema voor een baby van 7 maanden oud, ziet er eigenlijk niet veel anders uit dan het voedingsschema voor een baby van 6 maanden oud. Toch is het fijn om alles overzichtelijk op een rij te hebben. Daarom heeft kindervoedingscoach Dr. Femke in dit voedingsschema een handig overzicht voor jouw kleintje van 7 maanden gemaakt.

HOEVEEL MELKVOEDINGEN PER DAG VOOR EEN BABY VAN 7 MAANDEN?

Melk is de allerbelangrijkste voedingsbron voor je baby van 7 maanden oud. Het biedt namelijk de essentiële voedingsstoffen die je kindje nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Maar hoeveel melkvoedingen heeft je baby dan precies nodig per dag? Dat hangt ervan af of je borst- of flesvoeding geeft.

Geef je borstvoeding?

 • Dan kan jij je baby op verzoek voeden. Dat betekent dat je borstvoeding geeft op het moment dat je baby hongersignalen laat zien. Gemiddeld genomen is dat om de 3 a 4 uur, afhankelijk van de behoefte van je kleintje. Laat je baby per voeding vooral goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding (lees: kunstvoeding)?

 • Dan kan jij je baby circa 3-4 flesvoedingen per dag aanbieden, van 200 ml per voeding of 5 voedingen van elk 160 ml. Gemiddeld genomen is dat een voeding om de 3,5 – 4 uur. De ene baby heeft echter meer melk nodig dan de andere. Bovenstaande richtlijn is dus slechts een gemiddelde. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk altijd contact op met het consultatiebureau.

WATER VOOR EEN BABY VAN 7 MAANDEN

Je kindje mag naast melk ook water drinken. Jong geleerd is oud gedaan, dus laat je kleintje lekker aan puur water wennen en gebruik geen diksap en dergelijke. In het begin zal je kleintje waarschijnlijk nog niet zo veel drinken, maar ook een paar slokjes water per dag is al fijn om te oefenen!

WAT MAG EEN BABY VAN 7 MAANDEN ETEN EN HOEVEEL?

DOORGAAN MET OEFENHAPJES

Waarschijnlijk ben je lekker aan het oefenen met vaste voeding. Ga vooral op jullie eigen tempo door. Als je met 4 maanden bent begonnen, kan dat betekenen dat je nu 3-ingredienten hapjes geeft (zoals in de Mama Deli 6+ maanden Groentehapjes Box).

Mama Deli groentehapjes box 6 maanden

Als je met 5 maanden bent begonnen, kan je eventueel overgaan van 2-ingrediënten hapjes naar 3-ingrediënten hapjes (zoals de Mama Deli 6+ maanden Groentehapjes Box).

Als je met 6 maanden bent begonnen, kan het zijn dat je er een 2e oefenmoment op de dag bij kan doen en eventueel ook groente en/of fruit ingrediënten kan gaan combineren (zoals in de Mama Deli Proefbox 4+ maanden). 

HOEVEEL GRAM GROENTE EN HOEVEEL GRAM FRUIT KAN JIJ JE BABY VAN 7 MAANDEN GEVEN?

Eigenlijk is het heel simpel. Geef je kleintje groente- en fruithapjes zolang je kindje eetsignalen vertoont, maar let erop – en dit is het belangrijkste – dat de vaste voeding nooit een melkvoeding vervangt. Melk blijft voor je 7 maanden oude baby namelijk de belangrijkste voedingsbron. Dus zolang de melkvoedingen goed gaan, kan je rustig het aantal hapjes verder uitbreiden.

WAT GEEF JE EEN BABY VAN 7 MAANDEN ALLEMAAL TE ETEN?

Idealiter geef je bij 7 maanden alleen groente en fruit aan je kleintje (uiteraard naast de benodigde borst- of kunstvoeding). Daarnaast mag je wel rustig de allergenen pindakaas en ei aan de hapjes van je kleintje toevoegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Als het goed gaat, kan je deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week. Lees meer over het introduceren van pindakaas en ei in de blog: hoeveel pinda en ei moet ik aan mijn kleintje geven?

In de blog wat mag je baby nog niet eten? kan je lezen waarom je andere voedingsmiddelen dan groente, fruit, pindakaas en ei beter nog niet kan geven.

VOORBEELD DAGMENU VOOR EEN BABY VAN 7 MAANDEN

Nu je weet wat je kindje kan eten en hoeveel, rest alleen nog de vaag: hoe vaak moet een baby van 7 maanden eten? Voor een indicatie hebben we een eetschema voor een baby van 7 maanden gemaakt:

 • Ontbijt (07.00 uur): borst- of flesvoeding + 10 mcg vitamine D3 (bij borstvoeding).
 • Tussendoor (08.00 à 09.00 uur): groente- en/of fruithapje. Geef je kleintje hapjes zolang hij eetsignalen vertoont, maar let erop dat dit niet ten koste gaat van de melkvoedingen. 
 • Lunch (11.00 uur): borst- of flesvoeding.
 • Tussendoor (14.00 uur): borst- of flesvoeding.
 • Warme maaltijd (17.30 uur): groente- en/of fruithapje. Geef je kleintje hapjes zolang hij eetsignalen vertoont, maar let erop dat dit niet ten koste gaat van de melkvoedingen. 
 • Voor het slapen gaan (19.30 uur): borst- of flesvoeding.

MAG MIJN BABY OOK AL BROOD?

Brood bevat veel vezels/koolhydraten en voor kleintjes is dat in het eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig1 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats2,3. Geef je te vroeg te veel vezels/koolhydraten? Dan kan je kindje bijvoorbeeld verstopping ervaren, omdat de vertering nog niet lekker loopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het geven van brood.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen (bij een gevarieerd voedingspatroon van de mama). Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 7 maanden is het advies om 600-800 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

SUPPLEMENTEN VOOR EEN BABY VAN 7 MAANDEN

Vitamine D3 en omega-3 en -6 zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor je kindje van 7 maanden. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

VITAMINE D3

Vitamine D3 is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheidimmuunsysteem en celgroei4, 5. Omdat vitamine D3 vooral wordt aangemaakt door blootstelling aan direct zonlicht en dit voor baby’s wordt afgeraden, wordt suppletie van vitamine D3 geadviseerd6, 7. Suppletie betekent dat je de vitamine toevoegt aan het voedingspatroon van je kindje.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zit daar de benodigde 10 mcg vitamine D3 vaak al in (check hiervoor het etiket). In borstvoeding zit ook vitamine D3, maar de zorg bestaat dat kinderen te weinig binnenkrijgen als de vitamine D status van de moeder laag is. Daarom is het advies om bij borstvoeding 10 mcg vitamine D3 te suppleren (zoals in het voedingsschema hierboven staat aangegeven)7. Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de voeding geven.

OMEGA-3 EN OMEGA-6

Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 8, 9, 10, 11.
 • DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie5.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)11 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren11. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan! Bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.

OOK INTERESSANT

REFERENTIES:

1  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

2  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

3 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

4 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

5 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

Tan, M. L., Abrams, S. A., & Osborn, D. A. (2020). Vitamin D supplementation for term breastfed infants to prevent vitamin D deficiency and improve bone health. The Cochrane database of systematic reviews12(12), CD013046.

7 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

9 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

10 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

11 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen