✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 70,-

Voedingsschema voor baby van 7 maanden

Het voedingsschema voor een baby van 7 maanden oud, ziet er eigenlijk niet veel anders uit dan het voedingsschema voor een baby van 6 maanden oud. Toch is het fijn om alles overzichtelijk op een rij te hebben. Daarom kun je in dit voedingsschema een handig overzicht voor jouw kleintje van 7 maanden vinden.

Samenvatting voedingsschema baby 7 maanden             

Hieronder vind je het voedingsschema voor een baby van 7 maanden oud. Het is een richtlijn. Het kan dus zijn dat je baby net iets meer of minder eet. Ieder kind is immers uniek. Meer uitleg over het schema lees je eronder. 

BORSTVOEDING

 • Aantal melkvoedingen:
  • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven.
  • Als meer ritme beter bij je past, kun je ook vaste tijden aanhouden.
  • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.
 • Vitamine D3: 10 mcg p.d.
 • Omega 3 en 6: je kleintje krijgt dit via de borstvoeding binnen. Eet of suppleer als moeder daarom voldoende omega 3. Van omega 6 krijgen we vaak al te veel binnen, daarom is suppletie hiervan niet nodig.

FLESVOEDING

 • Aantal melkvoedingen: 3-4 voedingen per dag van 200 ml per voeding.
 • Vitamine D3: check op het etiket of er 10 mcg p.d. in zit. Zo niet, suppleer deze apart.
 • Omega 3 en 6: kies voor flesvoeding waar DHA en AA aan toegevoegd zijn.

OEFENHAPJES

 • Is je kleintje rond 6 maanden begonnen met oefenhapjes? Ga dan over naar 2 oefenmomenten per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends fruit en ’s middags groente. Geef je kindje nog steeds maar 1 ingrediënt per keer om hem zoveel mogelijk individuele/pure smaken te laten leren kennen.
 • Is je kleintje met 4 of 5 maanden begonnen met oefenhapjes en zit je al op 2 oefenmomenten per dag? Heeft je kindje daarnaast ook al alle geschikte individuele smaken geproefd? Probeer dan te gaan variëren in smaakcombinaties. Als je merkt dat je kindje naast zijn melkvoedingen nog wel wat meer zou willen eten, dan kun je met de hapjes rustig toewerken naar een maaltijd. Let wel op dat de oefenhapjes daarmee nog geen melkvoeding vervangen!

Uitleg voedingsschema baby 7 maanden

De hoofdvoeding van je baby bestaat met 7 maanden uit borst- of flesvoeding. Naast melk is het belangrijk dat je kleintje vitamine D3 en omega 3 en 6 binnenkrijgt. Ook mag je de oefenhapjes steeds verder uitbreiden. Belangrijke richtlijn daarbij is dat de hapjes geen melkvoeding vervangen. Uitleg over waarom je baby de beschreven voedingsstoffen nodig heeft, lees je hieronder.

Melkvoedingen voor baby van 7 maanden

Melkvoeding blijft de basis voor je kleintje van 7 maanden oud. 

Geef je borstvoeding?

 • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan1. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven. Past een vast ritme beter bij je? Dan kun je ook vaste tijden aanhouden.
 • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding?

 • De aanbevolen hoeveelheid is 3 tot 4 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding.
 • Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau.
 • Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan. De fles hoeft dus niet altijd helemaal leeg gedronken te worden.
   

Vitamine D3 voor baby 7 maanden

Vitamine D3 is o.a. belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei2 van je kleintje. Hieronder hebben we de belangrijke informatie over vitamine D3 voor je op een rijtje gezet.

Waarom suppletie van vitamine D3 nodig?

Bij suppletie voeg je vitamine D3 aan het voedingspatroon van je kleintje toe. Dit is nodig omdat blootstelling van baby’s aan direct zonlicht (de belangrijkste bron voor vitamine D aanmaak) wordt afgeraden. Ook schijnt niet het hele jaar door de zon even sterk.

Hoe krijgt je kleintje vitamine D3 binnen?

 • Borstvoeding: via suppletie.
 • Flesvoeding: via flesvoeding (controleer hiervoor het etiket).

Wanneer geven?

Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kun je vitamine D3 het beste direct na de (avond)voeding geven.

Hoeveel moet je kleintje innemen?

 • De beste hoeveelheid staat ter discussie in de wetenschappelijke literatuur3.
 • De Nederlandse Gezondheidsraad raadt aan om 10 mcg/p.d. (400 IU/p.d.) te suppleren4.
 • Orthomoleculaire adviezen liggen over het algemeen ietsjes hoger.
   

Omega 3 en 6 voor baby 7 maanden

Ook omega 3 (alfolinoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten.

Uit deze twee specifieke vetzuren kan het lichaam weer andere omega 3 en 6 vetzuren aanmaken, zoals DHA (docosahexaeenzuur) uit alfolinoleenzuur en AA (arachidonzuur) uit linolzuur.

Waarom zijn omega 3 en omega 6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 6, 7, 8.
 • DHA helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie9.

Belangrijk om te weten over omega 3 en omega 6:

 • Je kindje kan dus zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaken. Het is daarom essentieel dit (net als volwassenen) uit voeding te halen.
 • Borstvoeding bevat verschillende omega 3 en omega 6 vetzuren8. De hoeveelheden kunnen fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder: omega 6 krijgen we vaak rijkelijk binnen, maar omega 3 niet. Vul daarom als mama de voorraden goed aan door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten. Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
 • Het is belangrijk dat flesvoeding ook verrijkt is met omega 3 en 6. Specifiek gaat het om de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)8. Check daarom op het etiket of er DHA en AA in de flesvoeding van je kleintje zit.

Oefenhapjes voor baby 7 maanden

Met 7 maanden is je baby al lekker aan het oefenen met andere voeding dan melk. Borst- of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron, maak je daarom geen zorgen als de hapjes niet iedere dag even goed gaan.

Maar hoeveel hapjes geef je nou met 7 maanden? Hier een paar tips:

 • Laat de hapjes nog geen melkvoeding vervangen.
 • Is je kleintje rond 6 maanden begonnen met oefenhapjes? Dan kun je overgaan naar 2 oefenmomenten per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends fruit en ’s middags groente. Geef je kindje nog steeds maar 1 ingrediënt per keer om hem zoveel mogelijk individuele/pure smaken te laten leren kennen.
 • Is je kleintje met 4 of 5 maanden begonnen met oefenhapjes en zit je al op 2 oefenmomenten per dag? Heeft je kindje daarnaast ook al alle geschikte individuele smaken geproefd?
  • Dan kun je pindakaas en ei aan de hapjes toevoegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Je kunt deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week.
  • Ook kun je vanaf nu lekker aan de slag met smaakcombinaties. Je kunt daar de Mama Deli maaltijden en tussendoortjes voor gebruiken!

Mag mijn baby ook al brood?

Brood bevat veel vezels/koolhydraten en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig10 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats11,12. Geef je te vroeg te veel vezels/koolhydraten? Dan kan je kindje bijvoorbeeld verstopping ervaren, omdat de vertering nog niet lekker loopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het geven van brood.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 7 maanden is het advies om 600 - 800 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

Ook interessant 

Ben je benieuwd hoe het voedingsschema van je baby de volgende maand eruitziet?
Bekijk dan het voedingsschema voor 8 maanden.

Wil je graag een overzicht van alle voedingsschema’s?
Dat vind je hier: voedingsschema voor baby's.

Wil je de combinatiesmaken van Mama Deli in huis halen?
Dat kan hier: Mama Deli babyvoeding kopen en bij de Albert Heijn bij jou in de buurt!
 

Referenties

¹ Andreas, N.J., Kampmann, B., & Le-Doare, K.M. (2015). Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Human Development, 91(11), 629-635.

2 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

3 Carbonare, L.D., Valenti, M.T., Del Forno, F., Caneva, E., Pietrobelli, A. (2017). Vitamin D: Daily vs. monthly use in children and elderly: what is going on? Nutrients, 9(7), 652.

4 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

5 Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

6 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

7 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

8 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

9 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

10  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

11  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

12 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen