✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 70,-

Voedingsschema voor baby van 8 maanden

Tot nu toe heb je oefenhapjes als tussendoortje gegeven. Met 8 maanden mag je dit uitbreiden en kun je een volledige maaltijd aan je kleintje aanbieden. Hoe dat precies eruitziet en wat dit betekent voor het aantal melkvoedingen lees je in dit voedingsschema, waarin de voeding voor je baby van 8 maanden centraal staat.

Samenvatting voedingsschema voor baby 8 maanden             

Hieronder vind je het voedingsschema voor een baby van 8 maanden oud. Het is een richtlijn. Het kan dus zijn dat je baby net iets meer of minder eet. Ieder kind is immers uniek en leert (net als lopen) op zijn eigen tempo te eten. Meer uitleg over het schema lees je eronder.

BORSTVOEDING

 • Aantal melkvoedingen:
  • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven.
  • Als meer ritme beter bij je past, kun je ook vaste tijden aanhouden.
  • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.
 • Vitamine D3: 10 mcg p.d.
 • Omega 3 en 6: je kleintje krijgt dit via de borstvoeding binnen. Eet of suppleer als moeder daarom voldoende omega 3. Van omega 6 krijgen we vaak al te veel binnen, daarom is suppletie hiervan niet nodig.

FLESVOEDING

 • Aantal melkvoedingen: je mag de melkvoedingen afbouwen naar 3 voedingen per dag, van 200 ml per voeding.
 • Vitamine D3: check op het etiket of er 10 mcg p.d. in zit. Zo niet, suppleer deze apart.
 • Omega 3 en 6: kies voor flesvoeding waar DHA en AA aan toegevoegd zijn.

DRINKEN

 • Oefen met water drinken uit een beker.

OEFENHAPJES

 • Je kunt 1 hoofdmaaltijd en 1 tussendoortje aanbieden.

Uitleg voedingsschema voor baby 8 maanden

De voeding van je baby bestaat met 8 maanden uit een combinatie van melkvoedingen en vast voedsel.  Daarnaast is het belangrijk dat je kleintje vitamine D3 en omega 3 en 6 binnenkrijgt. Uitleg over waarom je baby deze voedingsstoffen allemaal nodig heeft, lees je hieronder.

Melkvoedingen voor baby van 8 maanden

Melkvoedingen bevatten belangrijke brand- en bouwstoffen voor je baby. Brandstoffen zorgen voor energie en bouwstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je kleintje. Daarom is het belangrijk om melkvoedingen aan je 8 maanden oude baby te blijven geven.

Geef je borstvoeding?

 • Moedermelk past zich aan de behoefte van je baby aan1. Je kunt dan ook gerust borstvoeding op verzoek blijven geven. Past een vast ritme beter bij je? Dan kun je ook vaste tijden aanhouden.
 • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding?

 • Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding.
 • Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau.
 • Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan. De fles hoeft dus niet altijd helemaal leeg gedronken te worden.

Vitamine D3 voor baby 8 maanden

Vitamine D3 is o.a. belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei2 van je kleintje. Hieronder hebben we de belangrijke informatie over vitamine D3 voor je op een rijtje gezet.

Waarom suppletie van vitamine D3 nodig?

Bij suppletie voeg je vitamine D3 aan het voedingspatroon van je kleintje toe. Dit is nodig omdat blootstelling van baby’s aan direct zonlicht (de belangrijkste bron voor vitamine D aanmaak) wordt afgeraden. Ook schijnt niet het hele jaar door de zon even sterk.

Hoe krijgt je kleintje vitamine D3 binnen?

 • Borstvoeding: via suppletie.
 • Flesvoeding: via flesvoeding (controleer hiervoor het etiket).

Wanneer geven?

Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kun je vitamine D3 het beste direct na de (avond)voeding geven.

Hoeveel moet je kleintje innemen?

 • De beste hoeveelheid staat ter discussie in de wetenschappelijke literatuur3.
 • De Nederlandse Gezondheidsraad raadt aan om 10 mcg/p.d. (400 IU/p.d.) te suppleren4.
 • Orthomoleculaire adviezen liggen over het algemeen ietsjes hoger.

Omega 3 en 6 voor baby 8 maanden

Ook omega 3 (alfolinoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten.

Uit deze twee specifieke vetzuren kan het lichaam weer andere omega 3 en 6 vetzuren aanmaken, zoals DHA (docosahexaeenzuur) uit alfolinoleenzuur en AA (arachidonzuur) uit linolzuur.

Waarom zijn omega 3 en omega 6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 6, 7, 8.
 • DHA helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie9.

Belangrijk om te weten over omega 3 en omega 6:

 • Je kindje kan dus zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaken. Het is daarom essentieel dit (net als volwassenen) uit voeding te halen.
 • Borstvoeding bevat verschillende omega 3 en omega 6 vetzuren8. De hoeveelheden kunnen fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder: omega 6 krijgen we vaak rijkelijk binnen, maar omega 3 niet. Vul daarom als mama de voorraden goed aan door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten. Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
 • Het is belangrijk dat flesvoeding ook verrijkt is met omega 3 en 6. Specifiek gaat het om de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)8. Check daarom op het etiket of er DHA en AA in de flesvoeding van je kleintje zit.

Drinken voor baby 8 maanden

Water drinken is vitaal voor allerlei lichaamsprocessen10. Probeer daarom je kleintje te laten wennen aan water drinken uit een bekertje.

Hapjes voor baby 8 maanden

Met 8 maanden kun jij je kleintje 1 hoofdmaaltijd en 1 tussendoortje aanbieden, naast de melkvoedingen. In de praktijk kan het voedingsschema van je kindje er dan als volgt uit zien:

 • Ochtend: melkvoeding // een tussendoortje zoals avocado, fruit met notenpasta, een Mama Deli tussendoortje van groente en fruit of een Mama Deli havermoutje.
 • Middag: melkvoeding
 • Avond: melkvoeding // groente maaltijd, bijvoorbeeld van Mama Deli, met eventueel een stukje gekookte kip.

Probeer ook je kleintje wekelijks 3 tl pindakaas en een ½ ei te geven voor gewenning van deze allergenen.

Mag mijn kindje ook brood?

In het voorbeeld voedingsschema staat geen brood genoemd, maar je kan dit wel aan je kindje geven. Mocht het haalbaar zijn, dan gaat de voorkeur uit naar zuurdesem speltbrood. Waarom spelt?  Omdat dit minder fructanen bevat en daardoor minder prikkelend voor de darmen is. Waarom zuurdesem? Omdat dit een natuurlijke manier van fermentatie is waardoor het brood rijst.

Brood staat niet expliciet in het voedingsschema genoemd, omdat we je eigenlijk zoveel mogelijk willen inspireren om vooral lekker veel groente en ook wat fruit te geven aan je kindje. Brood wordt vaak standaard gepakt, maar het zou mooi zijn als we dit kunnen veranderen naar standaard groente en wat fruit en zo nu en dan brood. De eerste levensjaren zijn namelijk cruciaal voor de darmontwikkeling van je kindje en daarvoor zijn vezels uit groente en fruit heel erg fijn.

Ook staat brood niet in het voedingsschema omdat het veel vezels/koolhydraten bevat en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig11 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats12,13. Je kindje kan bijvoorbeeld verstopping ervaren als de vertering nog niet lekker loopt.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 8 maanden is het advies om 600 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

Dus wil je graag brood aan je kleintje geven, dan kan dit zeker. Bouw het vooral langzaam op om te kijken hoe het bij je kindje valt.

  Mama Deli babyvoeding

  Heb je weinig tijd om te koken? Haal dan Mama Deli in huis! Met Mama Deli zet je namelijk in een handomdraai een kraakverse maaltijd op tafel voor je kleintje. Bekijk hier ons assortiment: babyvoeding kopen.

  Ook interessant

  Ben je benieuwd hoe het voedingsschema van je baby de volgende maand eruitziet?
  Bekijk dan het voedingsschema voor 9 maanden

  Wil je graag een overzicht van alle voedingsschema’s?
  Dat vind je hier: voedingsschema voor baby's

  Wil je de combinatiesmaken van Mama Deli in huis halen?
  Dat kan hier: Mama Deli babyvoeding kopen en bij de Albert Heijn bij jou in de buurt!

  Referenties

  ¹ Andreas, N.J., Kampmann, B., & Le-Doare, K.M. (2015). Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Human Development, 91(11), 629-635.

  2 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

  3 Carbonare, L.D., Valenti, M.T., Del Forno, F., Caneva, E., Pietrobelli, A. (2017). Vitamin D: Daily vs. monthly use in children and elderly: what is going on? Nutrients, 9(7), 652.

  4 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

  5 Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

  6 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

  7 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

  8 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

  9 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

  10 Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition, 64(2), 115-123.

  11  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

  12  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

  13 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

  Oudere berichten
  Nieuwere berichten
  Sluit

  Jij bent onze Valentijn!

  Vandaag 14% korting met code: LOVE14

  Bekijk de locaties

  Age verification

  By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

  Zoek

  Toegevoegd aan winkelwagen