✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Voedingsschema voor een baby van 8 maanden

Tot nu toe heb je oefenhapjes als tussendoortje gegeven. Met 8 maanden mag je dit uitbreiden en kan je toewerken naar het geven van een volledige maaltijd. Hoe dat precies eruitziet en wat dit betekent voor het aantal melkvoedingen voor je kleintje, lees je in onderstaand voedingsschema, opgesteld door kindervoedingscoach Dr. Femke.

MELKVOEDINGEN VOOR EEN BABY VAN 8 MAANDEN

Melk is nog steeds een hele belangrijke voedingsbron voor je baby van 8 maanden oud. Maar hoeveel melkvoedingen geef je per dag? Dat hangt ervan af of je borst- of flesvoeding geeft.

Geef je borstvoeding?

 • Dan kan jij je baby op verzoek voeden. Dat betekent dat je borstvoeding geeft op het moment dat je baby hongersignalen geeft. Mocht je toch graag wat meer structuur willen bij het geven van borstvoeding, dan kan je eventueel vaste tijden aanhouden om meer ritme te creëren. Laat je baby per voeding vooral goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding?

 • Dan mag je de melkvoedingen afbouwen naar 3 flesvoedingen per dag van 200 ml. Dit is slechts een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk altijd contact op met het consultatiebureau.

WATER VOOR EEN BABY VAN 8 MAANDEN

Je kindje mag naast melk ook water drinken. Jong geleerd is oud gedaan, dus laat je kleintje echt lekker aan puur water wennen en gebruik geen (dik)sap en dergelijke. Een goed moment om uit een bekertje te leren drinken!

(OEFEN)HAPJES VOOR EEN BABY VAN 8 MAANDEN

Waarschijnlijk ben je lekker aan het oefenen met vaste voeding. Ga vooral op jullie eigen tempo door. Als je met 4 maanden bent begonnen, kan dat betekenen dat je nu over kan stappen op de 8+ maanden hapjes van Mama Deli. Als je met 6 maanden bent begonnen, heeft je kleintje waarschijnlijk net de 2-ingrediënten hapjes geoefend, dan kan je doorgaan met 3-ingrediënten hapjes (zoals in de Mama Deli 6+ maanden Groentehapjes Box).

Vergeet daarnaast niet om de allergenen pindakaas en ei aan de hapjes van je kleintje toe te voegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Als het goed gaat, kan je deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week. Lees meer over het introduceren van pindakaas en ei in de blog: hoeveel pinda en ei moet ik aan mijn kleintje geven?

Mama-Deli-proefbox-8-mnd

VOORBEELD DAGMENU VOOR EEN BABY VAN 8 MAANDEN

Met 8 maanden kan je langzaam naar het geven van een hoofdmaaltijd toewerken. Je kan deze maaltijd ’s avonds geven, maar overdag kan ook! Kies vooral een moment uit waarop je kleintje niet te moe is, want anders komt er vaak weinig van eten terecht. In de praktijk kan het voedingsschema van je kindje er zo uit zien:

 • Ontbijt (07.00 uur): borst- of flesvoeding + 10 mcg vitamine D3 (bij borstvoeding).
 • Tussendoor (10.00 uur): een tussendoortje zoals avocado, fruit met notenpasta of een Mama Deli tussendoortje van groente en fruit. Ook kan je je kleintje een bekertje water aanbieden.
 • Lunch (11.30 uur): borst- of flesvoeding.
 • Tussendoor (15.00 uur): een bekertje water en wat vers fruit, snackgroente of een Mama Deli havermoutje.
 • Warme maaltijd (17.30 uur): groente maaltijd, bijvoorbeeld de Mama Deli 8+ maanden maaltijd, met eventueel een stukje gekookte kip of (als je met 6 maanden begonnen bent met oefenhapjes) een Mama Deli 6+ maanden groentehapje.
 • Voor het slapen gaan (19.30 uur): borst- of flesvoeding.

Bovenstaand voorbeeld dagmenu is heel anders dan het dagmenu voor een baby van 7 maanden. Het kan daarom nog te veel zijn voor je kleintje. Volg vooral het tempo van je eigen kind. Ieder kind is immers uniek en leert op zijn eigen tempo eten.

Vergeet niet je kleintje wekelijks 3 tl pindakaas en een ½ ei te geven voor gewenning aan deze allergenen.

MAG MIJN BABY OOK AL BROOD ETEN?

In het voorbeeld voedingsschema staat geen brood genoemd, maar je kan dit wel aan je kindje geven. Mocht het haalbaar zijn, dan gaat de voorkeur uit naar zuurdesem speltbrood. Waarom spelt? Omdat dit minder fructanen bevat en daardoor minder prikkelend voor de darmen is. Waarom zuurdesem? Omdat dit een natuurlijke manier van fermentatie is waardoor het brood rijst.

Brood staat niet expliciet in het voedingsschema genoemd, omdat we je eigenlijk zoveel mogelijk willen inspireren om vooral lekker veel groente en ook wat fruit te geven aan je kindje. Brood wordt vaak standaard gepakt, maar het zou mooi zijn als we dit kunnen veranderen naar standaard groente en wat fruit en zo nu en dan brood. De eerste levensjaren zijn namelijk cruciaal voor de darmontwikkeling van je kindje en daarvoor zijn vezels uit groente en fruit heel erg fijn.

Ook staat brood niet in het voedingsschema omdat het veel vezels/koolhydraten bevat en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig1 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats2,3. Je kindje kan bijvoorbeeld verstopping ervaren als de vertering nog niet lekker loopt.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het Voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6 – 11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 8 maanden is het advies om 600 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

Dus wil je graag brood aan je kleintje geven, dan kan dit. Bouw het vooral langzaam op om te kijken hoe het bij je kindje valt.

OVERIGE BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN VOOR EEN BABY VAN 8 MAANDEN

Vitamine D3 en omega-3 en -6 zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor je kindje van 8 maanden. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Vitamine D3

Vitamine D3 is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei4. Omdat vitamine D3 vooral wordt aangemaakt door blootstelling aan direct zonlicht en dit voor baby’s wordt afgeraden, is suppletie van vitamine D3 belangrijk. Suppletie betekent dat je vitamine D3 toevoegt aan het voedingspatroon van je kindje.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zit daar de benodigde 10 mcg vitamine D3 vaak al in (check hiervoor het etiket). Maar bij borstvoeding is het goed om 10 mcg vitamine D3 apart te geven (zoals in het voedingsschema hierboven staat aangegeven). Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de voeding geven.

Omega-3 en omega-6

Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 6, 7, 8.
 • DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie9.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)9 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren9. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan, bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.

OOK INTERESSANT

 • Vond je dit voedingsschema handig en ben je ook al benieuwd hoe het voedingsschema van je baby de volgende maand eruitziet? Bekijk dan het voedingsschema voor 9 maanden
 • Wil je liever een overzicht van alle voedingsschema’s? Die vind je hier: voedingsschema voor baby's.
 • Ben je benieuwd naar welke producten Mama Deli aanbiedt? Je vindt een overzicht van alle producten hier: babyvoeding kopen.

MAMA DELI BABYVOEDING

Heb je weinig tijd om te koken? Haal dan Mama Deli in huis! Met Mama Deli zet je namelijk in een handomdraai een kraakverse maaltijd op tafel voor je kleintje. Bekijk hier ons assortiment: babyvoeding kopen.

REFERENTIES:

1  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

2  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

4 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.

Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

6 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

7 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

8 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

9 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen