✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Voedingsschema voor een baby van 9 maanden

Van 9 maanden in de buik naar inmiddels 9 maanden uit de buik! Althans, dat is de berekening vooraf. In de praktijk heeft je kindje er waarschijnlijk een eigen timing op nagehouden. Die eigen timing laat zich ook rondom het thema eten zien. Leren eten doet ieder kindje namelijk ook op zijn eigen tempo. Onderstaand voedingsschema voor een baby van 9 maanden oud is daarom slechts een richtlijn. Een handig hulpmiddel dat je kan gebruiken ter ondersteuning. Blijf daarnaast vooral naar je eigen kindje kijken bij de toepassing ervan.

MELKVOEDINGEN VOOR EEN BABY VAN 9 MAANDEN

Met 9 maanden blijft het belangrijk om melkvoedingen aan je baby te geven. Melkvoedingen bevatten namelijk belangrijke brand- en bouwstoffen. Brandstoffen zorgen voor energie en bouwstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je kleintje. Maar hoeveel melkvoedingen geef je per dag? Dat hangt ervan af of je borst- of flesvoeding geeft.

Geef je borstvoeding?

 • Dan kan jij je baby op verzoek voeden. Dat betekent dat je borstvoeding geeft op het moment dat je baby hongersignalen geeft. Een richtlijn is 3 voedingen per dag, maar als je kleintje behoefte heeft aan meer kan je dat gerust geven! Laat je baby per voeding vooral goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.

Geef je flesvoeding?

 • Dan kan je 3 flesvoedingen per dag aanbieden van 200 ml. Dit is slechts een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk altijd contact op met het consultatiebureau.

WATER VOOR EEN BABY VAN 9 MAANDEN

Je kindje mag naast melk ook water drinken. Jong geleerd is oud gedaan, dus laat je kleintje echt lekker aan puur water wennen en gebruik geen (dik)sap en dergelijke. Een goed moment om te oefenen met een beker!

(OEFEN)HAPJES VOOR EEN BABY VAN 9 MAANDEN

Waarschijnlijk ben je lekker aan het oefenen met vaste voeding. Ga vooral op jullie eigen tempo door. Als je met 4 maanden bent begonnen, kan dat betekenen dat je nu de 8+ maanden hapjes van Mama Deli geeft. Als je met 6 maanden bent begonnen, heeft je kleintje waarschijnlijk net de 3-ingrediënten hapjes geoefend, dan kan je overstappen op de 8+ maanden hapjes van Mama Deli.Mama Deli maaltijden box 8 maanden

Vergeet daarnaast niet om de allergenen pindakaas en ei aan de hapjes van je kleintje toe te voegen. Bouw het eten van pinda en ei heel langzaam op naar 3 tl pindakaas en een ½ ei per week. Als het goed gaat, kan je deze hoeveelheden in één keer geven of verdeeld over de week. Lees meer over het introduceren van pindakaas en ei in de blog: hoeveel pinda en ei moet ik aan mijn kleintje geven?

VOORBEELD DAGMENU VOOR EEN BABY VAN 9 MAANDEN

In de praktijk kan het voedingsschema van je kindje er zo uit zien:

 • Ontbijt (07.00 uur): borst- of flesvoeding + 10 mcg vitamine D3 (bij borstvoeding).
 • Tussendoor (10.00 uur): een tussendoortje zoals (geiten)yoghurt met vers fruit, avocado, fruit met notenpasta of een Mama Deli tussendoortje van groente en fruit. Ook kan je aan je kleintje een bekertje water geven.
 • Lunch (11.30 uur): borst- of flesvoeding.
 • Tussendoor (15.00 uur): een bekertje water en wat vers fruit, snack groente of een Mama Deli havermoutje.
 • Warme maaltijd (17.30 uur): groente maaltijd, bijvoorbeeld de Mama Deli 8+ maanden maaltijd, met eventueel een stukje gestoomde (wilde) zalm of kabeljauw.
 • Voor het slapen gaan (19.30 uur): borst- of flesvoeding.

Vergeet daarnaast niet om je kleintje wekelijks 3 tl pindakaas en een ½ ei te geven voor gewenning aan deze allergenen.

Bovenstaand dagmenu is slechts een voorbeeld. Volg vooral het tempo van je eigen kind. Ieder kind is immers uniek en leert op zijn eigen tempo eten.

Mama-Deli-proefbox-8-mnd

MAG MIJN BABY OOK AL BROOD ETEN?

In het voorbeeld voedingsschema staat geen brood genoemd, maar je kan dit wel aan je kindje geven. Mocht het haalbaar zijn, dan gaat de voorkeur uit naar zuurdesem speltbrood. Waarom spelt? Omdat dit minder fructanen bevat en daardoor minder prikkelend voor de darmen is. Waarom zuurdesem? Omdat dit een natuurlijke manier van fermentatie is waardoor het brood rijst.

Brood staat niet expliciet in het voedingsschema genoemd, omdat we je eigenlijk zoveel mogelijk willen inspireren om vooral lekker veel groente en ook wat fruit te geven aan je kindje. Brood wordt vaak standaard gepakt, maar het zou mooi zijn als we dit kunnen veranderen naar standaard groente en wat fruit en zo nu en dan brood. De eerste levensjaren zijn namelijk cruciaal voor de darmontwikkeling van je kindje en daarvoor zijn vezels uit groente en fruit heel erg fijn.

Ook staat brood niet in het voedingsschema omdat het veel vezels/koolhydraten bevat en voor kleintjes is dat in hun eerste levensjaar nog moeilijk te verteren. Je hebt daar namelijk het verteringsenzym amylase voor nodig1 en een piekaanmaak hiervan vindt vooral tussen 8-9 maanden en 2 jaar plaats2,3. Je kindje kan bijvoorbeeld verstopping ervaren als de vertering nog niet lekker loopt.

Maar mist je kindje dan niets? Als je kijkt naar de voedingswaarden, is brood vooral belangrijk vanwege het spoorelement jodium (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout).

De aanbevolen hoeveelheid jodium vanuit het voedingscentrum is:

 • 50 microgram voor baby’s tussen de 6 – 11 maanden.
 • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
 • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen. Krijgt je kleintje flesvoeding, dan zit het daar ook in. Er zit namelijk gemiddeld 14 microgram jodium per 100 ml in flesvoeding. Rond de 9 maanden is het advies om 600 ml flesvoeding te geven, dus krijgt je kindje (minimaal 6 x 14 = 84 microgram =) de benodigde hoeveelheid binnen.

Dus wil je graag brood aan je kleintje geven, dan kan dit. Bouw het vooral langzaam op om te kijken hoe het bij je kindje valt.

OVERIGE BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN VOOR EEN BABY VAN 9 MAANDEN

Vitamine D3 en omega-3 en -6 zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor je kindje van 9 maanden. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Vitamine D3

Vitamine D3 is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei4. Omdat vitamine D3 vooral wordt aangemaakt door blootstelling aan direct zonlicht en dit voor baby’s wordt afgeraden, is suppletie van vitamine D3 belangrijk. Suppletie betekent dat je vitamine D3 toevoegt aan het voedingspatroon van je kindje.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zit daar de benodigde 10 mcg vitamine D3 vaak al in (check hiervoor het etiket). Maar bij borstvoeding is het goed om 10 mcg vitamine D3 apart te geven (zoals in het voedingsschema hierboven staat aangegeven). Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de voeding geven.

Omega-3 en omega-6

Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?

 • Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 6, 7, 8.
 • DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie9.

Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)9 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren9. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan, bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.

OOK INTERESSANT

MAMA DELI BABYVOEDING

Weinig tijd om te koken? Met Mama Deli zet je in een handomdraai een kraakverse maaltijd op tafel voor je kleintje. Bekijk hier het assortiment van Mama Deli: babyvoeding kopen.

REFERENTIES

1  Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

2  Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

4 Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Gezondheidsraad, Den Haag.

Innis, S.M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.

6 Miles, E.A., Childs, C.E. & Calder, P.C. (2021). Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) and the developing immune system: a narrative review. Nutrients, 13(1), 247.

7 Plourde, M. & Cunnane, S.C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 32(4), 619-634.

8 Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of perinatal medicine, 36, 5-14.

9 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen