✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Vanaf wanneer mag je baby brood eten?

Nederland is een echt brood land. Logisch dat jij je afvraagt vanaf wanneer je baby brood mag eten. In deze blog geeft kindervoedingscoach Dr. Femke antwoord op deze vraag en vertelt ze ook welk brood je het beste aan je kleintje kan geven.

Eigenschappen van brood

Om te bepalen of je kleintje brood kan eten, kunnen we het beste naar de ingrediënten en voedingswaarden van brood kijken. Brood bestaat in de basis uit granen, water, gejodeerd zout en gist of desem. Dit maakt dat brood veel koolhydraten/vezels, fosfor, magnesium, koper, zout en jodium bevat1. Het zijn de hoeveelheid koolhydraten/vezels en zout waar we bij kleine kinderen vooral goed op moeten letten.

Waarom? Om koolhydraten/vezels te kunnen verteren heeft je kleintje het spijsverteringsenzym amylase nodig2. Kinderen blijken pas tussen de 8-9 maanden en 2 jaar een grotere hoeveelheid van dit enzym aan te maken3,4. Geef je te vroeg te veel koolhydraten/vezels? Dan kan je kindje onder andere verstopping ervaren, omdat je kleintje nog niet genoeg amylase aanmaakt om dit goed te kunnen verteren. Het is daarom verstandig om in ieder geval niet voor 8 maanden brood te geven (en het liefst zelfs dus nog wat later).

Daarnaast is het belangrijk om op de zout/natrium inname van je kindje te letten. 100 gram brood bevat circa 409 mg natrium1. Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.

Samenvattend: brood kan tot 8 maanden en mogelijk zelfs tot 2 jaar moeilijk te verteren zijn voor je kindje. Je kan daarom het beste wachten met het geven van brood tot in ieder geval 8 maanden. Geef daarnaast maximaal 2 boterhammen per dag in verband met de hoeveelheid natrium (zout).

Mama Deli broodbeleg box 8 maanden

Mist mijn kleintje niets als ik geen brood geef?

Brood eten wordt voornamelijk gestimuleerd vanwege het spoorelement jodium dat aan brood toegevoegd wordt (door het gebruik van gejodeerd bakkerszout). De aanbevolen hoeveelheid jodium voor kinderen vanuit het Voedingscentrum is6:

  • 50 microgram voor baby’s tussen de 6-11 maanden.
  • 70 microgram voor kleintjes tussen de 12 maanden en 2 jaar.
  • 90 microgram voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Als je kleintje borstvoeding krijgt, dan krijgt je kindje jodium via moedermelk binnen7 (mits mama zelf voldoende binnenkrijgt door gezond en gevarieerd te eten). Krijgt je kleintje flesvoeding? Dan zit daar ook voldoende jodium in. Meestal wordt bij flesvoeding rond de leeftijd van 1 jaar overgestapt op gewone melk. In 100 g gewone melk zit circa 14,9 µg jodium1. Ter vergelijking; in 100 g brood zit circa 57 µg jodium1. Vanaf dat moment is het dus belangrijk om ook andere jodiumbronnen aan te boren zoals zeewier, witvis, garnalen, eieren en (geiten)yoghurt. Dit zijn natuurlijke bronnen van jodium. Daarnaast kan je dus ook brood geven omdat daar jodium aan toegevoegd wordt.

Welk brood geef je aan je kleintje?

De keuze in brood is tegenwoordig heel groot. Wat geef je nu aan je kindje? Hieronder kan je de voedingswaarden van wit, bruin en volkoren brood zien1.

Wit brood

  • Koolhydraten: 47,8 g
  • Eiwitten: 9 g
  • Vezels: 2,5 g
  • Magnesium: 19 mg
  • IJzer: 0,8 mg
  • Koper: 0,12 mg
  • Fosfor: 84 mg

Bruin brood

  • Koolhydraten: 42,9 g
  • Eiwitten: 9,8 g
  • Vezels: 5 g
  • Magnesium: 43 mg
  • IJzer: 1,4 mg
  • Koper: 0,16 mg
  • Fosfor: 142 mg

Volkoren brood

  • Koolhydraten: 39 g
  • Eiwitten: 11,1 g
  • Vezels: 6,7 g
  • Magnesium: 66 mg
  • IJzer: 2 mg
  • Koper 0,22 mg
  • Fosfor: 200 mg

Volkoren brood steekt er met vlag en wimpel bovenuit. Volkoren brood bevat namelijk beduidend meer vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, koper en fosfor dan wit en bruin brood. Ook bevat het minder koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel van je kleintje minder hard zal stijgen.

De meest optimale keuze is echter volkoren zuurdesem speltbrood. Waarom volkoren speltbrood? Omdat dit minder fructanen bevat dan volkoren tarwe8 en daardoor minder prikkelend voor de darmen is9. Waarom zuurdesem? Omdat dit een natuurlijke manier van fermentatie is waardoor het brood rijst.

Welk broodbeleg kan je aan je baby geven? 

Ben je benieuwd wat je op het brood van je baby kan smeren? Het fijnst is te kiezen voor een broodbeleg met een hoge voedingswaarde. Oftewel: broodbeleg dat belangrijke vetten, eiwitten, vitamines en/of mineralen bevat. Waarom? Deze bouwstenen heeft je kleintje hard nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. In de blog gezond broodbeleg voor jouw kleintje kan je een lijst vinden met voedzame opties voor op brood.

Helaas is deze lijst (spoiler alert!) niet erg lang. Dat komt omdat het meeste broodbeleg toegevoegd suiker en/of zout bevat en dat is nou niet bepaald goed voor je kleintje. Gelukkig brengt Mama Deli hier verandering in. Mama Deli heeft namelijk vriesvers broodbeleg ontwikkeld dat alleen uit verse groente, fruit, peulvruchten en een beetje olijfolie bestaat! Dit broodbeleg is er in de volgende smaken:

  • Kikkererwt, pompoen & wortel
  • Witte bonen, paprika & courgette
  • Rode linzen, doperwt & mango

Wist je dat het vriesvers broodbeleg van Mama Deli heel veel voordelen bevat?

  • Het bestaat uit maar 4 tot 5 pure ingrediënten;
  • Er zitten geen onnodige toevoegingen in, zoals suiker en zout;
  • Het is vriesvers waardoor vitamines en mineralen optimaal behouden worden;
  • Je kunt er tot wel 4 boterhammen mee smeren;
  • En blijft 2 dagen lekker vers in de koelkast.

Bovendien kan het hele gezin, dus jong en oud, ervan smullen.

Wil je dit in huis halen? Bestel dan hier jouw Mama Deli Broodbeleg Box.

MAMA DELI BABYVOEDING

Brood wordt vaak standaard gepakt en dat begrijpen we, het is natuurlijk heel makkelijk klaar te maken. Maar het gevaar van standaard, is dat het weinig variatie biedt. Met de verschillende soorten broodbeleg van Mama Deli brengen we daar gelukkig al een grote verandering in! Maar Mama Deli wil je graag nóg meer inspireren om te gaan variëren en dus ook om andere ingrediënten dan brood te geven, zoals groente en fruit. Het klaarmaken daarvan kost vaak wat meer tijd dan het klaarmaken van een boterham, maar daar hebben wij natuurlijk wat op bedacht! Wat nu als je voor meer variatie in het voedingspatroon van je kindje slechts naar de vriezer hoeft te lopen? Klinkt dat jou als muziek in de oren? Bekijk dan snel het gehele kraakverse Mama Deli assortiment hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.

Referenties

1 RIVM. (z.d.). Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd op 9 februari 2023, van https://nevo-online.rivm.nl/.

2 Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A.S. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports16(10), 102.

3 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

4 O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

5 Voedingscentrum. (z.d.). Hoeveel zout mag ik eten? Geraadpleegd op 9 februari 2023, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-zout-mag-ik-eten.aspx.

6 Voedingscentrum. (z.d.). Jodium. Geraadpleegd op 9 februari 2023, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx#:~:text=200%20microgram%20per%20dag%20voor,kinderen%20van%207%2D10%20jaar.

7 Delshad, H., & Azizi, F. (2020). Iodine nutrition in pregnant and breastfeeding women: sufficiency, deficiency, and supplementation. Hormones (Athens, Greece)19(2), 179–186.

8 Shewry, P. R., America, A. H. P., Lovegrove, A., Wood, A. J., Plummer, A., Evans, J., van den Broeck, H. C., Gilissen, L., Mumm, R., Ward, J. L., Proos, Z., Kuiper, P., Longin, C. F. H., Andersson, A. A. M., Philip van Straaten, J., Jonkers, D., & Brouns, F. (2022). Comparative compositions of metabolites and dietary fibre components in doughs and breads produced from bread wheat, emmer and spelt and using yeast and sourdough processes. Food chemistry374, 131710.

9 Skodje, G. I., Sarna, V. K., Minelle, I. H., Rolfsen, K. L., Muir, J. G., Gibson, P. R., Veierød, M. B., Henriksen, C., & Lundin, K. E. A. (2018). Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology154(3), 529–539.e2.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen