✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Wat te doen bij eten in de neus?

Wat doe je als je kindje tijdens het eten de doperwten in zijn neus stopt in plaats van in zijn mond? Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar die kleintjes kunnen je soms buitengewoon goed verrassen. Zelfs als je goed oplet. Kindervoedingscoach Dr. Femke deelt daarom in deze blog dé tip die iedere ouder moet weten als er eten (of speelgoed) in de neus van je baby terechtkomt.

Help er zit een voorwerp in de neus!

Doperwtjes, kraaltjes, knikkers en legostukjes passen allemaal perfect in die schattige neuzen van kleintjes. Wat doe je juist wel en niet als je kleintje op onderzoek uitgaat en een voorwerp in een oogwenk in de neus belandt?

Wat je vooral NIET moet doen:

 • Je kindje laten snuiten
  Misschien is je eerste ingeving om je kindje te laten snuiten. Helemaal geen gek idee, alleen kunnen nog niet alle kleintjes dat. Het gevolg is dat je kindje vaak snuift in plaats van snuit. Je raadt het al: het eten of speelgoed belandt daardoor alleen nog maar verder in de neus en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt!
 • Een pincet gebruiken
  Ook een pincet lijkt een perfecte oplossing. Daarmee kun je het speelgoed of eten immers vastklemmen en er zo uittrekken. Het probleem is alleen dat er in het neusgat van je kindje weinig ruimte is om de pincet goed te positioneren. Hierdoor is de kans groot dat je het eten of speelgoed juist alleen maar verder de neus induwt. Daar komt bij dat een bewegelijk kleintje de kans op slagen nóg kleiner maakt.
 • In paniek raken
  Paniek is nergens voor nodig. Er is namelijk een eenvoudige oplossing. Welke dat is, lees je hieronder!

Wat WEL werkt? The mother’s kiss!

Dé oplossing is “the mother’s kiss”1. Het is een hele simpele truck: je geeft je kleintje als het ware een kus op de lippen en tegelijkertijd blaas je kort en krachtig lucht in de mond. Floep, het eten of speelgoed dat in de neusgaten zat, schiet er hierdoor direct met een sneltreinvaart uit! Zat er “slechts” 1 neusgat vol? Duw het lege neusgat dan zachtjes dicht tijdens de mother’s kiss.

Wanneer naar de huisarts?

In veel gevallen kan je een verstopte neus dus gelukkig gewoon zelf oplossen. Soms is het echter beter om toch even contact op te nemen met de huisarts. Doe dit in ieder geval als:

 • Je niet zeker weet of het voorwerp uit de neus is.
 • Er een batterij in het spel is.
 • De neus van je kleintje blijft bloeden.

Mama Deli babyvoeding

Hoewel avonturen bij het ouderschap horen, wensen wij je toch vooral veel fijne en rustige eetmomenten toe (voor zover dat kan met kleine kinderen ;-)). De kraakverse Mama Deli maaltijden zet je daarom in een handomdraai op tafel. Dus geniet jij lekker met je kindje en maak je over het eten geen zorgen! Je koopt de Mama Deli maaltijden hier: babyvoeding kopen en bij de Albert Heijn bij jou in de buurt.

Referenties

1 Cook, S., Burton, M., & Glasziou, P. (2012). Efficacy and safety of the "mother's kiss" technique: a systematic review of case reports and case series. CMAJ: Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne184(17), E904–E912.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen