Een snufje zout uitstrooien over je gerecht. Zelf ben je het waarschijnlijk gewend. Maar mag je kleintje ook al zout eten? En hoeveel zout mag je kindje dan? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles wat je wilt weten over het gebruik van zout bij kleine kinderen.
Wat is zout?
Eetbaar zout wordt ook wel natriumchloride genoemd en bestaat voor 40% uit natrium en 60% uit chloride1. Dit zijn natuurlijke mineralen, oftewel voedingsstoffen die van nature in een kleine hoeveelheid in eten en drinken voorkomen. Zout zit namelijk in de grond en in het zeewater, waardoor het ook in groente, fruit, granen en drinkwater terechtkomt. Doordat we zout kunnen winnen uit diepere grondlagen en zeewater, kunnen we dit ook zelf toevoegen aan ons eten, als smaakmaker.
Wat zijn de voor- en nadelen van zout?
Wist je dat ieder lichaam een beetje zout nodig heeft om goed te kunnen functioneren? Zout is namelijk essentieel voor:
- Het regelen van de bloeddruk1,2.
- Het regelen van de vochtbalans2,3.
- Goede werking van spier- en zenuwcellen2.
Geheel zoutloos eten is dan ook niet verstandig. Zo wordt een tekort aan zout (natrium) bij kinderen geassocieerd met bijvoorbeeld slechte groei4.
Door het huidige Westerse voedingspatroon krijgen we echter vaak te veel in plaats van te weinig zout binnen. Dit kan voor een verhoogde bloeddruk zorgen met als gevolg het risico op hart- en vaatziekten1,5. Vanwege deze risico’s wordt de consumptie van zout niet gepromoot, maar juist afgeremd5,6.
Zout en baby’s
Als we kijken naar het gebruik van zout bij baby’s, worden er in de wetenschappelijke literatuur drie risico’s genoemd:
- Vroege zoutinname bij baby’s lijkt de bloeddruk op latere leeftijd te beïnvloeden7,8,9.
- Het toevoegen van zout kan de smaakvoorkeuren van kinderen op latere leeftijd beïnvloeden9.
- Hoge hoeveelheden zout zou schade aan nieren kunnen brengen9.
Wat jammer is, is dat alleen weinig studies naar dit onderwerp zijn gedaan7. Ook zijn veel van de onderzoeken op dieren uitgevoerd7. Daarnaast wordt in de bestaande onderzoeken niet voldoende rekening gehouden met andere effecten die van invloed kunnen zijn op het risico van hart- en vaatziekten7. Bovenstaande risico’s moeten dus zeker nog verder onderzocht worden.
Maar hoeveel zout mag mijn kindje dan nu eten?
Je kindje geheel zoutloos opvoeden is dus geen goed idee, maar te veel zout aan je baby geven brengt ook risico’s met zich mee. Daarom kan je de volgende maximale hoeveelheid zout per dag in grammen voor kleine kinderen hanteren10:
- 0-6 maanden: minder dan 1 gram zout (of minder dan 0,4 g natrium).
- 7-12 maanden: 1 gram zout (of 0,4 g natrium).
- 1-3 jaar: 3 gram zout (of 1,2 g natrium).
Hoe voorkom je het geven van te veel zout aan je kindje?
We hebben drie tips:
- Vermijd zoutrijke voeding.
Denk aan:
- Smeerkaas
- Smeerleverworst
- Ontbijtspek
- Kaas
- Pizza
- Patat
- Bewerkt vlees (zoals worst)
- Bouillonblokjes
- Voeg geen zout toe aan het eten.
De meeste ingrediënten bevatten van nature een klein beetje natrium, zoals bloemkool, wortel, rode kool, meloen, knoflook en water. Je kleintje krijgt ook natrium via borst- en flesvoeding binnen. Waarschijnlijk krijgt je kindje dus al voldoende zout binnen. Mocht het niet van nature in de voeding van je kleintje zitten, dan kan je een zeer bescheiden hoeveelheid grijs/Keltisch zeezout toevoegen aan de maaltijd. Dit type zout voegt namelijk meer mineralen toe dan gewoon tafelzout.
- Check de etiketten van producten.
Op het etiket van een product kan je de hoeveelheid zout vinden. Door etiketten te lezen, kan je dan ook goed de hoeveelheid zout van je kleintje in de gaten houden.
Mama Deli babyvoeding en zout
Bij Mama Deli voegen wij geen zout toe aan de producten. Als er zout in de voedingswaardetabel van een Mama Deli product staat, dan zit dit zout dus van nature in de ingrediënten. Ben je benieuwd naar het Mama Deli assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.
HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?
Referenties
6 Europese Unie. 2012. VERORDENING (EU) Nr. 432/2012 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan (Document nr. 32012R0432). Geraadpleegd op 30-1-2023, van Verordening (EU) nr. 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaanVoor de EER relevante tekst (europa.eu)
10 Voedingscentrum. (z.d.). Hoeveel zout mag ik eten? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-zout-mag-ik-eten.aspx