In deze blog gaat kindervoedingscoach Dr. Femke in op de volgende vragen: wat is een koemelkallergie? Is koemelkallergie iets anders dan een lactose-intolerantie? En waar kan ik op letten bij het kopen van babyvoeding als mijn kleintje een koemelkallergie heeft? Kortom, in deze blog lees je alles wat je moet weten over koemelkallergie en babyvoeding!
Wat is een koemelkallergie?
Simpel gezegd kan een kindje met een koemelkallergie niet goed tegen melkeiwitten. In de praktijk ligt de uitleg iets gecompliceerder. Dat begint al met het feit dat er verschillende typen koemelkallergieën bestaan1. In deze blog focussen we ons op de veel bij kindjes voorkomende variant IgE (immunoglibine E) gemedieerde koemelkallergie. Bij deze vorm ziet het lichaam melkeiwitten als vreemde indringers, waardoor het immuunsysteem tot actie overgaat. Die actie is het ‘aanvallen’ van de melkeiwitten met de aanmaak van antistoffen. Normaal gesproken maakt het afweersysteem antistoffen aan om bacteriën, virussen en parasieten te tackelen en dan is zo'n reactie hard nodig. Maar nu het om ongevaarlijke melkeiwitten gaat, is deze reactie, zacht uitgedrukt, minder gewenst.
Symptomen bij een koemelkallergie
Als je kindje een koemelkallergie heeft, treden er vaak binnen een korte tijd (zo’n 1 à 2 uur) na het innemen van melkproducten symptomen op1. Deze symptomen kunnen erg uiteenlopen, maar menigmaal komen één of meer van de volgende klachten voor (let op: andere klachten zijn dus ook mogelijk!) 1:
- Eczeem
- Netelroos
- Moeite met ademhalen
- Buikpijn
- Darmkrampen
- Overgeven
- Diarree
- Duizeligheid
- Groei achterstand
Vermoed je dat je kindje last heeft van een koemelkallergie? Ga dan altijd even langs de huisarts of het consultatiebureau om het uit te laten zoeken.
Is een koemelkallergie iets anders dan een lactose-intolerantie?
Ja, een koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn twee verschillende dingen:
- Bij een koemelkallergie kan het lichaam niet goed tegen melkeiwitten.
- Bij een lactose-intolerantie heeft het lichaam moeite met de vertering van melksuikers2.
Het probleem ligt bij beide aandoeningen dus ergens anders. Omdat melkeiwitten en melksuikers in dezelfde melkproducten zitten, is de verwarring tussen de twee verschijnselen wel heel begrijpelijk. Wil je graag meer over lactose-intolerantie lezen? Dat kan in deze blog: welke babyvoeding bij lactose-intolerantie?
Behandeling koemelkallergie
Heeft je kindje een koemelkallergie? Vermijd dan alle producten waar melk in zit. Enkele voorbeelden zijn:
- Koemelk
- (Room)boter
- Yoghurt
- Slagroom
- Kaas
- Zure room
- Melkpoeder
- Ghee
Doordat je kindje deze producten vermijdt, is het belangrijk dat je kleintje de voedingsstoffen die normaal in melkproducten zitten, zoals vitamine B12, calcium en eiwitten, via ander eten binnen krijgt.
B12 vind je onder andere in de volgende dierlijke producten:
- Eieren
- Vlees
- Vis
Calcium vind je onder andere in:
- Groene bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool, spinazie en rucola)
- Amandelen
- Sardines
Eiwitten vind je onder andere in:
- Gevogelte
- Vis
- Tempeh
- Vlees
- Noten
- Pitten en zaden
- Peulvruchten
- Havermout
Wil je melk puur als ingrediënt vervangen? Dan kun je bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk of havermelk gebruiken. Dit zijn dus geen vervangers qua voedingsstoffen, maar wel qua smaak en functie in een recept. Tip: een goede plantaardige melk bevat alleen water, heel weinig zout en het product waar de melk van is gemaakt (bijvoorbeeld amandelen of haver).
Koemelkallergie en babyvoeding, waar kan ik op letten?
Fabrikanten zijn verplicht om allergenen op de verpakking te schrijven3. Om erachter te komen of er koemelk in de babyvoeding van je kleintje zit, kun je daarom het beste het etiket van het voedingsmiddel controleren. Staat één van de volgende beschrijvingen op het etiket? Dan kun je bij een koemelkallergie het product beter niet kopen:
- Caseïne
- Koemelk
- Lactose
- Melk
- (Slag)room
- Wei(poeder)
Mama Deli babyvoeding en koemelkallergie
Mama Deli babyvoeding bevat geen koemelk. Sterker nog, al onze producten zijn volledig plantaardig. Hier hebben wij bij Mama Deli bewust voor gekozen. Wij willen er namelijk graag voor alle kleintjes zijn, ongeacht het (gekozen of noodzakelijke) voedingspatroon. Je kunt dan ook gerust Mama Deli babyvoeding geven als je kleintje een koemelkallergie heeft. Je koopt de Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen.
Referenties
1 Flom, J. D., & Sicherer, S. H. (2019). Epidemiology of Cow's Milk Allergy. Nutrients, 11(5), 1051.
3 Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (2021). Allergenen op etiket levensmiddelen. Geraadpleegd op 31 december 2021, van https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/allergenen.