Heeft je kindje een lactose-intolerantie? Dan is het beter als je kleintje geen lactose eet. Hoe zit dat precies en welke babyvoeding bij lactose-intolerantie kun je dan wel geven? Kindervoedingscoach Dr. Femke vertelt het in deze blog.
Wat is lactose-intolerantie?
Laten we bij het begin beginnen: wat is een intolerantie voor lactose? Lactose is een melksuiker. Heeft je kleintje een lactose-intolerantie? Dan is het lichaam van je kindje niet goed in staat om deze melksuikers te verteren1. Het gevolg is dat je kleintje last krijgt van zijn buikje of geen fijne ontlasting heeft, daarover later meer!
Hoe ontstaat lactose-intolerantie?
Voor het verteren van melksuikers is lactase nodig. Lactase zorgt er namelijk voor dat het melksuiker lactose in kleine stukjes wordt opgeknipt, zodat het gebruikt kan worden als voedingsstof.
Bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam van je kleintje te weinig lactase aan om met de lactose aan de slag te kunnen gaan1, 2.
Hoe komt het dat mijn kindje te weinig lactase aanmaakt?
Te weinig aanmaak van lactase klinkt alsof dit een foutje is van het lichaam, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We weten namelijk dat3:
- De aanmaak van lactase het hoogst is bij de geboorte, maar in de maanden die daarop volgen, dit afneemt.
- De snelheid en duur van de daling afhangt van etniciteit.
- Maar 30% van de wereldwijde populatie langdurige lactase activiteit in het lichaam heeft, die andere 70% dus niet.
Je kindje is dan ook zeker niet de enige die niet goed tegen lactose kan. In ons zuivelrijke land word je echter vaker met je neus op dit lactose-intolerantie feit gedrukt.
Waaraan merk je een lactose-intolerantie?
Als lactose niet goed opgeknipt wordt, komt er via een ingewikkeld proces een aanzienlijke toename van gas en vocht in de darmen van je kleintje1.
Dit leidt tot ongemakken zoals:
- Buikpijn
- Een opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Diarree
Heeft je kindje vaak of langdurig last van deze symptomen? Breng dan zeker even een bezoekje aan de huisarts.
Oplossing voor lactose-intolerantie
De behandeling van lactose-intolerantie bestaat voornamelijk uit het vermijden van lactose bevattend voedsel1. Dat maakt het belangrijk om bij het uitkiezen van babyvoeding goed de etiketten te lezen.
Waar moet je dan precies op letten bij het lezen van etiketten op babyvoeding?
Fabrikanten zijn verplicht om de aanwezigheid van lactose expliciet te benadrukken op het etiket, bijvoorbeeld in hoofdletters of dikgedrukte letters. Let daarom op deze expliciete letters en vooral op het woord melk (van dierlijke afkomst). Wees daarnaast bewust van andere aanduidingen voor lactose bevattende ingrediënten zoals wei en caseïne.
Maar hoe zit het dan met calciuminname als mijn kindje geen melk meer mag?
Uiteraard moet je kleintje wel voldoende calcium binnenkrijgen. Melk is een grote bron van calcium, maar andere voedingsmiddelen gelukkig ook, zoals:
- Amandelen
- Boerenkool
- Spinazie
- Rucola
- Sardines
Eet je kindje vaste voeding? Geef je kleintje dan genoeg variatie aan andere calciumrijke voedingsmiddelen. Wil je hier hulp bij gebruiken of heb je er vragen over? Neem dan contact op met een kinderdiëtist of -voedingscoach.
Welke babyvoeding bij lactose-intolerantie?
Lactose zit in melkproducten. Ook in borst- en flesvoeding. Hier kan je dan ook niet zomaar mee stoppen.
- Geef je borstvoeding? Dan kun je als mama een lactosevrij dieet volgen. Vergeet dan niet om zelf calciumrijke voedingsmiddelen te eten.
- Geef je flesvoeding? Er bestaan lactosevrije varianten flesvoeding. Start hiermee altijd in overleg met een arts.
Is je kindje al wat ouder en krijgt hij geen borst- of flesvoeding meer? Vermijd dan babyvoeding waar melkeiwitten in zitten zoals melk en yoghurt. Gelukkig bestaan voor deze voedingsmiddelen steeds meer plantaardige alternatieven zoals amandeldrink en -yoghurt.
Soms zit er ook melk in producten waar je het minder snel in verwacht, zoals vlees(waren), bouillon en in sommige babyvoeding potjes. Check daarom altijd het etiket van het product.
Geef je kindje tot slot genoeg calciumrijke voeding (zie hierboven).
Mama Deli babyvoeding bij lactose-intolerantie
Alle producten van Mama Deli zijn 100% lactosevrij. De missie van Mama Deli is namelijk ieder kind een goede start te geven. Om geen kinderen buiten te sluiten op basis van geloof of dieet, heeft Mama Deli dan ook bewust gekozen om geen lactose aan de Mama Deli producten toe te voegen. Je kanMama Deli dus gerust als babyvoeding geven bij een lactose-intolerantie.
Benieuwd welke unieke eigenschappen Mama Deli nog meer heeft? Lees het in deze blog: wat maakt de babyvoeding van Mama Deli nu zo speciaal?
Wil je de Mama Deli producten voor je kleintje kopen? Bekijk dan hier het assortiment: babyvoeding kopen.
Referenties
2 Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.