✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Vanaf wanneer kan je kindje met bestek eten?

Je kleintje kan natuurlijk prima met zijn handen eten. Nadeel is alleen dat meestal alles onder het eten komt te zitten. Bovendien is het in de Nederlandse cultuur gebruikelijk om met mes, vork en/of lepel te eten. Daarom leren we dit onze kinderen ook aan. Maar vanaf wanneer kan je kindje eigenlijk met bestek eten? Deze vraag beantwoordt kindervoedingscoach Dr. Femke in deze blog.

Bestek: hoe hoort het ook alweer?

De officiële etiquette schrijft voor dat de vork aan de linkerkant hoort en mes en lepel aan de rechterkant. De snijkant van het mes wijst richting het bord. Maar ik kan je geruststellen, het duurt nog wel even voordat je dit bij je kind in de praktijk hoeft te brengen. Als je kindje net begint met leren eten, kan je namelijk het beste alleen met een lepel beginnen!

Welke lepel gebruik je voor je kleintje?

In de winkel vind je verschillende soorten babylepels:

  • Met een lange en smalle steel.
  • Met een korte en dikke steel.
  • Met een smalle ronding.
  • Met een brede ronding
  • Met een platte schep.
  • Met een diepe schep.
  • Gemaakt van RVS.
  • Gemaakt van zacht materiaal zoals siliconen of polypropyleen.

Als je baby net begint met oefenen, is een zachte lepel met een korte, dikke steel, een smalle ronding en een platte schep het handigst om mee te beginnen. Waarom?

  • Een zachte lepel zal fijner aanvoelen voor het tandvlees van je kindje dan ijzer.
  • Door de korte, dikke steel heeft je kleintje een goede grip en kan hij er makkelijk mee manoeuvreren.
  • De smalle ronding zorgt ervoor dat het lepeltje makkelijk in de mond past.
  • Een platte schep zorgt ervoor dat de lepel gewoon horizontaal het mondje in kan. Je kindje hoeft dus geen polsbewegingen te maken en het voorkomt dat het eten eraf valt.

Gaat het eten met deze lepel goed? Dan kan je geleidelijk overgaan naar een lepel met een wat langere steel, een bredere ronding en diepere schep.

Vanaf wanneer kan je een lepel aan je kindje geven?

Dat kan vanaf het allereerste hapje. Het geven van een lepel maakt van je kleintje echter niet gelijk een eter1. Daar is oefening voor nodig. Laat je kindje daarom vooral lekker spelen met de lepel om dit handige eethulpje te leren kennen. Zelf ontdekken speelt namelijk een hoofdrol bij het aanleren van vaardigheden1. Maak je dan ook geen zorgen als je kindje de lepel nog niet op de ´juiste´ manier vasthoudt, dit hoort bij de ontdekkingstocht.

Je kleintje helpen

Aangezien er in eerste instantie waarschijnlijk weinig eten in de mond terecht zal komen, is het verstandig om zelf ook een babylepel in de hand te nemen en je kindje hapjes aan te bieden. Later kan je ook jouw lepel door je kindje laten overnemen. In dat geval breng jij het hapje tot aan de lippen en neemt je kindje de lepel over voor een hap in de mond. Vanaf ongeveer 12 maanden zullen de lepelvaardigheden van je kindje steeds beter worden. Blijf er wel altijd bij als je kindje eetgerei gebruikt.


Help, mijn baby eet niet graag van een lepel. Wat kan ik doen?

  1. Let allereerst op het materiaal van de lepel. Zachte lepels vinden baby’s vaak fijner dan RVS lepels.
  2. Laat je kindje met een lepel spelen om het instrument te leren kennen.
  3. Doe het voor; observeren en imiteren zijn belangrijke vormen van leren2.
  4. Net als leren lopen doet ieder kindje het oefenen met een lepel op een eigen tempo. Maak je dus geen zorgen en forceer het niet, je kleintje heeft nog tijd zat om het te leren.

Mes en vork

Het eten met mes en vork is echt andere koek. Voor ieder kindje zal het anders zijn, maar over het algemeen kunnen kinderen dat steeds beter vanaf een jaar of 6 à 7.
 

Mama Deli babyvoeding

Wist je dat in de Eerste Hapjes Box van Mama Deli ook een babylepeltje zit bijgesloten? Dit lepeltje heeft een korte, brede steel en een platte schep. Ideaal dus voor je kleintje om mee te oefenen! Je vindt de Eerste Hapjes Box hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD? 

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.

Referenties:

1 Tetsushi, N. & Goldfield, E.C. (2018). Mother-infant interaction in the emergence of a tool-using skill at mealtime: a process of affordance selection. Ecological Psychology, 30(3), 278-298.

2 Waismeyer, A., & Meltzoff, A. N. (2017). Learning to make things happen: Infants' observational learning of social and physical causal events. Journal of experimental child psychology162, 58–71.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen