De babyvoeding van Mama Deli is volledig plantaardig. Zo kunnen namelijk zo veel mogelijk kindjes van Mama Deli genieten, ongeacht de keuze of noodzaak voor een bepaald voedingspatroon. Plantaardig betekent dat er onder andere geen vis of vlees in de maaltijden zit. Maar worden voedingsstoffen uit vis of vlees dan niet gemist? Kindervoedingscoach Dr. Femke legt het uit in deze blog.
Welke voedingsstoffen zitten er in vis en vlees?
Vlees en vis bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen, onder andere:
Omega 3
Omega 3 draagt onder andere bij tot de instandhouding van een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen en tot een normale werking van het hart1. Het is dan ook essentieel voor je kleintje om omega 3 binnen te krijgen.
Er bestaan drie verschillende vormen van omega 3:
- ALA: alfa-linoleenzuur
- DHA: docosahexaeenzuur
- EPA: eicosapentaeenzuur
ALA vind je terug in plantaardige voeding, denk aan walnoten, lijnzaad en hennepzaad. DHA en EPA krijgt je kleintje vooral binnen via (vette) vis en schaal- en schelpdieren. Het gaat dus om de vormen DHA Een EPA die bij plantaardig babyvoeding specifieke aandacht verdienen.
B12
Vitamine B12 is belangrijk voor tal van lichamelijke processen van je kleintje. Denk aan een normale werking van het zenuwstelsel, de vorming van rode bloedcellen en een normale werking van het immuunsysteem1. Je krijgt B12 alleen binnen via het eten van dierlijke voeding zoals ei, zuivel en vlees. Bij het volgen van een plantaardig voedingspatroon verdient deze vitamine dan ook extra aandacht.
IJzer
Het mineraal ijzer draagt onder andere bij aan een normale cognitieve functie en het zuurstoftransport in het lichaam van je kleintje1,2. Het speciale aan ijzer is dat je in dierlijke voeding heemijzer vindt en in plantaardige voeding non-heemijzer2. Je kleintje kan in principe makkelijker heemijzer (dus de dierlijke variant) opnemen2. Door het verschil in type ijzer verdient dit mineraal extra aandacht bij een plantaardig voedingspatroon.
Eiwitten
Tot slot is het belangrijk om nog even in te zoomen op eiwitten. Eiwitten dragen onder andere bij tot de groei en instandhouding van spiermassa1. Heel belangrijk dus voor die kleine lijfjes die dagelijks heel wat ondernemen. Net als bij ijzer zie je bij eiwitten vaak een verschil tussen dierlijke en plantaardige bronnen. Dierlijke bronnen bevatten meestal alle aminozuren die het lichaam van je kleintje nodig heeft om een eiwit te vormen; plantaardige bronnen niet altijd3. Het is daarom belangrijk om bij een plantaardig voedingspatroon ook naar de eiwitinname te kijken.
Worden deze voedingsstoffen gemist als je Mama Deli maaltijden eet?
Of voedingsstoffen gemist worden, hangt helemaal af van wat je kindje nog meer op een dag eet. Het volgende vitamine B12 voorbeeld laat dit het beste zien.
De aanbevolen dagelijkste hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is4:
- 0,5 microgram voor baby’s tussen 6 – 11 maanden
- 0,7 microgram voor kleintjes tussen 1 – 3 jaar.
Eet jouw kindje overdag bijvoorbeeld een ei, dan bevat deze 0,8 microgram B12 en voorziet deze volledig in de ADH van B124. Ook flesvoeding en moedermelk bevatten B12. Afhankelijk van hoeveel je kindje daarvan drinkt, kan deze ook in de ADH van B12 voorzien. In dat geval maakt het ten aanzien van B12 dus niet uit of je kindje ’s avonds vis of vlees bij de maaltijd eet.
Hoe zit het verder met omega 3, ijzer en eiwitten?
- Omega 3 (DHA/EPA) zit ook in borst- en flesvoeding. Krijgt je kindje dit niet meer en/of eet je kleintje volledig plantaardig? Dan kun je omega 3 het beste suppleren.
- Voor ijzer geldt: als je ijzerrijke voedingsmiddelen combineert met voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, dan wordt de opname van non-heemijzer verhoogt2! Lekker combineren dus.
- Ten aanzien van eiwitten is het advies om rijkelijk te variëren met het aanbieden van plantaardige voeding, zodat je kleintje op deze manier een breed palet aan benodigde aminozuren binnenkrijgt. Eiwitbronnen kunnen elkaar namelijk aanvullen. Zo vormen granen en peulvruchten samen een compleet aminozuurprofiel3.
Kortom,
Of voedingsstoffen uit vis of vlees gemist worden bij plantaardige babyvoeding hangt helemaal af van wat je kindje nog meer op de dag en in de week binnen krijgt aan voeding en suppletie. Heb je twijfels? Neem dan contact op met een kindervoedingscoach voor advies op maat.
Mama Deli babyvoeding
Gezonde voeding betekent variëren in wat jij je kleintje geeft, zodat je kindje zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen in één maaltijd te stoppen (en voor je kleintje om die maaltijd in zijn geheel op te eten 😉). Het gaat dus om het totale plaatje. Mama Deli helpt jou graag bij het vormgeven van dit totale plaatje, onder andere met behulp van ons ruime assortiment aan smaken. Daarnaast zorgt onze vriesverse verpakkingswijze ervoor dat voedingsstoffen zo optimaal mogelijk behouden worden6. Heb jij ons kraakverse assortiment al gezien? Je vindt het hier: Babyvoeding kopen
Referenties
1 Europese Unie (2012). Verordering EU Nr. 432/2012 van de commissie van 16 mei 2022 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan.
4 Voedingscentrum (2022). Vitamine B12 (cobalamine).
5 Hunt, A., Harrington, D., & Robinson, S. (2014) Vitamin B12 deficiency. BMJ, 349, g5226.