Waarom courgette een ideale eerste groente is voor je baby
Is jouw baby 6 maanden en ben je aan het kijken wat je kindje als eerste hapje gaat geven? Dan ben je met een courgettehapje op de goede weg! Niet alleen als eerste hapje trouwens, ook voor oudere kindjes staat courgette goed op het menu. In deze blog laten we je graag zien waarom courgette zo'n goed idee is, inclusief een paar heerlijke recepten per leeftijdscategorie.
Twijfel je of de tijd (en de darmpjes) van je baby rijp zijn voor de eerste hapjes? Lees dan onze blog met handige tips over hoe je kunt zien dat je baby klaar is voor vaste voeding.
Waarom baby’s blij worden van licht verteerbare groente
Baby’s zijn goed in het verteren van eiwitten en vetten (lees: gezonde vetten, geen frituurvet). Koolhydraten uit granen zoals tarwe en koolhydraatrijke groenten zoals pastinaak en aardpeer kunnen lastig te verteren zijn voor je kleintje. (1)
Hoe dat zo? Voor een goede koolhydraatvertering hebben we het enzym amylase nodig en dit maken jonge kinderen nog maar weinig aan.(2) Dit verandert wanneer je baby ouder wordt en dit kan per kind enorm verschillen! De aanmaak van het enzym start in ieder geval tussen de 8 en de 21 maanden. Kijk eens naar het doorkomen van de kiezen en hoe je kindje reageert op koolhydraten als je het een theelepeltje zoete aardappel geeft. Reageert je kindje er goed op? Dan kun je iets meer geven maar overdrijf het niet. Met granen zoals tarwe wacht je het liefst zo lang mogelijk!(4)
Hoe zit het met courgette in dit verhaal? Courgette bestaat voor een groot deel uit water en bevat weinig koolhydraten. Oftewel, een zachte, licht verteerbare groente en dus perfect voor de eerste hapjes van je baby.
Voedingswaarde courgette: een gezonde keuze
Wist je dat veel ouders courgette kiezen als eerste hapje omdat deze groente zelden allergieën veroorzaakt? (3) Daarnaast is courgette een fijne keuze vanwege de milde, neutrale smaak en de goede voedingswaarde. Wist je dat één courgette al 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C bevat? Vitamine C boost de weerstand van je baby en helpt ook bij de opname van ijzer. Win-win dus! Daarnaast zit courgette boordevol vitamine A, B en mineralen zoals ijzer en kalium. Verrassend genoeg bevat één courgette zelfs 30% van de ADH aan ijzer! Wel goed om te weten: plantaardig ijzer (non-heemijzer) wordt minder makkelijk opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen (heemijzer).
Hoe courgette klaar te maken als eerste hapje voor je baby
Als je courgette gaat kopen voor een groentehapje, let dan op dat hij stevig en onbeschadigd is, met het steeltje er nog aan. En natuurlijk: altijd even grondig wassen voordat je hem in babyvoeding verwerkt! Verwijder het uiteinde en eventuele oneffenheden, en kies bij voorkeur voor biologisch. Het immuunsysteem van je kleintje is nog volop in ontwikkeling, dus je wilt geen onnodige stoffen toevoegen. Extra fijn: schillen hoeft niet!
Bereidingswijze eerste hapje courgette
Was de courgette en stoom ‘m in zo’n 10 minuten zacht. Stomen is de way to go, omdat zo de meeste voedingsstoffen behouden blijven. Daarna even afgieten en pureren tot een glad papje. Maak het hapje extra voedzaam door een klein klontje roomboter, een theelepeltje extra vierge olijfolie of koudgeperste kokosolie toe te voegen. Deze vetten helpen ook nog eens bij de opname van vetoplosbare vitamines. Geef je borstvoeding? Voeg dan een beetje moedermelk toe om het papje romiger te maken en makkelijker verteerbaar. Volg je de Rapley-methode? Snijd de courgette dan in vieren en laat het sabbelfestijn beginnen.
Tips voor het combineren van courgette met andere groenten en fruit
De eerste hapjes zijn het moment waarop je kindje pure smaken leert kennen. Je hoeft in deze fase dus nog niet meteen te combineren met andere groenten of fruit. Maar zodra je baby wat ouder wordt, kan het leuk én lekker zijn om te combineren. Hieronder vind je een paar opties, geschikt voor de leeftijd van jouw kindje.
Vanaf 6 maanden:
Courgette-banaan hapje
Stoom wat courgette, prak een rijpe banaan en meng het samen tot een lekker romig papje. Psst: geen tijd om in de keuken te staan? In de tussendoortjesbox van Mama Deli vind je ook heerlijke hapjes met courgette! Zoals het courgette-peer hapje.
Courgette-avocado hapje
Stoom courgette, voeg een halve avocado toe en mix tot een zijdezachte puree.
Vanaf 8 maanden:
Courgette-zoete aardappel hapje
Combineer gestoomde courgette met gestoomde zoete aardappel en prak het tot een romig papje. Let wel op: zoete aardappel zit bomvol vezels! Merk je dat je baby hierop reageert? Geef dan een kleinere portie en bouw het rustig op. Drukke periode? Bespaar tijd met de 6+ Groentehapjes box. Deze bevat onder ander het courgette, broccoli en wortel hapje en het courgette, pastinaak & pompoen hapje.
Vanaf 10 maanden:
Courgette-aardappel-kabeljauw prakje
Stoom courgette en aardappel tot ze lekker zacht zijn. Bak ondertussen de kabeljauw 6 minuten in wat kokosolie of ghee tot ‘ie mooi gaar is. Voeg alles samen en prak tot een heerlijk smeuïg hapje. En vergeet niet: altijd even checken of je vis het MSC-keurmerk heeft, dan weet je dat je goed zit!
Courgette, bloemkool en doperwtjes mash
Stoom courgette, bloemkool en doperwtjes samen en prak ze tot een glad, kleurrijk prutje. Lekker voedzaam en vol met groente-power!
Vanaf 1 jaar:
Doperwt-courgette-kip met quinoa
Kook de quinoa volgens de verpakking. Stoom courgette en kip in zo’n 8 minuten gaar, voeg daarna de doperwten toe en stoom nog 4 minuutjes. Pureer courgette, doperwten en kip grof en roer de quinoa erdoor.
Tip: Gaat het avondeten er niet altijd even gemakkelijk in? Probeer dan eens een groentenspread op brood! Met de broodbeleg box van Mama Deli maak je van elke boterham een feestje vol groenten, peulvruchten en fruit. Zoals de witte bonen, courgette en paprika-spread. Bekijk hier de broodbeleg box!
Courgette-aardappel-zalm
Kook de courgette en aardappel in 10 minuten zacht. Stoom de zalm apart lekker gaar en meng alles samen tot een zachte puree. Supergezond én lekker!
Psssst: ben je al een tijdje bezig maar loopt het bij jullie net even anders als bij de buurvrouw? Vergeet dan niet deze blog te lezen: ‘Problemen na het starten met vaste voeding’
Het courgetteseizoen
Courgette is een echte zomergroente. In Nederland komt hij vers uit de volle grond in juni, juli, augustus en september. Buiten die maanden importeren we courgettes vooral uit Spanje, zodat we ze het hele jaar door kunnen eten. Ook in de winter vind je courgettes van eigen bodem, maar dan komen ze uit de kas. Waar moet je op letten als je courgette koopt? Kies er eentje met een gave, stevige schil en een kroontje dat er nog mooi aanzit. Dan zit je altijd goed!
Bewaaradvies courgette
Courgette kun je het beste buiten de koelkast bewaren op een koele plek. Dan blijft hij ongeveer 1 week houdbaar. Als je courgette langer wil bewaren kun je ze ook invriezen. Snijd de courgette dan in plakjes of blokjes en blancheer een paar minuten. Dan kun je ze nog een half jaar in de vriezer bewaren. Omdat courgette na ontdooien een zachte en slappe structuur heeft is courgette dan vooral geschikt voor recepten met de staafmixer.
Wil je meer weten over gezonde babyvoeding? Ontdek onze producten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bronnen
1 Gottenbos, N 2018. De poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint media bv.