✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Nitraat en babyvoeding: hoe zit het precies?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je moet oppassen met het geven van nitraatrijke groente aan je baby. Maar wat is nitraat eigenlijk precies, waar zit het in en hoeveel mag je kindje er van eten? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke je alles wat je moet weten over nitraat en babyvoeding.

 

Wat is nitraat en waar zit het in?

Nitraat is een stof die scheikundig gezien uit 1 stikstofatoom (N) en 3 zuurstofatomen (O) bestaat. Dit kan je gelijk weer vergeten maar wat wel belangrijk is om te weten, is dat het stikstof element ervoor zorgt dat nitraat een belangrijke rol speelt bij de groei van groente en fruit. Stikstof is namelijk essentieel (oftewel noodzakelijk) voor planten om te kunnen groeien. Vandaar dat nitraat dan ook vooral in groente en fruit zit1. Daarnaast vind je nitraat in drinkwater en additieven (E-nummers) zoals conserveermiddelen in vlees en kaas.

 

Is nitraat gevaarlijk?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: het laatste woord over nitraat is nog niet gesproken of beter gezegd geschreven in de wetenschappelijke literatuur. Oftewel, er is geen eenduidige visie. Er zijn zowel artikelen die het gevaar van nitraat benadrukken als artikelen die de gezondheidsvoordelen prijzen.
 

Gezondheidsnadelen

Het gevaar van nitraat zit hem waarschijnlijk vooral in het feit dat deze stof door het lichaam uiteindelijk kan worden omgezet in zogeheten nitrosomines2. Nitrosomines kunnen de celdeling van het lichaam beïnvloeden en mutaties (oftewel afwijkingen) in genen veroorzaken2. Zo kan bijvoorbeeld kanker ontstaan2.

Gezondheidsvoordelen

Er kunnen echter ook gunstige effecten van nitraat benoemd worden. Zo draagt nitraat bij aan een lagere bloeddruk3 en een verhoogde afgifte van zuurstof4. De mechanismen voor hoe dit precies komt, zijn nog niet helemaal helder.

 

Oké, maar wat dan nu?

Zowel in de literatuur als door het Nederlandse Voedingscentrum wordt aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat (3,7 mg/kg) overschreden wordt door het eten van groenten en fruit4. Je kan dus gerust nitraatrijke groente zoals bietjes, spinazie en andijvie aan je kindje geven! Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat je nitraat niet in geconcentreerde vorm of in extreem hoge hoeveelheden moet geven. Variatie in het voedingspatroon van je kleintje is dan ook erg belangrijk. Vind je het lastig om variatie aan te brengen? Lees dan deze blog: eat the rainbow: waarom het eten van verschillende kleuren groenten en fruit belangrijk is voor je kindje.

Verder geeft het Voedingscentrum als advies om geen flesvoeding te maken van water uit privébronnen, om de nitraatinname bij baby’s te beperken.

Mama Deli

Bij Mama Deli weten we dat we met een kwetsbare doelgroep te maken hebben, namelijk de allerkleinsten. Alles moet dus perfect zijn! Wij hebben daarom bijvoorbeeld onze rode biet  laten testen op de hoeveelheid nitraat. Daarin blijkt circa 1,010 mg/kg nitraat te zitten. Als je dit vertaalt naar bijvoorbeeld het tussendoortje rode biet mango, dan zit daar circa 0,035 mg nitraat in uit de rode biet. Dat is dus ver beneden de ADI! Wil jij ook het Mama Deli assortiment voor je kleintje bestellen? Dat kan hier: babyvoeding kopen.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.

 

Referenties

1 Hord, N. G., Tang, Y., & Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. The American journal of clinical nutrition90(1), 1–10.

2 Stayner, L. T., Schullehner, J., Semark, B. D., Jensen, A. S., Trabjerg, B. B., Pedersen, M., Olsen, J., Hansen, B., Ward, M. H., Jones, R. R., Coffman, V. R., Pedersen, C. B., & Sigsgaard, T. (2021). Exposure to nitrate from drinking water and the risk of childhood cancer in Denmark. Environment international155, 106613.

3 Oliveira-Paula, G. H., Pinheiro, L. C., & Tanus-Santos, J. E. (2019). Mechanisms impairing blood pressure responses to nitrite and nitrate. Nitric oxide : biology and chemistry85, 35–43.

4 Zamani, H., de Joode, M. E. J. R., Hossein, I. J., Henckens, N. F. T., Guggeis, M. A., Berends, J. E., de Kok, T. M. C. M., & van Breda, S. G. J. (2021). The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Critical reviews in food science and nutrition61(5), 788–804.

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen