✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Hoe ga je om met snoepgoed tijdens Sinterklaas

Hoe ga je om met snoepgoed tijdens Sinterklaas?

De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan voor veel Nederlandse kinderen. November staat in het teken van het zetten van de schoen, terwijl "Sinterklaasje, kom maar binnen" door de schoorstenen schalt, met leuke cadeautjes en het letterlijk strooien van snoepgoed. Allemaal hartstikke leuk en gezellig, maar wat als je liever nog even wacht met al dat snoepgoed voor je kleintje? En hoe krijg je oma zover om nog even geen speculaas aan je baby te voeren? In de blog lees je hoe je omgaat met snoepgoed tijdens de feestdagen, maar ook wat voor effect zo'n bulk suiker nou eigenlijk heeft op het lichaam van je kleintje. En natuurlijk antwoord op de vraag: is suiker nou eigenlijk echt zo slecht?


Suiker verzwakt het immuunsysteem

Om kort door de bocht te antwoorden: ja, suiker is niet al te best. Natuurlijk is het lekker en "hoort" het erbij. Maar het gemiddelde Nederlandse kind krijgt veel te veel binnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 4 tot 9 jaar een extreem hoge suikerinname hebben: 19% van de totale energie-inname, welteverstaan, en dat is bijna twee keer zoveel als wordt aangeraden. (1) En dat is hartstikke zonde, want suiker is een lege energiebron: je lichaam denkt dat er iets binnenkomt, maar kan er vervolgens niets mee, waardoor het meer gaat willen eten. Daarbij verzwakt suiker het immuunsysteem (2), zorgt het voor een disbalans in de darmflora (3), leidt het tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (4) en verstoort het het verzadigingssysteem.


Psssst: wist je dat alle hapjes van Mama Deli zonder toegevoegde suikers zijn? Lees er meer over in deze blog!

Vanaf welke leeftijd start je met snoepgoed 

Natuurlijk ziet het er schattig uit als je een baby op een speculoosje ziet sabbelen, maar tot en met twee jaar geef je je kindje liever nog helemaal geen snoepgoed. Ze vragen er nu ook nog niet naar, dus dat is een makkie voor jou! Nu alleen opa en oma nog in toom houden ;) Vanaf 2,5 tot 3 jaar begint de interesse te komen. Kijk of je het zo lang mogelijk kunt uitstellen! Leg opa en oma uit dat je weet dat het vanuit goede bedoelingen komt, maar:

  • Er in de jaren '80 nauwelijks overgewicht voorkwam, terwijl nu 15% van de kinderen last heeft van overgewicht.
  • Nieuwe inzichten laten zien dat suiker meer is dan alleen een dikmaker.
  • Slechte voeding kan leiden tot verstoringen van het immuunsysteem en de hersenen. (5)
  • Verwennen niet alleen zit in snoepgoed, maar ook in aandacht en samen avonturen beleven.

Je weet nu wat suiker met je kleintje doet, maar hoe ga je ermee om? Check de volgende 9 tips!


1. Maak duidelijke afspraken

Leg uit dat het leuk is om snoep te krijgen en dat al het eten lekker is. Snoepgoed hoort erbij en dit eten we af en toe. Het kan helpen om het snoepgoed te verzamelen in een speciaal snoeptrommeltje: hier mag je kind dan elke dag 1, 2, 3, 4 of 5 snoepjes, afhankelijk van wat jij acceptabel vindt.

2. Zorg voor een goede balans

Denk aan de 80/20-regel. De basis is voedzaam, de overige 20% is wat je kindje buitenshuis te eten krijgt. Het is oké dat je kindje tijdens feestdagen, verjaardagen en vakanties wat meer snoepgoed eet dan normaal. Zolang de basis goed is, kan een kinderlijfje een uitschieter af en toe echt wel aan.

3. Combineer snoepgoed met eiwitten en vetten

Suiker zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel met alle nadelen van dien. Maar wist je dat je dit proces kunt omzeilen door suikerrijke voeding te combineren met eiwitten en vetten? Dit zorgt, naast een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, ook voor dat je kindje sneller en langer verzadigd is (win-win). Dit kun je doen door de snoepjes aan te bieden op een monkey platter in combinatie met voedingsmiddelen die eiwitten en vetten bevatten, zoals bijvoorbeeld een gekookt eitje, een paar nootjes, een linzenwafel met notenpasta, een plakje kipfilet of een blokje kaas.

4. Introduceer gezonde alternatieven

Maak het leuk om ook gezonde snacks te genieten. Je kunt bijvoorbeeld een “gezonde snoeppot” maken met gedroogd fruit, noten of zelfgemaakte energieballetjes. Draai jij je hand niet om voor een middagje in de keuken? Plan dan een gezellig middagje in om samen met je kinderen gezonde kruidnoten te bakken. Dit is een ontzettend simpele en gezellige, voedzame snack! Bekijk ook zeker onze blog met gezonde snacks voor je kindje

5. Plan snoepmomenten in

In plaats van het snoepgoed zomaar aan te bieden, kun je specifieke momenten inplannen waarop kinderen mogen snoepen. Dit helpt om de spanning te verminderen en zorgt ervoor dat ze weten wanneer ze iets lekkers kunnen verwachten.

6. Leer het belang van delen

Sinterklaas draait niet alleen om krijgen, maar zeker ook om geven. Moedig je kinderen aan om hun snoepjes te delen met vrienden en familie. Dit is niet alleen superleuk, maar het leert ze ook over gulheid en samen plezier maken. 

7. Blijf positief, ook als het een keer niet goed gaat

Als je kinderen een keer meer snoep eten dan afgesproken, blijf dan vooral positief. Focus op het goede gedrag en geef ze een duwtje in de rug om de afspraken in de toekomst weer na te leven. Maak van deze momenten leuke leermomenten, zonder dat het een negatieve ervaring wordt. Zo houden ze de lol erin en leren ze ook nog iets voor later.

8. Bied snoep neutraal aan

Let erop dat je snoep niet alleen bestempelt als ‘lekker’; àl het eten is lekker. Leg ook geen te grote nadruk op gezond en ongezond. En als laatste: bied snoep liever niet aan nadat kinderen groente hebben gegeten. Snoep is geen beloning, maar hoort er gewoon bij. Door alle voeding zo neutraal mogelijk aan te bieden, pluk je de vruchten op de lange termijn.

9. Geniet van het feest

Bovenal, zorg ervoor dat jullie als gezin volop genieten van het feest. Het draait allemaal om samen zijn, plezier maken en het creëren van mooie herinneringen. Het snoepgoed is natuurlijk een leuk onderdeel van het feest, maar de echte magie zit in de gezelligheid en de mooie momenten die jullie samen delen. 

Wil je meer weten over gezonde babyvoeding en onze producten? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!


BRONNEN

1 https://www.vakbladvroeg.nl/jonge-kinderen-eten-twee-keer-zoveel-suiker-als-aanbevolen/

2 Does Sugar Intake Suppress Your Immune System

Tzenios, Nikolaos.   Charisma University ProQuest Dissertations & Theses,  2020. 30313834

3 Effects of Whole-Grain and Sugar Content in Infant Cereals on Gut Microbiota at Weaning: A Randomized Trial

4 Holesh, J. E., Aslam, S., & Martin, A. (2021). Physiology, Carbohydrates. In StatPearls. StatPearls Publishing.

5 Jacques, A., Chaaya, N., Beecher, K., Ali, S.A., Belmer, A., & Bartlett, S. (2019). The impact of sugar consumption on stress driven, emotional and addictive behaviors. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 103, 178-199.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen