✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Hoe stimuleer je het eten van stukjes bij je kindje?

Bij Mama Deli kiezen we voor een geleidelijke opbouw van stukjes leren eten. De 4+ maanden maaltijden zijn daarom glad gepureerd, de 8+ maanden maaltijden hebben een iets grovere structuur en de 12+ maanden maaltijden zijn grof gemalen. Maar wat nu als je kleintje grovere maaltijden niet wil eten? In deze blog lees je 5 tips van kindervoedingscoach Dr. Femke die antwoord geven op de vraag ‘hoe stimuleer je het eten van stukjes bij je kindje?’.

Waarom is stukjes leren eten belangrijk?

Stukjes eten is belangrijk omdat dit kauwbewegingen in de mond stimuleert. Die kauwbewegingen vormen een belangrijke eerste stap in de vertering van eten1. Door te kauwen wordt eten namelijk in kleine voedseldeeltjes opgebroken en gemengd met speeksel1. In speeksel zitten vervolgens spijsverteringsenzymen die nodig zijn om het eten af te breken1. Wist je dat kauwen ook tot meer speeksel leidt?1 Kauwen is dus echt een belangrijk onderdeel van de spijsvertering van je kleintje.

 

 

Maar wat nu als stukjes eten niet lukt?

Kinderen hebben geen tanden en kiezen nodig om goed te kunnen kauwen. Je kleintje kan het eten namelijk perfect fijnmalen met de kaken. Merk je dat het (leren) kauwen desondanks niet zo lekker gaat bij je kindje? Dan volgen hier 5 tips om stukjes leren eten te stimuleren:

1. Doe het voor

Jij bent de spiegel van je kleintje. Geef daarom het goede voorbeeld! Hoe je dat doet? Maak bijvoorbeeld een dipsausje zoals humus of tzatziki. Dip hier samen met je kindje grotere stukjes eten in die je daarna opeet. Komkommer leent zich hier bijvoorbeeld perfect voor! Het geeft niet als het bij je kindje in het begin alleen bij dippen blijft. Ook dat helpt bij leren eten! Je kan daarnaast vragen of je kleintje jou een hapje wilt geven. Zo kan je lol maken en het goede voorbeeld geven combineren.

2. Stop voedsel aan de zijkant van het mondje

Om goed te kunnen kauwen moet je kindje het stukje eten eerst naar de zijkant van de mond brengen. Vervolgens kan je kleintje met de kaakranden het eten fijnkauwen. Voor sommige kindjes is die eerste stap (het naar de zijkant brengen van het eten) het moeilijkst. Je kan je kleintje dan helpen door bij het geven van zachte stukjes eten, dit voedsel direct aan de zijkant van het mondje te plaatsen. Zo kan je kindje toch oefenen met kauwen.

3. Laat je kindje zelf eten en geef grote stukken

Ook je kindje zelf laten eten kan helpen om stukjes te leren eten. Kindjes kunnen dan namelijk zelf op ontdekkingsreis gaan. Haal wel een eventueel vloerkleed onder de tafel weg, want vies wordt het ongetwijfeld. Geef als je kleintje zelf eet vooral grote stukken voedsel (ter grootte van een knuistje). Grote stukken kunnen net wat interessanter zijn om te onderzoeken dan een stukje ter grootte van een dobbelsteen. Ook kan je kleintje het beter vasthouden en is het verstikkingsgevaar kleiner.

4. Geef groente en fruit in felle kleuren

Verder kan het gebruik van felle kleuren helpen! Denk maar eens aan speelgoed. Kindjes kiezen nooit die mooie pastelkleurtjes die zo mooi in je interieur passen. Dus leg eens stukjes felrode paprika, pompoen, gele wortel, rode biet, broccoli, avocado en zwarte olijven (zonder pit!) op een bordje. Je zal zien dat je kleintje vast iets van deze ingrediënten probeert. De genoemde ingrediënten zijn trouwens niet zomaar uit de lucht gegrepen.😉 De ideale maaltijd van kinderen blijkt namelijk uit 7 verschillende ingrediënten en 6 verschillende kleuren te bestaan2!

5. Stel je verwachtingen bij

Leren eten kost tijd. Pas je verwachtingen hierop aan. Oefen verder geen druk uit maar blijf de stukjes gewoon aanbieden. Het komt meestal vanzelf goed.

Preverbale logopedie

Wil je kindje na deze tips nog steeds geen stukjes eten? Neem dan contact op met een preverbale logopedist. Preverbale logopedisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen. Zij kunnen jou en je kleintje dan ook perfect helpen. Op de site Preverbale Logopedie (nvpl.nl) kan je een preverbale logopedisten bij jou in de buurt vinden.

Mama Deli babyvoeding

Zoals aangegeven is de structuur van de Mama Deli maaltijden volledig afgestemd op de eetontwikkeling van kinderen. Benieuwd naar ons lekkere aanbod? Je vindt het Mama Deli assortiment hier: babyvoeding kopen.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.


Referenties:

1 Pedersen, A., Sørensen, C. E., Proctor, G. B., & Carpenter, G. H. (2018). Salivary functions in mastication, taste and textural perception, swallowing and initial digestion. Oral diseases24(8), 1399–1416.

Zampollo, F., Kniffin, K. M., Wansink, B., & Shimizu, M. (2012). Food plating preferences of children: the importance of presentation on desire for diversity. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992)101(1), 61–66.

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen