✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

7 Tips voor langzame eters

Duren de maaltijden bij jullie thuis ook eindeloos lang omdat je kleintje zo langzaam eet? Dan vraag je je vast wel eens af of dit normaal is en vooral wat werkt op die momenten. Moet je jouw kindje alle tijd geven en gewoon wachten tot hij klaar is? Of is het juist goed om ondersteuning te bieden, zodat jouw kindje de maaltijd sneller opeet? Orthopedagoog Loes Waanders vertelt het je in deze blog.

Waarom eet mijn kind zo langzaam?

Wat vaak wordt vergeten, is dat eten echt een vaardigheid is die kinderen moeten leren en waar een kind gemiddeld twee jaar voor nodig heeft1. Het vraagt tijd en aandacht omdat het zowel een combinatie is van motoriek, prikkelverwerking, cognitie en emotie. Veel jonge kinderen doen dan ook langer over de maaltijd dan volwassen. Het heeft onder andere te maken met het gegeven dat ze moeten wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor afleiding en vooral bij de avondmaaltijd speelt ook vermoeidheid vaak een rol.

Wat is “normaal”?

Veel ouders willen graag weten wat voor kinderen de ‘normale’ duur is om hun eten op te eten. De eetstijl verschilt echter per kind en het moment van de dag. In het algemeen zie je dat de spanningsboog bij jonge kinderen tijdens de maaltijd na circa twintig minuten afneemt. Kijk hierbij uiteraard naar wat jouw kind aankan, maar de maaltijd afronden na twintig tot dertig minuten kan helpen om het eetmoment gezellig te houden.

Langzaam eten heeft ook een voordeel

Zowel voor volwassenen als kinderen geldt dat langzamer eten ervoor zorgt dat je met meer aandacht eet waardoor je beter in staat bent om te signaleren wanneer je verzadigd bent. Een studie uit Singapore onder vier- en vijfjarigen liet zien dat hoe langzamer kinderen eten, hoe lager hun gewicht. De hele snelle eters hadden daarentegen een hoger vetpercentage2.

Wat kun je als ouder doen?

Uitgaande van een ‘normale’ eetontwikkeling, die uiteraard bij elk kind anders verloopt, weten we dat het langzaam eten vaak een fase is. Maar voor ouders is het alsnog fijn om tips te ontvangen hoe je hiermee omgaat. Hieronder lees je daarom 7 praktische tips die jou kunnen helpen.

Tips van Loes:

  1. Beperk afleiders zoveel mogelijk, denk aan een tv of radio die tijdens de maaltijd aanstaat of speelgoed wat binnen handbereik ligt.
  1. Vermijd labelen, vooral waar je kind bij is. Benoem je regelmatig tegen je partner ‘dat jullie kindje zo’n langzame eter is’, dan zet je het eigenlijk al vast voor jezelf maar ook voor jouw kind. Vertrouw erop dat dit een fase is en het op den duur vanzelf beter gaat.
  1. Focus op de sfeer aan tafel in plaats van op het eettempo. Bijvoorbeeld door samen de dag na te bespreken in plaats van te benoemen dat je kindje zo langzaam eet. Hierdoor zorg je ervoor dat het eetmoment een gezellig moment blijft.
  1. Maak de tijd visueel. Bijvoorbeeld door een timer op tafel te zetten of je mobiel als timer te gebruiken. Zo ziet jouw kind hoelang de maaltijd duurt en hoeveel tijd hij heeft om het eten op te eten.
  1. Kondig twee keer aan dat je (bijna) gaat afronden. De eerste keer bijvoorbeeld 5 minuten voordat je start met afruimen en vervolgens 1 minuut voor afloop nog een keer. Benoem ook wat je dan gaat doen: dus het eten afruimen. Hierdoor blijf je voorspelbaar en geef je haar de mogelijkheid om nog wat te eten.
  2. Heb geduld en vertrouw erop dat smaken en variatie in eten belangrijker zijn dan hoeveelheden3. Probeer het dus echt los te laten, dit gaat vaak makkelijker wanneer je weet dat je je minder druk hoeft te maken om de hoeveelheden*.
  1. Een valkuil kan zijn om het volledig over te nemen door bijvoorbeeld jouw kindje te voeren. Jonge kinderen beschikken namelijk over een zelfregulatiemechanisme. Dat betekent dat ze goed in staat zijn om zelf aan te voelen hoeveel ze nodig hebben. Probeer jouw kindje daarom zoveel mogelijk zelf te laten eten.

      *Bij het overgrote deel van de kinderen is het langzaam eten een fase die vanzelf weer overgaat. Spelen de zorgen al langere tijd, heb je vermoedens van onderliggende problematiek of heeft er in het verleden een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden zoals een ziekenhuisopname of ernstige reflux wat het eten mogelijk beïnvloedt? Raadpleeg dan een professional die met jullie mee kan kijken. Denk aan een diëtiste, IMH specialist of neem contact op met de huisarts.    

      REFERENTIE

      Vakblad vroeg: Kind heeft twee jaar nodig om te leren eten (2017).

      Forde, C., Fogel, A., McCrickerd, K. “Children's Eating Behaviors and Energy Intake: Overlapping Influences and Opportunities for Intervention, 2019.

      Birch LL et al. Learning to eat: birth to age 2y. Am J Clin Nutr 2014.

       

      HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

      Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
      Oudere berichten
      Nieuwere berichten
      Sluit

      Jij bent onze Valentijn!

      Vandaag 14% korting met code: LOVE14

      Bekijk de locaties

      Age verification

      By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

      Zoek

      Toegevoegd aan winkelwagen