✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Welke babyvoeding bij obstipatie?

Help, je kindje zit verstopt! Zo sneu om je kleintje hard te zien werken en dat er dan alsnog geen ontlasting uitkomt of slechts hele kleine keuteltjes. Gelukkig zijn er een aantal voedingsmiddelen die bij kunnen dragen aan een soepelere ontlasting van je kleintje. Wil je weten welke babyvoeding bij obstipatie kan helpen? Lees dan snel verder.

Wat is obstipatie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nu eigenlijk obstipatie? Er is sprake van obstipatie als je kindje veel moeite heeft met poepen en een onregelmatig ontlasting ritme heeft. Bij obstipatie lukt het dus niet goed om de ontlasting uit het lichaam te krijgen. Daar waar mooie poep vrijwel moeiteloos uit het lichaam gaat, moet je kindje nu heel hard werken. Waar komt dat door?
 

The usual suspects: vezels, vocht en vetten

Bij obstipatie is er meestal een tekort aan (één van de volgende) drie dingen: vezels, vocht en/of vetten.

Vezels:

Vezels dragen bewezen bij aan de stoelgang. Dat doen zij op verschillende manieren. Zo verhogen vezels de hoeveelheid ontlasting en versnellen daarmee het vervoer van de ontlasting door de dikke darm1. Ook voeden vezels darmbacteriën die vervolgens zuren produceren die de darmspieren stimuleren1.

Tip: geef je kindje vooral lekker de vezels uit groente (bijvoorbeeld broccoli, wortel) en fruit (zoals pruim, appel met schil, groene kiwi). Je vindt vezels ook in volkoren granen en peulvruchten, maar de hoeveelheden hierin kunnen voor de allerkleinsten juist weer nog wat te heftig zijn om te verteren. Dat gaat steeds beter tussen de 8/9 maanden en 2 jaar2,3. Bouw deze vezels dus langzaam op.

Vocht:

Vocht draagt ook bij aan een betere stoelgang1. Als je kleintje te weinig drinkt, dan wordt er namelijk vocht onttrokken aan de ontlasting2. Het resultaat: harde en droge poep die er moeilijk uitkomt.

Tip: geef je kleintje vanaf 6 maanden daarom voldoende vocht via melkvoedingen, water en eten.

Vetten:

Vetten dragen bij aan soepelere ontlasting1. Hoewel vetten vaak in een slecht daglicht staan, zijn de juiste vetten essentieel voor een goede gezondheid van je kleintje4.

Tip: geef je kleintje voldoende gezonde vetten zoals olijf(olie), avocado, cacao, noten, pitten en zaden.

Dus… welke babyvoeding bij obstipatie?

Ons advies is om je kindje eigenlijk altijd – en vooral bij obstipatie – voldoende groente, fruit, peulvruchten (rustig opgebouwd vanaf 8 maanden), volkoren granen (rustig opgebouwd vanaf 8 maanden), water en gezonde vetten te geven. Heeft je kindje desondanks langduriger last van obstipatie? Neem dan contact op met je huisarts.
 

Mama Deli babyvoeding en obstipatie

Alle Mama Deli maaltijden, tussendoortjes en havermoutjes zijn rijk aan groente, fruit en vanaf 8+ maanden ook aan volkoren granen. De gerechten van Mama Deli bevatten dan ook allemaal voedingsvezels. Hoeveel vezels elk gerecht bevat, kun je in de voedingswaardetabel op het etiket lezen. Ook bevatten de producten van Mama Deli altijd een eenheid vet. Je kunt de babyvoeding van Mama Deli dan ook gerust bij obstipatie geven. Probeer dan zo veel mogelijk te variëren in de gerechten die je aanbiedt. Je vindt de Mama Deli producten hier: babyvoeding kopen.

Heb jij Mama Deli al geprobeerd?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.

 

Referenties

1 Bae, S.H. (2014). Diets for constipation. Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, 17(4), 203-208.

2 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry29(6), 1119-1123.

O’Donnell, M.D. & Miller, N.J. (1980). Plasma pancreatic and salivary-type amylase and immunoreactive trypsin concentrations: variations with age and reference ranges for children. Clinica Chimica Acta104(3), 265-273.

4 Gottenbos, N. 2018. De Poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B.V.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen