De maaltijden van Mama Deli worden met de grootste zorg ontwikkeld door een team vol experts. Zo zorgt een chef-kok voor de lekkerste smaakcombinaties en letten voedingsdeskundigen onder andere op de voedingswaarden en samenstelling van ieder hapje. We kijken echter naar nog veel meer punten tijdens de productontwikkeling en daarom vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke in deze blog je graag meer over waar we bij de samenstelling van de Mama Deli maaltijden nu eigenlijk allemaal op letten.
Smaak
Allereerst letten we bij de samenstelling van de Mama Deli maaltijden op smaak, want we willen natuurlijk dat jouw kleintje de lekkerste smaaksensaties kan ervaren. Wat wij allemaal precies doen op het gebied van smaak?
- We kijken naar welke smaakcombinaties goed bij elkaar passen.
- We stomen ingrediënten (in plaats van ze te koken), zodat de pure smaken van deze ingrediënten ook na bereiding zo goed mogelijk behouden blijven1 en je kleintje de échte smaak van groente leert waarderen. We zijn ervan overtuigd dat dit bij kan dragen aan een soepele overgang bij het mee-eten met de pot.
- We laten alle nieuwe maaltijden altijd eerst uitvoerig op smaak testen door een testpanel van allemaal kleine kritische smulpaapjes.
Je kan er dus vanop aan dat een nieuwe smaakcombinatie van Mama Deli alleen wordt gelanceerd als deze heerlijk smaakt.😉
Vertering
Naast smaak letten we bij het samenstellen van de maaltijden ook op wat je kindje op dat moment goed kan verteren. Ingrediënten die veel koolhydraten/vezels bevatten, zijn op jonge leeftijd namelijk nog moeilijk te verwerken voor je kleintje. Daarvoor heeft je kleintje het verteringsenzym amylase nodig en kinderen maken pas in de periode tussen 8-9 maanden en 2 jaar daar steeds meer van aan2,3. Daarom bouwen we de hoeveelheid koolhydraten/vezels langzaam op per leeftijdscategorie.
Voedingsstoffen
Ook letten we bij de samenstelling van Mama Deli maaltijden op de voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft. Qua voedingsstoffen is het allereerst belangrijk dat kinderen voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgen4,5. Dat zijn namelijk de bouw- en brandstoffen die nodig zijn om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Met de Mama Deli maaltijden krijgt je kindje van elk van deze drie voedingsstoffen wat binnen.
Daarnaast is het belangrijk dat je kleintje voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt4. Daarom:
- Vormen groente en fruit altijd het uitgangspunt bij de samenstelling van iedere maaltijd;
- Worden ingrediënten altijd gestoomd en niet bijvoorbeeld gekookt, omdat je met stomen de meeste vitamines en mineralen behoudt6,7.
- Wordt alles na bereiding direct ingevroren zodat vitamines en mineralen zo optimaal behouden blijven8.
Tot slot worden vezels steeds belangrijker naarmate je kindje ouder wordt. Vezels zijn namelijk goed voor de darmwerking en een regelmatige stoelgang9. Daarom kiezen we bij de samenstelling van de Mama Deli maaltijden bewust voor het toevoegen van volkoren granen en natuurlijk voor veel groente en fruit.
Portiegrootte
Als laatst letten we bij het samenstellen van de Mama Deli maaltijden ook op portiegrootte. We zorgen er dus voor dat de maaltijd gemiddeld genomen genoeg eten bevat voor de leeftijd van je kleintje. Omdat het om een gemiddelde gaat, is het goed om de portie die je geeft altijd af te stemmen op de behoefte van je kindje (dat kan meer of minder dan 1 zakje zijn).
Mama Deli babyvoeding
Kort samengevat: waar letten we dus op bij het samenstellen van de Mama Deli maaltijden? Allereerst letten we op smaak. Daarnaast kijken we naar welke ingrediënten je kindje al goed kan verteren. Ook proberen we zoveel mogelijk voedingsstoffen in de maaltijd te vertegenwoordigen. En tot slot letten we op hoeveel voeding je kleintje nodig heeft. Ben je benieuwd geworden naar het Mama Deli assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.
HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?
Referenties
2 Gillard, B.K., Simbala, J.A. & Goodglick, L. (1983). Reference intervals for amylase isoenzymes in serum and plasma of infants and children. Clinical Chemistry, 29(6), 1119-1123.
3 Peyrot des Gachons, C., & Breslin, P.A. (2016). Salivary amylase: digestion and metabolic syndrome. Current Diabetes Reports, 16(10), 102.
9 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 27 februari 2023, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.