✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Babyvoeding zonder toegevoegd suiker

Bij Mama Deli voegen we heel bewust geen onnodige ingrediënten toe aan onze producten, zoals toegevoegd suiker. Ben je benieuwd waarom wij dit niet doen? Of wil je weten wat er in het lichaam van je kleintje gebeurt na een suikerboost? Dr. Femke legt het je allemaal uit in deze blog.

De suikerachtbaan

Stel je bent gezellig met je kindje een dag naar een pretpark waar onder andere een achtbaan is en een treintje dat door het park rijdt. Je kindje heeft nog een beetje trek dus voordat jullie kiezen waar jullie als eerste in zullen gaan, geef je nog iets te eten. Waarschijnlijk had je nooit verwacht dat deze eetkeuze uiteindelijk bepaalt in welke attractie jullie gaan! Dit zit zo:

Je kleintje krijgt iets suikerrijks: huppakee, je kindje is daarmee in het karretje van de achtbaan gesprongen. Dit karretje heet ook wel de bloedsuikerspiegel en roetsjt in een sneltreinvaart omhoog. Man wat heeft die suiker een snelle energie gegeven!

Maar ojee, al snel bereikt het karretje een gevaarlijk hoogtepunt waarbij de kans bestaat dat het van de achtbaan schiet. Gelukkig weet de achtbaan van dit gevaar. Daarom krijgt karretje bloedsuikerspiegel onmiddellijk het stofje insuline waarmee het weer naar beneden kan.

Door insuline roetsjt het karretje weer in een sneltreinvaart naar beneden. Maar och, doordat het net zo gevaarlijk was daarboven en er snel gehandeld moest worden, zat er meer insuline in het bakje dan dat er eigenlijk nodig was. Het gevolg: karretje bloedsuikerspiegel heeft geen energie meer om uit het dal te komen. Het is moe en heeft echt wat suikerrijks nodig om weer verder te kunnen rijden. Maar door iets suikerrijks te eten begint de hele rit opnieuw en is de volgende looping alweer in zicht.
 

In andere woorden:

Suiker laat de bloedsuikerspiegel van je kleintje snel stijgen (hallo energie voor tien!)1, maar daarna ook weer hard dalen. Dit heeft moeheid, chagrijnigheid en ‘angry hungry’ tot gevolg2. Die achtbaan is voor een keer niet erg. Maar als deze bloedsuikerschommelingen regelmatig voorkomen, raakt het lichaam uit balans en ontstaat het risico op onder andere overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten3. Ook leidt te veel suiker eten tot veranderingen in het brein en dat heeft weer gevolgen voor emoties (en daarmee ook voor gedrag)4.

Als je daarentegen je kleintje eten geeft dat vrij is van toegevoegde suikers, dan is de bloedsuikerspiegel veel stabieler. Een beetje zoals een treintje dat op een rustig ontspannen tempo het hele attractiepark laat zien.
 

80/20-regel

Betekent dit dat je kleintje nooit meer suikerrijke producten mag? Geen zorgen, daar komt de 80/20-regel om de hoek. Deze regel houdt in dat als de basis (80%) van het eten ‘voedend’ (en dus vrij van toegevoegde suikers) is, er ook (20%) ruimte ontstaat voor eten dat ‘vullend’ is.

Babyvoeding zonder toegevoegd suiker van Mama Deli

Mama Deli wil ieder kind een goede start geven en voegt daarom geen suikers toe aan haar producten, zoals de Mama Deli tussendoortjes en havermoutjes. Er wordt alleen gebruik gemaakt van fruitsuikers die al van nature in het fruit aanwezig zijn. Wil jij voor je kleintje ook een goede start? Koop de Mama Deli babyvoeding hier: babyvoeding kopen of bij de Albert Heijn bij jou in de buurt!

Referenties

1 Holesh, J. E., Aslam, S., & Martin, A. (2021). Physiology, Carbohydrates. In StatPearls. StatPearls Publishing.

2 Eckert-Norton, M., & Kirk, S. (2013). Non-diabetic hypoglycemia. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 98(10), 39A–40A.

3 Paglia L. (2019). The sweet danger of added sugars. European journal of paediatric dentistry20(2), 89.

4 Jacques, A., Chaaya, N., Beecher, K., Ali, S.A., Belmer, A., & Bartlett, S. (2019). The impact of sugar consumption on stress driven, emotional and addictive behaviors. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 103, 178-199.

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen