Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie wonder! Hopelijk gaat alles goed en kunnen jullie lekker van elkaar genieten.
Uit eigen ervaring weten we dat het krijgen van een kleintje vaak hele nieuwe vragen met zich meebrengt, waar je soms nog nooit eerder over nagedacht hebt. Zo vraag je je vast ook af wat en hoeveel je baby nu eigenlijk moet eten.
Bij Mama Deli helpen wij ouders graag verder met deze en vele andere voedingsvragen. Daarom heeft kindervoedingscoach Dr. Femke voor iedere maand een handig voedingsschema opgesteld en kan je voor overige tips en tricks (bijvoorbeeld over de eerste hapjes) bij onze blogs terecht.
Ben je benieuwd naar waar jouw baby van 0 maanden behoeften aan heeft? Lees dan snel verder.
MELKVOEDINGEN VOOR EEN BABY VAN 0 MAANDEN
Melkvoedingen zijn de allerbelangrijkste voedingsbron voor je baby van 0 maanden oud. Maar hoeveel melkvoedingen mag je aan je kleintje geven? Dat hangt ervan af of je borst- of flesvoeding geeft.
Geef je borstvoeding?
Dan kun jij je kindje op verzoek voeden. Dat betekent dat zodra je merkt dat je baby trek heeft (bijvoorbeeld als hij je tepel gaat zoeken of op zijn handje sabbelt), je hem aan je borst kan leggen. Als het goed is, heeft de kraamverzorgende laten zien hoe je het aanleggen van je kleintje het beste kan doen. Een paar tips:
- Begin iedere nieuwe voeding aan de andere borst. Je wisselt links en rechts dus af. Meestal kan je aan de hand van de stuwing voelen welke borst aan de beurt is. Is dat niet het geval, dan is het handig om je voedingen bijvoorbeeld op een notitieblokje of in een borstvoedingsapp bij te houden.
- Lukt het niet goed met de borstvoeding en zou je hulp willen gebruiken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Zij helpen je graag op weg.
- Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen! Een glas water, ontspannen houding en eventueel wat ondersteunende kussens tijdens het voeden kan je waarschijnlijk goed gebruiken.
Geef je flesvoeding?
Dan kan jij je baby circa 6 à 7 flesvoedingen per dag aanbieden. Over het algemeen wordt 150 ml/cc per dag per kg lichaamsgewicht als richtlijn gehanteerd1. Weegt je kindje dus bijvoorbeeld 3500 gram, dan drinkt je kleintje (3,5 x 150 ml / 7 =) 75 ml melk per voeding (of 90 ml bij 6 voedingen). Dit is slechts een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met de kraamverzorgende, verloskundige of het consultatiebureau. Een paar tips:
- Genoeg is genoeg; de fles hoeft niet leeg. Zo houd je het verzadigingssignaal van je baby intact.
-
Vergeet niet om tijdens het voeden goed voor jezelf te zorgen: ga lekker ontspannen zitten (eventueel met behulp van ondersteunende kussens) en schenk ook voor jezelf wat te drinken in.
OVERIGE BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN VOOR EEN BABY VAN 0 MAANDEN
Naast melkvoedingen zijn ook vitamine D3, vitamine K en omega-3 en -6 belangrijke voedingsstoffen voor je kindje. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.
Vitamine D3
Vitamine D3 is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid, immuunsysteem en celgroei2. Omdat vitamine D3 vooral wordt aangemaakt door blootstelling aan direct zonlicht en dit voor baby’s wordt afgeraden, is suppletie van vitamine D3 belangrijk. Suppletie betekent dat je de vitamine D3 toevoegt aan het voedingspatroon van je kindje.
Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zit daar de benodigde 10 mcg vitamine D3 vaak al in (check hiervoor het etiket). Maar bij borstvoeding is het goed om 10 mcg vitamine D3 apart te geven. Omdat vitamine D3 een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je de vitamine het beste (in één keer) direct na de ochtendvoeding geven.
Vitamine K
Vitamine K draagt bij tot een normale bloedstolling3, 4. Omdat 1 op de 5000 kinderen het risico loopt op een tekort aan vitamine K, wordt geadviseerd om 150 mcg vitamine K per dag te suppleren vanaf de 8e dag na de geboorte3. Dit geldt alleen voor kinderen die borstvoeding krijgen, bij flesvoeding zit de benodigde vitamine K er vaak al in (check hiervoor het etiket). Omdat vitamine K een vetoplosbare vitamine is (oftewel er is vet nodig om de vitamine goed in het lichaam op te nemen), kan je vitamine K het beste direct na de voeding geven, samen met (de hierboven beschreven) vitamine D3.
Omega-3 en omega-6
Ook omega-3 (alfolinoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn belangrijke voedingsstoffen voor je baby. Ze worden ook wel ‘essentiële vetzuren’ genoemd, omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het is dus ‘essentieel’ om deze te eten (ook voor volwassenen). Waarom zijn omega-3 en omega-6 belangrijke voedingsstoffen voor je baby?
- Essentiele vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen5, 6, 7, 8.
- DHA (= omega-3) helpt om normaal te kunnen zien en het draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie4.
Als je kindje flesvoeding krijgt, dan zijn daar meestal de vetzuren DHA (= docosahexaeenzuur) en AA (= arachidonzuur)9 aan toegevoegd. Check hiervoor het etiket. Borstvoeding bevat daarentegen van nature verschillende omega-3 en omega-6 vetzuren8. De hoeveelheid kan fluctueren afhankelijk van de voeding van de moeder. Vul daarom als mama je voorraden altijd goed aan, bijvoorbeeld door 2 à 3 keer per week vette (wilde) vis te eten (= omega-3). Lukt dat niet, gebruik dan suppletie in de vorm van visolie of (vegan) algenolie. Volg hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Omega-6 krijgen we vaak meer dan genoeg binnen, dus dit hoef je niet apart in te nemen.
VOORBEELD DAGMENU VOOR EEN BABY VAN 0 MAANDEN
Het dagmenu van je kleintje bestaat enkel en alleen uit melkvoedingen, eventueel aangevuld met suppletie van vitamine D3 en K. Qua tijden zou het dagmenu er zo uit kunnen zien:
- Ontbijt (07.00 uur): borst- of flesvoeding.
- + 10 mcg vitamine D3 (bij borstvoeding).
- + 150 mcg vitamine K vanaf dag 8 (bij borstvoeding).
- Lunch (11.00 uur): borst- of flesvoeding.
- Tussendoor (14.00 uur): borst- of flesvoeding.
- Warme maaltijd (17.00 uur): borst- of flesvoeding.
- Voor het slapen gaan (20.00 uur): borst- of flesvoeding.
- Late avond (00.00 uur): borst- of flesvoeding.
-
Nacht (04.00 uur): borst- of flesvoeding.
OOK INTERESSANT
- Vond je dit voedingsschema handig en ben je ook al benieuwd hoe het voedingsschema van je baby de volgende maand eruitziet? Bekijk dan het voedingsschema voor baby's van 1 maand oud.
- Wil je liever een overzicht van alle voedingsschema’s? Die vind je hier: voedingsschema voor baby's.
- Ben je benieuwd naar welke producten Mama Deli aanbiedt? Je vindt een overzicht van alle producten hier: babyvoeding kopen.
REFERENTIES:
1 Centrum voor Jeugd en Gezin (2021). Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar.
2 Dharmarajan, T.S. (2021). Vitamin D. Geriatric Gastoenterology, 1-29.
3 Gezondheidsraad (2017). Vitamine K bij zuigelingen. Gezondheidsraad, Den Haag.
4 Keuringsraad, KOAG/KAG. (z.d.). Database claimsverordening. Geraadpleegd op 12 juni 2023, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase.