Iedere ouder wil natuurlijk dat zijn kind gezond opgroeit. Daarvoor zijn een aantal dingen belangrijk, waaronder gezond eten. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten? En, nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je kindje gezond eten ook lekker vindt? In deze blog vertelt kindervoedingscoach Dr. Femke hier meer over en deelt ze 5 tips om jouw kleintje te laten smullen van gezond eten.
Wat is gezond eten?
Variatie
Gezond eten betekent allereerst variëren in de voedingsmiddelen die je kindje krijgt. Dit is belangrijk, want door ingrediënten af te wisselen krijgt je kleintje verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. ’s Ochtends muesli, ’s middags een boterham en ’s avonds pasta lijkt gevarieerd, maar in de praktijk eet je kleintje dan drie keer achter elkaar tarwe. Probeer bij het variëren daarom naar de ingrediënten te kijken van de producten die je gebruikt. Als alternatief kun je bijvoorbeeld ’s ochtends een havermoutje aanbieden, ’s middags een spelt(zuurdesem)-boterham en ’s avonds pasta gemaakt van groente of peulvruchten. Zo heb je nog maar 1 tarwe moment op de dag over (namelijk de speltboterham)!
Bouw- en brandstoffen
Naast variatie hebben kleine kinderen twee dingen heel hard nodig: bouwstoffen en brandstoffen1,2. Bouwstoffen zijn belangrijk voor je kleintje om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Brandstoffen leveren je kleintje vooral energie. Die bouw- en brandstoffen krijgt je kindje binnen uit voeding. Het is daarom goed om bij maaltijden ervoor te zorgen dat zowel bouw- als brandstoffen vertegenwoordigd zijn. Maar waar zitten die bouw- en brandstoffen in? In koolhydraten, vetten en eiwitten (ook wel macronutriënten genoemd)1.
Enkele voorbeelden:
- Koolhydraten: groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen (zoals boekweit, zilvervliesrijst), zoete aardappel.
- Vetten: olijfolie, avocado, Griekse yoghurt (10% vet), kokos, rauwe cacao, noten, pitten, zaden, vette vis (zoals wilde zalm), (grasgevoerde) roomboter, ghee.
-
Eiwitten: gevogelte, ei, vis, zeevruchten, tempeh, noten, pitten, zaden, peulvruchten, quinoa, havermout, schapenyoghurt, Griekse yoghurt.
Hoe zorg je ervoor dat je kindje van gezond eten smult?
Tip 1: wees de inspiratie voor je kleintje
Jij bent de spiegel voor je kind. Geef daarom zelf het goede voorbeeld!
Tip 2: focus op dat wat goed gaat
Als je hoort: ‘niet aan de roze olifant denken’. Waar denk je dan aan? Precies, de roze olifant! Benoem daarom vooral de dingen die goed gaan. Dan blijft dat hangen!
Tip 3: creëer een gezonde thuisomgeving
Maak het jezelf makkelijker door alleen gezondere tussendoortjes en snacks in huis te halen. Dan is de verleiding om iets minder gezonds aan je kindje te geven een stuk kleiner. Voorbeelden van gezondere snacks zijn:
- Fruit
- Eitje
- >75% chocolade
- Snackgroente met dip zoals notenpasta of humus
- Mama Deli tussendoortjes
Tip 4: Maak gezond eten aantrekkelijk
Gezond eten heeft vandaag de dag niet echt een cool karakter. Hoogste tijd om dit imago te veranderen! Want hoe fijn is het als je kleintje zich helemaal in balans voelt door de juiste voeding? Om gezond eten nog net wat leuker te maken dan het is, hebben we een aantal tips:
- Maak leuke figuren van het eten. Pinterest is hiervoor je grootste vriend.
- Investeer in kinder-eetattributen. Vaak doet een nieuw bordje, bestek of drinkbeker echt wonderen!
- Ga aan de slag met een moestuintje. Hoe fantastisch is het als je kleintje zijn eigen eten kan zien groeien?!
Tip 5: Oefen er op los
Smaken accepteren en waarderen vragen héél veel oefenmomenten: tot wel 25-30 keer3! Zie het eten dan ook als een proeffestijn waarbij ieder hapje dat geproefd wordt, mooi is meegenomen.
Mama Deli babyvoeding
Met Mama Deli zijn we het landschap van babyvoeding hard aan het veranderen. We laten zien dat het anders kan en moet. Vriesverse babyvoeding vol groente en fruit wordt wat ons betreft de nieuwe standaard! Wil jij ook een gezonde hap aan je kleintje voorschotelen? Koop Mama Deli babyvoeding dan hier: babyvoeding kopen.