✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

Eat the rainbow: waarom het eten van verschillende kleuren groenten en fruit belangrijk is voor je kindje

Het eten van alle kleuren van de regenboog is één van de beste voedingstips die er is. Simpel gezegd betekent het dat je kindje iedere dag verschillende kleuren aan groente en fruit eet. Maar waarom zijn die kleuren nou zo belangrijk? Kindervoedingscoach Dr. Femke legt het je uit in deze blog.

Waarom de kleuren van de regenboog eten?

De belangrijkste reden om je kleintje qua eten alle kleuren van de regenboog te geven, is: variëteit. De regenboog telt namelijk een zee aan kleuren. Door deze kleuren als uitgangspunt bij de maaltijd te nemen, breng je automatisch variatie aan in het voedingspatroon van je kindje. Die variatie brengt op zijn beurt weer een schat aan verschillende vitamines en mineralen met zich mee en dat is wat je kleintje nodig heeft!

Maar wist je dat de kleuren op zichzelf ook gezondheidsvoordelen hebben?

De kleuren in groenten en fruit ontstaan door fytonutriënten. Dit zijn (bioactieve) stoffen die alleen in plantaardige voeding voorkomen1. Een voorbeeld van zo’n fytonutrient is ‘carotenoïden’, die voor de oranje kleur in wortels, pompoen en zoete aardappel zorgt.

Dat fytonutriënten gezondheidsbevorderende effecten hebben, staat buiten kijf. Hoe precies is alleen nog niet altijd volledig duidelijk.2 Wat we onder andere wel weten is dat ze een:

  • Natuurlijke antioxidanten werking Dat betekent dat ze vrije radicalen in het lichaam vangen (dit zijn onstabiele stofjes die schade kunnen veroorzaken).3
  • Gunstige werking op het voorkomen en beheersen van diabetes type 2 1,4
  • Ontstekingsremmend effect 5

Dat zijn hele mooie eigenschappen die groente en fruit alleen al door hun kleur dus hebben!

Nog een voordeel van kleur: kleur doet eten!

Wist je dat de ideale maaltijd van kinderen uit 7 verschillende ingrediënten en 6 verschillende kleuren bestaat?6 Voor volwassenen is dit anders, wij houden liever van 3 verschillende ingrediënten en kleuren op ons bord.6 Kinderen houden dus van veel meer verschillende keuzes en kleuren. Deze kennis kan je goed inzetten bij uitdagende eters! Wil je hierover meer tips? Lees dan de blog: 8 tips voor uitdagende eters.

Kleur op het bord is dus fijn!

Maar hoe doe je dat precies, de kleuren van de regenboog op het bordje van je kind krijgen? Voor wat kleurinspiratie vind je hieronder een handig overzicht van verschillende groente- en fruitsoorten naar tint. 

Rood: tomaat (vleestomaat, cherrytomaat etc.), rode paprika, zoete punt paprika, aardbei, kersen, watermeloen, framboos.

Oranje: pompoen, wortel, zoete aardappel, ui, sinaasappel, mandarijn, cantaloepe meloen, abrikoos, mango.

Geel: gele paprika, gele wortel, gele courgette, mais, pastinaak, bloemkool, knolselderij, asperges, banaan, appel, honing meloen, citroen, ananas, gember.

Groen: groene paprika, spinazie, boerenkool, courgette, spruitjes, sla, broccoli, komkommer, boontjes, doperwten, groene asperges, avocado, kiwi, groene appel, druiven, peer.

Blauw & paars: blauwe bessen, bramen, bosbessen, aubergine, paarse wortel, rode kool, bietjes, rode ui, druiven, pruim, vijgen.

Mama Deli babyvoeding

Wij hebben natuurlijk ook alle kleuren van de regenboog in de Mama Deli babyvoeding verwerkt.  Sterker nog, niet alleen in de babyvoeding maar ook onze verpakkingen zijn lekker kleurrijk! Kies iedere dag voor andere Mama Deli producten en je kleintje krijgt een variatie aan groente en fruit binnen. Benieuwd naar ons assortiment? Je koopt Mama Deli hier: babyvoeding kopen

 

Referenties

1 Xiao, J. & Bai, W. (2019). Bioactive phytochemicals. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(6), 827-829.

2 Zhu, F., Du, B., & Xu, B. (2018). Anti-inflammatory effects of phytochemicals from fruits, vegetables, and food legumes: a review. Critical reviews in food science and nutrition58(8), 1260–1270.

3 Loizzo, M. R., Pugliese, A., Bonesi, M., Tenuta, M. C., Menichini, F., Xiao, J., & Tundis, R. (2016). Edible flowers: a rich source of phytochemicals with antioxidant and hypoglycemic properties. Journal of agricultural and food chemistry64(12), 2467–2474.

4 Zhao, C., Yang, C., Tang Chi Wai, S., Zhang, Y., Portillo, M.P., Paoli, P., Wu, Y., San Cheang, W., Liu, B., Carpéné, C., Xiao, J. & Cao, H. (2019). Regulation of glucose metabolism by bioactive phytochemicals for the management of type 2 diabetes mellitus. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(6), 830-847.

5 Zhu, F., Du, B., & Xu, B. (2018). Anti-inflammatory effects of phytochemicals from fruits, vegetables, and food legumes: a review. Critical reviews in food science and nutrition58(8), 1260–1270.

6 Zampollo, F., Kniffin, K. M., Wansink, B., & Shimizu, M. (2012). Food plating preferences of children: the importance of presentation on desire for diversity. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992)101(1), 61–66.

 

HEB JIJ MAMA DELI AL GEPROBEERD?

Wij hebben proefboxen met kraakverse maaltijden voor jouw kleintje. Laat jouw kindje kennismaken met onze smaken.
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen